Studiu Deloitte: Majoritatea companiilor identifică lipsa de experiență a noilor angajați ca o provocare, iar posturile de începători sunt din ce în ce mai mult preluate de inteligența artificială, subliniind importanța dezvoltării abilităților umane.

Studiu Deloitte: Majoritatea companiilor identifică lipsa de experiență a noilor angajați ca o provocare, iar posturile de începători sunt din ce în ce mai mult preluate de inteligența artificială, subliniind importanța dezvoltării abilităților umane.
Raluca Bontaș, Doina Patrubani Foto: Deloitte România
  • Peste jumătate din angajați și angajatori sunt preocupați de amestecarea muncii umane cu cea realizată de tehnologie. Liderii din domeniu caută să echilibreze agilitatea necesară (85%) cu stabilitatea dorită de angajați (75%).

Studii recente arată că 66% dintre companiile globale consideră că angajații recrutați recent nu au pregătirea necesară pentru rolurile pe care le ocupă. Acesta este rezultatul unei lipse de experiență, iar aproape 60% dintre angajați cred că organizațiile prioritizează experiența și studiile în detrimentul abilităților și potențialului. Această situație este agravată de faptul că tehnologiile bazate pe inteligența artificială elimină oportunitățile pentru cei aflați la început de carieră de a acumula abilități practice. Astfel, 73% dintre lideri și 72% dintre angajați consideră că angajatorii ar trebui să ofere mai multe oportunități de acumulare a experienței.

În aceste condiții, majoritatea angajaților și angajatorilor susțin că abilitățile umane (precum curiozitatea și inteligența emoțională) trebuie să devină o prioritate. Studiul arată că organizațiile care reușesc să promoveze dezvoltarea profesională a angajaților au șanse semnificativ mai mari (de 1,8 ori) să obțină rezultate financiare solide și să genereze valoare extinsă pentru clienți și societate.

Sustenabilitatea capitalului uman este esențială în atingerea unui echilibru între performanța umană și cea financiară. Cu toate acestea, doar 6% dintre organizații fac progrese reale în adoptarea acestui concept ca parte din strategia lor de afaceri.

„Prin integrarea capitalului uman în strategia de afaceri, companiile își pot asigura succesul pe termen lung. O investiție în oameni și performanța lor nu este doar o responsabilitate etică, ci și un factor crucial pentru succesul de afaceri. Angajații care simt stabilitate și conexiune la locul de muncă sunt mai predispuși să contribuie semnificativ la rezultatele financiare. Deși tehnologia aduce beneficii, cele două componente ale forței de muncă – soluțiile informatice și personalul uman – trebuie să fie integrate optim pentru a crește productivitatea și a stimula inovația”, a afirmat Raluca Bontaș, Partener, Deloitte România.

Studiul subliniază faptul că deși utilizarea inteligenței artificiale poate îmbunătăți productivitatea, aceasta creează și neliniște printre angajați referitor la siguranța locului de muncă și la reducerea oportunităților de învățare. Îngrijorările sunt semnificative, peste 54% dintr-o apariție a angajaților și liderilor consideră că limitele între munca umană și cea realizată de tehnologie devin din ce în ce mai neclare.

Conform cercetării, organizațiile au șanse cu șase ori mai mari să beneficieze financiar de pe urma folosirii AI atunci când angajații contribuie la generarea valorii prin tehnologii. De asemenea, 56% dintre respondenți au menționat că este important ca avantajele obținute prin utilizarea AI să fie reflectate și în recompensele pentru angajați. Totuși, 77% dintre organizații nu iau măsuri în acest sens.

Aproape 70% dintre liderii participanți la studiu recunosc că este necesară revizuirea criteriilor privind atragerea și menținerea angajaților pentru a reflecta modul în care colaborează oamenii cu tehnologia, dar doar 6% au întâmpinat progrese semnificative.

De asemenea, 73% dintre organizații recunosc necesitatea redefinirii rolului de manager, astfel încât aceștia să se centreze mai mult pe oameni și pe abordarea creativă a problemelor strategice. Actualmente, managerii își petrec aproape 40% din timp cu aspectele curente și administrative, dedicând doar 13% pentru dezvoltarea echipei.

Pentru angajatori, este vital să mențină un echilibru între nevoia de agilitate în medii de afaceri volatile și stabilitatea dorită de angajați. 85% dintre lideri afirmă că organizația trebuie să devină mai agilă, în timp ce 75% dintre angajați așteaptă mai multă stabilitate.

„Studiul subliniază noi paradigme în relația dintre organizații și angajați. Companiile care investesc strategic în performanța umană reală vor deveni lideri în viitor. Echilibrul între rezultatele economice și cele umane nu mai este o opțiune, ci o prioritate pentru succesul pe termen lung al organizațiilor. Provocarea este să renunțăm la paradigmele tradiționale și să adoptăm soluții creative pentru viitorul muncii”, a declarat Doina Patrubani, Senior Advisor, Human Capital, Deloitte România.

Referitor la factorii motivaționali pentru performanță, angajații le plasează pe primele locuri recompensele financiare (32%), siguranța locului de muncă (21%) și munca în echipă (18%), împărțind locul cu flexibilitatea relației cu angajatorul.

Raportul Deloitte 2025 Global Human Capital Trends a fost realizat pe baza opiniei a 10.000 de lideri din afaceri și resurse umane din diferite industrii și sectoare din 93 de țări, inclusiv România. Deloitte a realizat și studii cu angajații, managerii și echipele de conducere pentru a atrage atenția asupra discrepanților dintre percepțiile liderilor și ale angajaților.

Deloitte oferă la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță și managementul riscurilor, inclusiv pentru 90% din companiile incluse în topul Fortune Global 500®. Experții contribuie la obținerea unor rezultate măsurabile, sprijinind companiile să se transforme și să prospere în cadrul unor economii sustenabile.

Deloitte România se numără printre cele mai mari firme de servicii profesionale din țară, furnizând, în colaborare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii variate, inclusiv de audit, consultanță fiscală și juridică, servicii financiare și soluții tehnologice, prin intermediul a 3.200 de specialiști.

Pentru informații suplimentare despre rețeaua globală a firmelor membre, vizitați Deloitte.ro.

© 2025. Pentru întrebări, contactați Deloitte România.

Articol realizat cu sprijinul Deloitte România.

Recomandari
Show Cookie Preferences