Patru ucraineni recuperați de salvamontiști în Munţii Maramureşului, unul transportat la spital

Patru ucraineni recuperați de salvamontiști în Munţii Maramureşului, unul transportat la spital
Intervenție Salvamont (Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia)

Patru cetățeni ucraineni care au intrat în România prin Munţii Maramureşului și au solicitat ajutorul salvamontiștilor au fost salvați în noaptea de duminică spre luni și predați autorităților, a declarat Dan Benga, directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Maramureș.

Operațiunea de căutare-salvare a durat întreaga noapte și s-a complicat după miezul nopții, conform spuselor lui Dan Benga.

„Trei ucraineni cu vârste de 21, 26 și 40 de ani au fost localizați după aproximativ 6 ore și jumătate. Una dintre persoane prezenta o stare febrilă, posibil din cauza epuizării fizice, iar un alt ucrainean avea o plagă infectată de două zile la membrul superior drept. Acestora le-a fost acordat primul ajutor, iar toți trei au fost pregătiți pentru extracția din munte”, a spus Dan Benga.

Odată ajunși la baza muntelui, un ucrainean a fost transportat la spital pentru investigații și tratament, în vreme ce ceilalți doi au fost preluați de autoritățile competente pentru demararea procedurilor legale,

Un alt ucrainean a solicitat ajutor de pe munte

Pe când echipa de salvare evalua misiunea împreună cu polițiștii de frontieră, a fost primit un nou apel pentru recuperarea unui alt cetățean ucrainean.

„În timp ce salvamontiștii și colegii de la Poliția de Frontieră Valea Vişeului discutau despre intervenția de salvare, s-a inițiat o solicitare de urgență prin intermediul INTERPOL pentru un cetățean ucrainean aflat într-un alt stat membru UE. Acesta căuta ajutor pentru un alt ucrainean de 34 de ani aflat în Munţii Maramureşului, care, conform informațiilor, avea un membru inferior fracturat și nu se putea deplasa. După căutări ce au durat peste cinci ore, ucraineanul de 34 de ani a fost găsit. Acesta nu prezenta probleme de sănătate, având în vedere că nu a respectat indicațiile salvatorilor de a rămâne pe locul de unde a transmis coordonatele. I s-au oferit ceai cald și hrană, a fost evaluat, pregătit și extras din munte, iar dimineața a fost preluat de autoritățile competente pentru a îndeplini formalitățile legale”, a mai adăugat Dan Benga.

Aceste două operațiuni de salvare a cetățenilor ucraineni au beneficiat de suportul polițiștilor de frontieră din sectoarele Valea Vişeului și Poienile de sub Munte, zone situate la granița cu Ucraina.

Recomandari
Show Cookie Preferences