Infrastructura militară a Rusiei se extinde pentru a face față unui potențial conflict cu NATO

Infrastructura militară a Rusiei se extinde pentru a face față unui potențial conflict cu NATO
Un soldat finlandez din Brigada Karelia, una dintre cele trei brigăzi de intervenție rapidă ale armatei finlandeze, în cadrul exercițiului NATO Dynamic Front, pe 17 noiembrie 2024, lângă Rovaniemi, în Laponia finlandeză. FOTO: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia

Rusia intensifică dezvoltarea infrastructurii sale militare în apropierea graniței cu Finlanda, ceea ce, conform analistilor și oficialilor, ar putea marca începutul pregătirilor pentru un conflict posibil cu Alianța Nord-Atlantică (NATO).

Printre aceste inițiative se numără extinderea bazelor militare în jurul orașului Petrozavodsk, situat la aproximativ 160 de kilometri est de Finlanda, unde este planificat un nou cartier general capabil să coordoneze zeci de mii de soldați.

Experți din domeniul apărării din Occident avertizează că aceste unități ar putea constitui „coloana vertebrală” a forțelor ruse, menite să acopere un eventual conflict cu statele membre NATO.

După începutul invaziei din Ucraina, oficialii NATO au subliniat constant posibilitatea ca Rusia să lanseze agresiuni împotriva membrilor alianței în anii următori.

Finlanda, care se află pe o frontieră de 1.300 de kilometri cu Rusia, a acuzat Moscova că a intensificat acțiunile hibride împotriva sa după aderarea la NATO în 2023.

În prezent, armata rusă este foarte angajată în conflictul din Ucraina, înregistrând pierderi semnificative în rândul soldaților și echipamentelor sale. Aceasta a determinat redistribuirea forțelor din alte regiunii, anchetă media indicând că majoritatea unităților terestre ruse din apropierea Finlandei au fost direcționate către Ucraina.

Christopher Cavoli, liderul forțelor americane în Europa, a subliniat recent că Rusia își reconstituie forțele mult mai repede decât s-ar fi prevăzut inițial.

„În ciuda pierderilor semnificative suferite în Ucraina, armata rusă se reorganizează și își crește capacitatea într-un ritm mai accelerat decât au anticipat majoritatea analiștilor”, a afirmat Cavoli în cadrul unei audieri a Senatului SUA.

Generalul american a indicat că SUA se așteaptă ca Rusia să producă aproximativ 250.000 de obuze de artilerie pe lună, ceea ce ar putea conduce la formarea unui stoc de obuze de trei ori mai mare decât cel deținute de SUA și Europa la un loc.

În luna decembrie a anului trecut, ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a afirmat că Rusia trebuie să se pregătească pentru un eventual conflict cu NATO în termen de 10 ani, aducând în discuție amenințări directe și indirecte la adresa Occidentului, ca urmare a sprijinului acordat Ucrainei, inclusiv avertismente legate de posibile represalii nucleare.

Țările NATO din apropierea Rusiei și-au întărit recent măsurile de apărare. Polonia și țările baltice au luat decizia de a renunța la un tratat de interzicere a minelor terestre, consolidându-și astfel granițele cu Rusia și Belarus, încurajând, totodată, creșterea bugetelor pentru apărare în cadrul alianței.

Recomandari
Show Cookie Preferences