Germania evadează recesiunea, dar se confruntă cu un șomaj ridicat: provocări economice înainte de formarea guvernului Merz

Economia germană a înregistrat o creștere în prima parte a acestui an, impulsionată de consum și investiții, evitând astfel recesiunea. Cu toate acestea, rata șomajului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, indicând că problemele economice afectează piața muncii, conform Reuters.
Conform datelor preliminare publicate miercuri de biroul de statistică, produsul intern brut al Germaniei a crescut cu 0,2% în primul trimestru, conform previziunilor, în comparație cu trimestrul anterior.
Deși vestea că economia germană a evitat recesiunea este pozitivă, aceasta a fost primită cu prudență.
„Oricât de mult se simte o creștere pozitivă, aceasta este încă insuficientă pentru a încheia stagnarea de lungă durată a economiei germane”, a subliniat Carsten Brzeski, șeful departamentului macroeconomic la ING, conform Reuters.
Până la sfârșitul anului trecut, PIB-ul german scăzuse cu 0,2%, ceea ce a reaprins temerile legate de recesiune, definită ca două trimestre consecutive de scădere.
Posibilitatea unei noi contracții economice
Germania este singurul membru G7 care nu a reușit să înregistreze o creștere în ultimii doi ani, iar noile taxe vamale anunțate de Statele Unite, principalul său partener comercial, ar putea provoca o nouă contracție în economie.
Institutul Ifo a exprimat temeri că economia germană se va confrunta din nou cu contracții începând cu vara.
Din cauza incertitudinilor legate de taxele vamale, achizițiile de bunuri din SUA au fost accelerată, sprijinind exporturile și producția industrială din Germania în primul trimestru, a menționat Timo Wollmershaeuser, șeful departamentului de prognoze de la Ifo.
„Totuși, introducerea noilor taxe asupra importurilor din UE, începând cu luna aprilie, și amenințarea cu posibile creșteri ulterioare, afectează economia germană”, a adăugat Wollmershaeuser.
Rata șomajului continuă să crească
Conform datelor de la biroul muncii, numărul persoanelor fără loc de muncă din Germania a crescut mai puțin decât estimările în aprilie, cu toate că rata șomajului a atins un nivel record de la începutul pandemiei.
Numărul de șomeri ajustat sezonier a crescut cu 4.000, ajungând la 2,92 milioane, similar cu cifra din martie, în timp ce analiștii anticipau o creștere de 15.000.
Acest număr se apropie de pragul de 3 milioane, un nivel nu mai întâlnit în ultimul deceniu.
Rata șomajului ajustată sezonier a urcat la 6,3%, de la 6,2% în luna precedentă, fiind cel mai ridicat nivel din decembrie 2015, excluzând perioada pandemiei.
„Politicile tarifare impuse de SUA reprezintă un mare factor de incertitudine, care împiedică angajările, în special în sectorul de producție orientat spre export”, a explicat Marc Schattenberg, economist la Deutsche Bank.
Provocările noului guvern
Aceste date apar pe fondul formării unui nou guvern condus de conservatori, care urmează să preia funcția săptămâna viitoare, într-o coaliție cu social-democrații, sub conducerea cancelarului Friedrich Merz.
Revitalizarea celei mai mari economii europene va reprezenta o provocare majoră pentru noul guvern.
„Dacă noul guvern va reuși să demonstreze prin fapte hotărârea de a îmbunătăți situația economică, aceasta ar putea stimula încrederea companiilor și a gospodăriilor private”, a afirmat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank.
Pentru a evita un nou an de contracție în 2025, economiștii subliniază importanța stimulării consumului în Germania.
Deși vânzările cu amănuntul au avut o tendință pozitivă în primele luni ale anului, datele recente au arătat o scădere de 0,2% în martie comparativ cu luna anterioară, însoțită de o creștere a prețurilor de import, care sugerează o inflație mai ridicată în viitor.
Analiștii anticipaseră o scădere de 0,4% a vânzărilor cu amănuntul.
„După doi ani de recesiune și având în vedere volumul crescut de știri negative zilnice, este evident că oamenii nu au un sentiment optimist cu privire la viitor sau nu sunt prea dispuși să cheltuie”, a conchis de la Rubia.
Incercări cauzate de taxele lui Trump
Multe companii din Germania se confruntă cu provocări din cauza incertitudinii create de taxele impuse de Statelor Unite.
Mercedes-Benz a renunțat miercuri la estimările privind câștigurile, în timp ce Volkswagen a anticipat că marjele de profit pentru acest an se vor menține la limita inferioară a estimărilor sale.
Prețurile de import pentru Germania au crescut cu 2,1% în martie comparativ cu anul anterior, conform biroului de statistică, în timp ce analiștii anticipau o creștere de 2,6%.
Dacă luăm în considerare că economia germană importă multe materii prime din străinătate, creșterea prețurilor de import va influența inflația cu un anumit decalaj.
Germania va publica miercuri datele naționale privind inflația pentru luna aprilie, având așteptări ca rata să încetinească la 2,1%, comparativ cu 2,3% în luna anterioară.