Motivul din spatele cererii lui Vladimir Putin pentru un armistițiu de trei zile. Analiza experților

Motivul din spatele cererii lui Vladimir Putin pentru un armistițiu de trei zile. Analiza experților
Afișe cu tematică politică, în În Brick Lane, care îi caricaturizează pe președinții Vladimir Putin și Donald Trump. Londra, 18 martie 2025. FOTO: Stephen Chung/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, continuă să respingă orice formă de încetare a focului, cu excepția celor care susțin inițiativele sale militare, conform expertizei Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), relatează Sky News.

Conform unei evaluări recente publicate pe 28 aprilie, think-tank-ul american cu sediul la Washington indică faptul că planul Kremlinului de a suspenda confruntările pentru trei zile între 8 și 11 mai coincide cu pregătirile Moscovei pentru a primi un număr considerabil de demnitari străini cu ocazia Zilei Victoriei Rusiei în cel de-al Doilea Război Mondial.

În această perioadă, „Putin ar putea dori să evite umilința atacurilor din partea Ucrainei în timpul acestor evenimente aniversare”, notează think-tank-ul.

Analiștii americani subliniază, de asemenea, că „Rusia profită de ambiguitatea condițiilor de încetare a focului folosite ca o armă împotriva Ucrainei”.

Raportul ISW afirmă că „Putin pare să declare încetări ale focului în mod oportun în timpul sărbătorilor importante, pentru a forța Ucraina să accepte un armistițiu sau a risca să fie percepută ca intransigentă în fața comunității internaționale”.

Anunțul unilateral al încetării focului îi permite lui Putin, de asemenea, să evite atenția asupra respingerii propunerii de încetare a focului de 30 de zile din martie 2025 de către SUA și Ucraina și „să păstreze iluzia interesului său pentru negocierile de pace”.

„Putin probabil nu consideră că încetarea focului de Ziua Victoriei reprezintă un pas serios spre o pace durabilă în Ucraina”, conchide ISW.

Propunerea lui Zelenski, refuzată de Kremlin

Kremlinul a respins marți propunerea Ucrainei de a stabili un armistițiu de 30 de zile, cerând ca mai întâi preocupările Rusiei să fie luate în considerare, solicitând în același timp Kievului să accepte o încetare a focului de trei zile cu ocazia ceremoniilor organizate pentru marcarea a 80 de ani de la victorie asupra forțelor naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, când se preconizează o paradă militară în Piața Roșie, conform agențiilor EFE și Agerpres.

„Fără răspunsuri la aceste întrebări, este greu de acceptat un armistițiu de o asemenea durată. Președintele Putin a discutat deja despre acest aspect”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a reiterat, fără a oferi detalii, că există „nuanțe” care împiedică Moscova să accepte contraoferta președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

Anterior, Putin a afirmat că un astfel de armistițiu nu ar face decât să permită inamicului ucrainean să se regrupeze și să se reînnoade cu armamentul occidental.

În mesajul său de luni seara, Volodimir Zelenski a descris armistițiul de 72 de ore – 8, 9 și 10 mai – anunțat de Putin ca fiind o „manipulare” și o încercare de a înșela partenerii internaționali, precum Statele Unite.

„Suntem deschiși să colaborăm cu partenerii internaționali pentru a opri orice conflict. Cu toate acestea, Rusia continuă să respingă toate propunerile și se preocupă doar de înșelarea și manipularea comunității internaționale. Acum joacă o nouă farsă. De ce ar trebui toți să aștepte până pe 8 mai și să rămână tăcuți în timp ce Putin organizează o paradă?”, a declarat Zelenski, citat de publicațiile ucrainene Unian și Liga.

Președintele Ucrainei a subliniat că astfel de propuneri sunt inacceptabile și a reamintit că valoarea vieții umane este superioară oricărei parade.

„Prețuim viața umană, nu paradele. Din acest motiv, nu are sens să așteptăm un armistițiu până pe 8 mai. Războiul trebuie să se încheie nu temporar, ci printr-un armistițiu permanent, garantat și fiabil, pentru cel puțin 30 de zile”, a declarat liderul ucrainean.

„Încetarea focului nu ar trebui să dureze doar câteva zile pentru a permite din nou moartea. Procesul trebuie să fie imediat, complet și necondiționat, pentru o perioadă de cel puțin 30 de zile”, a spus el.

În replică, Peskov, care a descris armistițiul cu ocazia victoriei Armatei Roșii asupra Germaniei naziste drept un „gest de bunăvoință”, a acuzat și el pe Zelenski de manipulare, evitând să ofere „un răspuns direct la inițiativa de pace” a lui Putin.

„Până acum, nu am auzit nicio reactie din partea regimului de la Kiev. În acest moment, este extrem de dificil să înțelegem dacă regimele din Kiev intenționează să se alăture sau nu”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, menționând că nici liderii europeni nu au reacționat la armistițiul anunțat de Rusia.

„E clar cine caută cu adevărat pacea și cine este un susținător al războiului”, a adăugat el.

Peskov a precizat că ucrainenii nu au răspuns nici la oferta lui Putin de a relua negocierile directe cu Kievul după armistițiul de Paște.

În plus, Kremlinul a comentat pentru prima oară, referitor la presupusa ilegitimitate a lui Zelenski, subliniind că prioritatea este demararea unui proces de soluționare pașnică și că celelalte considerații sunt „secundare”.

Într-o declarație, Casa Albă a afirmat luni că președintele american Donald Trump sprijină un armistițiu pe termen lung, nu doar temporar.

Ucraina a propus un armistițiu de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire, la inițiativa Statelor Unite, încă din martie. Atunci, Putin a reacționat spunând că, în principiu, Moscova nu respinge propunerea, dar sunt „nuanțe” care trebuie considerate.

Printre acestea, liderul de la Kremlin a menționat probleme legate de control și verificare și necesitatea opririi mobilizării și a livrărilor de arme către Ucraina pe durata armistițiului.

De asemenea, Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, a afirmat recent că o condiție a Moscovei pentru o încetare mai îndelungată a focului este ca țările occidentale să nu mai furnizeze armament Ucrainei în timpul armistițiului.

Recomandari
Show Cookie Preferences