VIDEO Gala Premiilor Gopo 2025: „Anul Nou care n-a fost”, câștigător al celor mai multe statui, inclusiv pentru cel mai bun lungmetraj

La Gala Premiilor Gopo 2025, filmul „Anul Nou care n-a fost” a fost desemnat cel mai bun lungmetraj, obținând un total de 9 statui, după ce a fost nominalizat în 13 categorii. Această a 19-a ediție a celebrat și recunoscut realizările din cinematografia românească, având loc marți seara la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.
Premiul pentru cel mai bun lungmetraj a fost înmânat de actrița Rodica Mandache, în finalul galei Gopo 2025, regizorul și producătorul Bogdan Mureșanu mulțumind echipei sale extraordinare.
Bogdan Mureșanu a obținut de asemenea premiul Gopo pentru cea mai bună regie și cel mai bun scenariu pentru „Anul Nou care n-a fost”, declarând: „Încă mă consider un om al textului, parașutat într-o lume a imaginii”.
Adrian Văncică a primit premiul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea sa în rolul Gelu din filmul „Anul Nou care n-a fost”.
Cea mai bună actriță în rol principal a fost desemnată Nicoleta Hâncu, pentru rolul Florina Miu în același film. Actrița a subliniat importanța exercitării meseriei sale în libertate.
Dan Pița, omagiat ca „regizor al detaliului subtil”
Dan Pița, una dintre personalitățile celebre ale cinematografiei românești din generația anilor '70, a avut un debut distinctiv și original. Talentul său a fost recunoscut pe plan internațional, câștigând premii la festivaluri de prestigiu din Berlin și Veneția.
La gala Gopo, Dan Pița a fost onorat pentru întreaga sa activitate, având în filmografia sa titluri precum: „Concurs” (1982), „Dreptate în lanțuri” (1984), „Pas în doi” (1985) și „Hotel de lux” (1992).
Claudiu Bleonț a declarat în Laudatio că a avut un destin împlinit datorită debutului său sub îndrumarea lui Pița, iar Anda Onesa a evocată amintiri emoționante legate de colaborarea cu acesta.
Deși Dan Pița nu a fost prezent la gală, a transmis un mesaj apreciativ pentru premiul primit.
Premiile suplimentare acordate la Gala Gopo 2025
Ioana Pavelescu a primit premiul pentru întreaga carieră, premiul fiindu-i înmânat de regizorul Laurențiu Damian, care a descris-o ca pe o mare actriță.
Artista a menționat influențele din cariera sa, incluzând nume cunoscute precum Sergiu Nicolaescu și Amza Pellea.
Florin Mihăilescu, un talentat director de imagine, a fost distins cu premiul pentru întreaga activitate, recompensându-i contribuțiile la cinematografia românească.
Ion Olteanu a primit un premiu special pentru realizările sale remarcabile în domeniul cinematografiei.
Filmările cu Ion Olteanu, expert în luminositate, s-au realizat timp de 30 de ani în colaborare cu importanți regizori români.
„@Tiktok_Cowboy”, regizat de Anastaseu Ștefan și produs de Adrian Sitaru, a câștigat premiul Gopo pentru cel mai bun film de scurtmetraj ficțiune.
Regizorul Anastaseu Ștefan a dedicat premiul comunității rome, subliniind nevoia de luptă împotriva nedreptăților și discriminării.
