Vot final, astăzi, pentru pensiile magistraţilor. Pensionare la 65 de ani, din 2026 / Cum va fi calculată pensia

Plenul Senatului va avea loc astăzi, în calitate de for legislativ decizional, dezbaterea asupra proiectului de lege ce vizează pensiile magistraţilor iniţiat de liderii coaliţiei de guvernare, conform Agerpres. Proiectul a fost modificat pentru a permite pensionarea magistraţilor doar la vârsta de 65 de ani, începând cu anul viitor, eliminând astfel planul de creștere treptată a vârstei de pensionare.
Raportul Comisiei de muncă, care a fost sesizată pe fond, va fi prezentat luni dimineaţa, după ce vineri Comisia juridică a Senatului a formulat un aviz asupra proiectului.
Săptămâna trecută, Camera Deputaţilor a votat acest proiect, obţinând 259 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 25 de abţineri.
Proiectul a fost modificat în Camera Deputaţilor, unde au fost eliminate tabelele ce prefigurau o eşalonare a vârstei de pensionare a magistraţilor până în 2045. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2026, toţi magistraţii se vor pensiona la împlinirea vârstei de 65 de ani. În prezent, magistraţii se pot pensiona la orice vârstă, cu condiţia de a avea 25 de ani de vechime.
De asemenea, a fost modificat şi modul în care se calculează pensiile magistraţilor, acceptându-se un amendament propus de USR.
Conform amendamentului, „Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituțională, precum și personalul de specialitate juridică cu o vechime de cel puțin 25 de ani realizată exclusiv în aceste funcții se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani și beneficiază de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de pensionare. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate depăşi 100% din suma netă corespunzătoare indemnizației brute lunare avute în ultima lună de activitate.
Reacția CSM referitor la modificarea legii pensiilor magistraților
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a criticat modificările aduse la legea pensiilor speciale pentru magistraţi, afirmând că acestea contravin principiului independenţei justiţiei.
CSM a subliniat că „Toate modificările preconizate în procedura parlamentară sunt în contradicție cu principiul independenței justiției și cu alte principii constituționale, precum securitatea juridică, predictibilitatea legii, protecția așteptărilor legitime, egalitatea în drepturi și nediscriminarea, așa cum au fost afirmate în mod constant în jurisprudența Curții Constituționale. Modul în care puterea legislativă interacționează cu autoritatea judecătorească printr-un demers ce ignoră valori esențiale ale democrației şi statului de drept afectează grav principiul cooperării loiale între autoritățile publice.”
„De asemenea, este greu de înțeles cum modificările fundamentale la statutul magistratului pot fi realizate într-o manieră atât de rapidă și fără o analiză corespunzătoare, acestea generând corecții ireversibile în sistemul judiciar. Este inacceptabil ca într-un stat de drept, parte a Uniunii Europene, independența justiției să devină constant o temă de dezbatere electorală”, a declarat CSM.