Serviciul gratuit al ASF pentru obținerea despăgubirilor mai mari de la asigurători. Cele mai mari sume obținute

Clienții nemulțumiți de despăgubirile primite de la companiile de asigurări în urma unor incendii sau accidente auto pot beneficia de procedura gratuită de conciliere oferită de ASF, înainte de a recurge la instanțe. Anul trecut, sumele obținute suplimentar au totalizat aproximativ 1,7 milioane de lei.
- În 2022, din cele 332 de cereri admise, doar 10 păgubiți au obținut sume suplimentare de peste 1,3 milioane de lei, în timp ce alți clienți au primit despăgubiri modeste. Cele mai multe cereri au fost pentru despăgubiri RCA, iar Allianz-Țiriac, Grawe și Groupama au avut cele mai multe cereri admise la plată.
Entitatea care se ocupă cu soluționarea alternativă a litigiilor din asigurări, piața de capital și pensii private se numește Sal-Fin și funcționează sub egida Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Aceasta operează independent de activitățile de supraveghere și control ale ASF.
Asigurații care nu sunt mulțumiți de despăgubirile oferite pot apela la cei 20 de conciliatori din cadrul Sal-Fin, care pot rezolva litigiul prin două proceduri: propunerea unei soluții (PPS) sau impunerea unei soluții (PIS).
332 de cereri admise anul trecut
Dintre cele 332 de cereri acceptate anul trecut, 285 au ales procedura de impunere a unei soluții (PIS), conform raportului anual al Sal-Fin.
Procedura PIS durează în medie 55 de zile și rezultă într-o hotărâre executorie, cu termen de contestare de 15 zile calendaristice. Sumele obținute prin această procedură sunt semnificativ mai mari.
Cea de-a doua procedură presupune o negociere între păgubit și asigurător în prezența unui conciliator, însă sumele primite sunt mai mici și durata medie de rezolvare este de 30 de zile.
7 din cele mai mari 10 sume sunt pe RCA
ASF a furnizat date referitoare la cele mai mari sume obținute anul trecut prin conciliere, evidențiind că primele 10 cele mai mari sume depășesc 1,3 milioane de lei. Hotărârile Sal-Fin sunt comunicate părților în termen de 15 zile calendaristice de la adoptare și sunt executorie dacă nu sunt contestate.
Astfel, activitatea Sal-Fin se finalizează după comunicarea hotărârilor, neavând prerogativă legală de a urmări contestările sau executarea acestora.
Cea mai mare sumă obținută în plus – 332.715 lei
Datele ASF indică că jumătate dintre hotărârile Sal-Fin cu cele mai mari despăgubiri în 2022 au fost contestate în instanță.
Cea mai mare sumă obținută suplimentar de un consumator a fost de 332.715 lei, ca rezultat al conciliării unui litigiu privind despăgubirea pentru un incendiu la un imobil (clădire+hală).
Dintre cele mai mari 10 sume, șapte au reprezentat despăgubiri RCA, toate depășind ofertele inițiale ale asigurătorilor.
Cea mai mare despăgubire RCA obținută a fost de 230.000 de lei.
A obținut o sumă de peste 2 ori mai mare decât cea oferită de asigurător
Conform datelor Sal-Fin, o victimă a unui accident rutier a solicitat despăgubiri în valoare de 823.417,69 lei, divizate astfel:
- 3.317,69 lei – daune materiale pentru cheltuieli medicale efectuate în urma accidentului;
- 320.100 lei – daune morale pentru prejudiciul fizic, conform Raportului Medicină de Asigurări;
- 500.000 lei – daune morale pentru traumele psihologice cauzate de accident.
Asigurătorul a făcut o ofertă semnificativ mai mică decât suma solicitată.
„Asigurătorul a informat că oferta de despăgubire pentru prejudiciul corporal este de 93.317,69 lei (90.000 lei pentru daune morale și 3.317,69 lei pentru cheltuieli medicale), sumă plătită de comerciant”, a declarat ASF.
Consumatorul s-a adresat Sal-Fin solicitând ,,Obligarea comerciantului la plata diferenței dintre suma plătită parțial și restul solicitat, plus penalități de 0,2% pentru întârzierea ofertelor de despăgubire.”
Conciliatorul Sal-Fin a admis parțial cererea, obligând comerciantul la plata despăgubirilor de 230.100 lei.
Decizia a venit după 3 luni
Procedura a fost finalizată conform termenului stabilit pentru PIS, adică 89 de zile, fără costuri pentru consumator, deoarece opinia conciliatorului s-a bazat pe documentele din dosar, fără a necesita o nouă expertiză.
În alte situații, păgubiții obțin frecvent sume modice prin conciliere, adesea doar câteva sute sau mii de lei în plus față de oferta inițială a asigurătorului, conform ASF.
Hotărârile de impunere ale Sal-Fin pot fi contestate atât de asigurători, cât și de păgubiți, iar dacă nu sunt contestate, sumele se vor acorda păgubiților.
Allianz-Țiriac, Grawe și Groupama, lideri în litigiile RCA soluționate prin conciliere
Dintre cele 332 de cereri acceptate la conciliere anul trecut (inclusiv RCA, CASCO și asigurări de locuințe), cele mai multe au fost îndreptate împotriva Groupama Asigurări (80 de cereri), urmată de Allianz-Țiriac (76 de cereri), Grawe (66 de cereri), Omniasig (34 de cereri), Generali (30 de cereri) și Asirom (22 de cereri), conform raportului Sal-Fin.
Pe sectorul RCA, Allianz-Țiriac a fost liderul, cu 66 de cereri, urmată de Grawe (63), Groupama (60), Generali (27), Omniasig (20) și Asirom (18).
Numărul hotărârilor de impunere contestate în instanță
În 2024, numărul hotărârilor emise de conciliatori și contestate în instanță a crescut la 38, față de 29 în 2023.
Anul trecut s-au înregistrat pentru prima dată contestații legate de hotărârile în litigiile CASCO, asigurări de viață și asigurări obligatorii pentru locuințe (PAD).
Aceste contestații au fost adresate de 7 asigurători, majoritatea contestărilor aparținând Allianz (16). Procentul contestărilor la acest asigurător este de aproximativ 21% comparativ cu totalul litigiilor soluționate.
Există și 4 hotărâri contestate de consumatori, 3 dintre acestea fiind legate de dosare RCA.
Contestațiile sunt pe rolul instanțelor de judecată, iar până în prezent nu au fost pronunțate soluții definitive.