Palmaresul premiilor Gopo 2025
- Cel mai bun lungmetraj – ANUL NOU CARE N-A FOST, producător: Bogdan Mureșanu | Kinotopia
- Cea mai bună regie – Bogdan Mureșanu pentru „Anul Nou care n-a fost”
- Cel mai bun actor în rol principal – Adrian Văncică pentru rolul Gelu din „Anul Nou care n-a fost”
- Cea mai bună actriță în rol principal – Nicoleta Hâncu pentru rolul Florina Miu din „Anul Nou care n-a fost”
- Cel mai bun actor în rol secundar – Ciprian Chiricheș pentru rolul Gheorghiță din „Săptămâna Mare”
- Cea mai bună actriță în rol secundar – Alina Berzunțeanu pentru Simona Petrescu în „Trei kilometri până la capătul lumii”
- Cea mai bună imagine RSC – Alex Sterian pentru „Căsătoria”
- Cele mai bune decoruri – Iulia și Victor Fulicea pentru „Anul Nou care n-a fost”
- Cea mai bună imagine – Andrei Butică pentru „Săptămâna Mare”
- Cel mai bun scenariu – Bogdan Mureșanu pentru „Anul Nou care n-a fost”
- Cel mai bun montaj – Vanja Kovačević și Mircea Lăcătuș pentru „Anul Nou care n-a fost”
- Cel mai bun sunet – Sebastian Zsemlye pentru „Anul Nou care n-a fost”
- Cea mai bună muzică originală – Marius Leftărache și Nikita Dembinski pentru „Nasty”
- Cele mai bune costume – Viorica Petrovici pentru „Săptămâna Mare”
- Cel mai bun machiaj și coafură – Iulia Roşeanu și Domnica Bodogan pentru „Anul Nou care n-a fost”
- Cel mai bun film de debut – „Anul Nou care n-a fost”, regia Bogdan Mureșanu
- Cel mai bun film documentar – „Alice ON & OFF”, regia Isabela Tent, produsă de Irina Malcea-Cândea | România | Luna Film
- Tânără speranță – Ciprian Chiujdea pentru rolul Adi din „Trei kilometri până la capătul lumii”
- Cel mai bun film de scurtmetraj ficțiune – @Tiktok_Cowboy, regia Anastaseu Ștefan, produs de Adrian Sitaru | România | 4Proof Film
- Cel mai bun film de scurtmetraj de animație – „White Noise”, regia Alexia-Ioana Badea, produs de Alexia-Ioana Badea | România | UNATC I. L. Caragiale, București
- Cel mai bun film european – „The Zone of Interest”, Jonathan Glazer (Marea Britanie, SUA, Polonia), distribuit de Bad Unicorn
- Premiul Publicului – „Buzz House The Movie”
Statueta Gopo a fost creată de sculptorul Adrian Ilfoveanu.
Nominalizările pentru Premiile Gopo 2025
La această ediție, Ioana Pavelescu și Dan Pița vor primi premiul pentru întreaga carieră, iar Florin Mihăilescu va fi recunoscut pentru activitatea sa excepțională.
La categoria cea mai bună regie, nominalizați sunt Isabela Tent pentru „Alice ON & OFF”, Bogdan Mureșanu pentru „Anul Nou care n-a fost”, Stere Gulea pentru „Moromeții”, Andrei Cohn pentru „Săptămâna Mare” și Emanuel Pârvu pentru „Trei kilometri până la capătul lumii”.
Nominalizările pentru cea mai bună actriță în rol principal includ Nicoleta Hâncu, Olga Török, Rodica Lazăr, Olimpia Melinte și Nicoleta Lefter.
Cel mai bun actor în rol principal va fi ales dintre Adrian Văncică, Yann Verburgh, Emanuel Pârvu, Alex Călin și Doru Bem.
Pentru categoria cel mai bun documentar, filmele nominalizate sunt „Alice On & Off”, „Leo Records: Strictly For Our Friends”, „Maia – Portret cu mâini”, „Moartea lui Iosif Zagor” și „Opt Ilustrate din lumea ideală”.
La categoria Cel mai bun film de debut, titlurile admirate sunt „Alice On & Off”, „Anul Nou care n-a fost”, „Captura”, „Clara” și „Horia”.
Juriile care au stabilit nominalizările
Premiile Gopo sunt evaluate de două juriuri diferite, unul pentru lungmetraje și altul pentru documentare și scurtmetraje. Juriul pentru lungmetraje a fost format din 11 profesioniști din industrie.
Juriul de documentare și scurtmetraje a inclus 5 specialiști din domeniu.
Au fost considerate 42 de lungmetraje pentru nominalizările la categoria Cel mai bun film.
După anunțul nominalizărilor, peste 700 de profesioniști din industria filmului românesc au fost invitați să voteze pentru câștigătorii trofeelor Gopo.
Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Babel Communications.