Ciolacu: Deficitul bugetar a ajuns la 2,28% din PIB în primele trei luni, dar aprilie promite încasări record

Ciolacu: Deficitul bugetar a ajuns la 2,28% din PIB în primele trei luni, dar aprilie promite încasări record
Marcel Ciolacu și Tanczos Barna / Sursa: Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, în cadrul unei întâlniri guvernamentale, că deficitul bugetar a crescut alarmant la 2,28% din PIB după primele trei luni ale acestui an. Totuși, el a afirmat că luna aprilie va aduce încasări record pentru buget. „Este posibil să avem o premieră bugetară în ultimul deceniu”, a adăugat Ciolacu. Ministrul Finanțelor a confirmat că „aprilie se prezintă promițător” și că cheltuielile sunt gestionate corespunzător.

În discursul său, premierul a menționat că „veniturile totale la buget au înregistrat o creștere de 16% în martie, atingând aproape 10,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un record”.

„Conform datelor preliminare, există posibilitatea de a depăși acest nivel în aprilie, având în vedere că ne îndreptăm spre o premieră bugetară în ultimii 10 ani”, a precizat Ciolacu.

5000 de angajați mai puțin la bugetul de stat în martie

Cu sprijinul ministrului de Finanțe, Tanczos Barna, care a declarat jurnaliștilor înainte de întâlnirea guvernamentală, se conturează șansele de încasări record la bugetul de stat în aprilie.

„Luna aprilie promite succese. Putem atinge un record de încasări. Cheltuielile sunt sub control. Comparativ cu luna februarie, avem un deficit de 5000 de angajați la bugetul de stat, ca urmare a plecărilor naturale”, a explicat Tanczos Barna.

Deficitul bugetar se situează la 2,28% din PIB, deși guvernul țintește un deficit de 7% pentru 2025

Conform datelor Ministerului Finanțelor, execuția bugetului general consolidat pentru primele trei luni din 2025 a prezentat un deficit de 43,66 miliarde lei, echivalând cu 2,28% din PIB. Aceasta înseamnă o creștere față de deficitul de 35,88 miliarde lei, sau 2,04% din PIB, înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.

Veniturile totale pentru primele trei luni din 2025 au fost de 141,32 miliarde lei, având o creștere anuală de 6,9%, susținută de impozitul pe salarii, contribuțiile de asigurări și accize.

Pe de altă parte, cheltuielile au ajuns la 184,98 miliarde lei, crescând cu 10,1% față de aceleași luni din anul precedent.

Deși România a înregistrat cel mai ridicat deficit fiscal din Uniunea Europeană, oficialii guvernamentali afirmă că vor reduce această situație la 7% în acest an, de la 9,2%. Totuși, influențele electorale îngreunează discuțiile despre creșterile de taxe, în timp ce piețele financiare devin tot mai neliniștite, observând că țara nu livrează rezultatele promise.

România va aștepta finalizarea alegerilor pentru a implementa măsuri de ajustare a deficitului bugetar. „Există o conștientizare generală asupra necesității unor acțiuni adiționale, având în vedere că execuția bugetară nu este favorabilă pentru îndeplinirea obiectivului de deficit maxim de 7%”, a declarat Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei.

Recomandari
Show Cookie Preferences