VERIFICAREA FACTELOR: Acuzațiile lui Nicușor Dan la adresa lui Crin Antonescu privind terenurile din Herăstrău

Nicușor Dan, candidatul independent la alegerile prezidențiale, a formulat acuzații împotriva lui Crin Antonescu în timpul dezbaterilor electorale desfășurate luni și marți, susținând că acesta, în calitate de ministru al Tineretului și Sportului, a aprobat transferul unor terenuri din București. Antonescu a negat aceste acuzații.
Comunitatea Declic a analizat faptele și deciziile instanțelor legate de acuzațiile lansate de Nicușor Dan împotriva lui Crin Antonescu.
Conform verificărilor, în perioada în care a fost ministru al Tineretului și Sportului, Crin Antonescu a transferat un teren din parcul public Herăstrău în domeniul privat al statului, fapt considerat nepermis, deoarece, conform Constituției, terenurile de utilitate publică nu pot fi astfel transmise. Acest act a fost semnat pe 22 decembrie 1999.
Ulterior, BTT SA, companie subordonată ministerului, s-a asociat cu firma Domino 94 Impex SRL, administrată de soția omului de afaceri Bartolomeu Finiș, și a vândut 7 hectare din Herăstrău pentru o sumă foarte mică, doar 100.000 de dolari.
Se specifică că terenurile respectivale nu au fost niciodată în proprietatea BTT SA, ci au aparținut Primăriei Capitalei.
În anul 2015, DNA a clasat o rezoluție care menționa că „există indicii că Crin Antonescu ar fi comis abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave”, dar faptele s-au prescris în 2009. Plângerea fusese depusă la DNA încă din 2006.
Comunitatea Declic a avut o discuție cu Liviu Doară, persoană care a luptat timp de 15 ani pentru salvarea celor 7 hectare de teren din Herăstrău, care s-au întors în proprietatea primăriei.
Liviu Doară a relatat cum, în decembrie 1999, a cerut lui Crin Antonescu să nu transfere terenurile către BTT SA și să protejeze bazele sportive din parc. Antonescu i-a promis că terenurile vor rămâne pentru activitățile sportive.
Cu toate acestea, după doar o săptămână, ministrul Antonescu a semnat un certificat de atestare a dreptului de proprietate pentru BTT SA, deși terenurile nu au fost niciodată în proprietatea Ministerului sau a BTT SA, ci aveau o vechime de apartenență la Primăria Capitalei din timpul regelui Carol.
Pentru mai multe detalii, consultați articolul comunității Declic.