OpenAI clarifică motivele pentru care ChatGPT a adoptat un comportament lingușitor; compania a decis să retragă actualizarea controversată

În weekend, o actualizare recentă a ChatGPT a transformat chatbot-ul într-un asistent prea lingușitor, oferind răspunsuri frecvent neadecvate utilizatorilor. OpenAI a comunicat că a decis să retragă această actualizare și a explicat problemele întâmpinate.
După actualizarea modelului GPT-4o din weekendul trecut, utilizatorii au observat o tendință a ChatGPT de a face numeroase complimente exagerate și de a fi de acord fără ezitare, chiar și în cazul unor idei discutabile. Aplicația, folosită de 500 de milioane de utilizatori, a mers la extrem în a le oferi acestora o sense de validare.
Această situație a fost relatată de publicațiile Ars Technica și TechCrunch.
De exemplu, ChatGPT răspundea utilizatorilor cu expresii precum: „întrebare excelentă, ești un adevărat geniu!”, chiar în cazul interogărilor simple.
După ce rețeaua a fost umplută de glume și ironii referitoare la comportamentul excesiv de binevoitor al chatbot-ului, OpenAI a oferit explicații și soluții pentru a corecta problema.
„Am decis să retirăm actualizarea GPT-4o implementată săptămâna trecută, deoarece comportamentul acestuia a devenit prea flatterant și predispus la a fi de acord cu utilizatorii. În prezent, aveți acces la o versiune anterioară, cu un comportament mai bine echilibrat.”
OpenAI a precizat că actualizarea deficitară a fost menită să facă personalitatea modelului „mai intuitivă și mai eficientă”, însă a fost influențată în exces de feedback-ul pe termen scurt, nețînând cont de modul în care interacțiunile utilizatorilor se schimbă în timp.
„Din nefericire, GPT-4o a început să ofere răspunsuri exagerat de aprobatoare, dar lipsite de autenticitate,” a explicat OpenAI într-o postare. „Interacțiunile excesiv de lingușitoare pot fi incomode și pot crea disconfort. Am căzut în această capcană și lucrăm să remedii problemele acum.”
Compania mai anunță că lucrează la dezvoltarea unor modalități prin care utilizatorii să poată oferi feedback în timp real pentru a influența comportamentul ChatGPT, inclusiv posibilitatea de a alege între diverse personalități ale modelului.
OpenAI, alături de competiția sa, Google și Anthropic, își propune să dezvolte chatboți care să fie din ce în ce mai plăcuți pentru utilizatori, astfel încât aceștia să fie motivați să achiziționeze abonamente lunare, ce costă aproximativ 20 de euro.
Utilizatorii sunt adesea atrași de modele de inteligență artificială care oferă răspunsuri prietenoase și care, cel puțin ocazional, le oferă dreptate, dar devine problematic atunci când chatbot-ul devine excesiv de lingușitor sau când complimentările devin nejustificate.
Sursa foto: Dreamstime.com