„România se confruntă cu cea mai ridicată incidență de cancer de sân și col uterin la nivel european”. Andrei Baciu solicită o majorare a bugetului pentru Programul de sănătate a femeii și copilului

„România se confruntă cu cea mai ridicată incidență de cancer de sân și col uterin la nivel european”. Andrei Baciu solicită o majorare a bugetului pentru Programul de sănătate a femeii și copilului
Screening pentru cancer la sân / Foto: Konstantin Iuganov | Dreamstime.com

În România se înregistrează cea mai mare incidență de cancer de sân și col uterin din Europa, iar o măsură eficientă ar fi alocarea unor fonduri pentru prevenție, care să permită depistarea timpurie a afecțiunilor femeilor. Aceasta este declarația lui Andrei Baciu, deputat PNL, în cadrul dezbaterii intitulate „Sănătatea femeii. Management performant și soluții de finanțare eficiente”, desfășurată marți la Senat.

„Între 1.800 și 1.900 de femei își pierd anual viața în România din cauza cancerului de col uterin. Aceste cifre reprezintă vieți umane: femei, mame, surori, fiice. Este esențial ca, an de an, să facem progrese astfel încât aceste statistici să nu mai fie atât de alarmante”, a subliniat Andrei Baciu, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

Conform afirmațiilor deputatului PNL, bugetul Programului Național de Sănătate a femeii și copilului de la Institutul Național de Sănătate Publică este de 26 de milioane de lei anual pentru întreaga țară, echivalentul a puțin peste 2 milioane de lei lunar. Această sumă este, în opinia sa, insuficientă pentru măsurile de prevenție, având în vedere statisticile ridicate privind cancerul feminin din țară.

„O solicitare către Ministerul Sănătății este necesitatea creșterii acestui buget. La următoarea rectificare bugetară, putem solicita domnului ministru al Sănătății o majorare a fondurilor destinate Programului pentru Sănătatea femeii și copilului”, a afirmat Andrei Baciu în timpul dezbaterii.

Australia a fost prima țară la nivel mondial care a anunțat intenția de a elimina complet cazurile de cancer de col uterin până în 2035, investind în ultimii ani 48 de milioane de euro în programele de screening și vaccinare anti-HPV.

Recomandari
Show Cookie Preferences