Kremlinul i-a transmis lui Trump o veste proastă, într-un moment în care acesta e tot mai frustrat de lipsa de progres a negocierilor de pace

Kremlinul i-a transmis lui Trump o veste proastă, într-un moment în care acesta e tot mai frustrat de lipsa de progres a negocierilor de pace
Dmitri Peskov alaturi de Vladimir Putin, Foto: WillWest News / Profimedia Images

Președintele Vladimir Putin își dorește pace în Ucraina și oficialii ruși colaborează intens cu omologii din Statele Unite, dar complexitatea conflictului face dificil realizarea progresului rapid așa cum își dorește Washingtonul, a declarat miercuri Kremlinul, conform Reuters.

„Președintele rămâne deschis la metodele politice și diplomatice pentru rezolvarea acestui conflict”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, referindu-se la Vladimir Putin.

Totuși, Peskov a avertizat că obiectivele Rusiei trebuie să fie realizate și că Moscova preferă ca acestea să fie atinse pe cale pașnică.

El a subliniat că Putin și-a exprimat dorința de a purta discuții directe cu Ucraina, dar că până în prezent nu a primit un răspuns din partea Kievului.

„Din păcate, nu am auzit nicio declarație în acest sens din partea Kievului. Așadar, nu știm dacă Kievul este pregătit sau nu”, a spus Peskov miercuri.

Trump și Putin au perspective diferite

Președintele american Donald Trump a declarat de mai multe ori că vrea să încheie războiul din Ucraina, dorind să realizeze acest obiectiv cât mai repede, fără însă a avea succes până acum.

„Înțelegem că Washingtonul caută o soluție rapidă în acest proces”, a afirmat Peskov.

Cu toate acestea, TASS l-a citat pe Peskov spunând că problemele fundamentale ale conflictului din Ucraina sunt prea complexe pentru a fi rezolvate într-un timp atât de scurt.

Trump a declarat marți că are impresia că Putin vrea să oprească războiul din Ucraina. De asemenea, el a menționat că, dacă nu ar fi fost el, Rusia ar fi reușit probabil să ia întreaga Ucraină.

„Dacă nu eram eu, cred că ar fi vrut să preia întreaga țară”, a afirmat Trump. Președintele SUA a evitat să comenteze dacă Washingtonul ar suspenda ajutorul militar acordat Ucrainei în cazul în care s-ar renunța la negocieri.

Imediata îngrijorare a europenilor

Discuțiile cu privire la o posibilă retragere a Statelor Unite din negocierile de pace au început să câștige teren în ultimele săptămâni. Conform Financial Times, oficialii europeni și ucraineni sunt tot mai convinsi că Trump ar putea profita de orice avans înregistrat săptămâna aceasta pentru a anunța o asemenea retragere.

Sursele citate de cotidianul britanic au menționat că complexitatea conflictului și refuzul lui Vladimir Putin de a accepta cerințele-cheie ale SUA și Ucrainei, precum menținerea unei forțe militare ucrainene postbelice, l-au determinat pe Trump să reconsideră gradul său de angajament față de un acord de pace.

Luni, președintele rus a propus un armistițiu de trei zile în perioada 8-10 mai, coincizând cu sărbătoarea victoriei sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial – rămâne însă de văzut dacă acest încetare a focului va avea succes.

Kremlinul a respins, marți, propunerea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, de a declara un armistițiu de 30 de zile.

Rusia nu a respectat anterior promisiunile de scară mai restrânsă, cum ar fi încetarea ostilităților cu ocazia Paștelui, și de asemenea, nu a respectat armistițiul referitor la infrastructura energetică.

Exigente în ascensiune

Luni, Rusia și-a restricționat și mai mult condițiile, ministrul său de externe Serghei Lavrov afirmând că Moscova consideră „recunoașterea internațională” a controlului său asupra a cinci regiuni din Ucraina un „imperativ” pentru orice acord.

Oficialii americani sunt din ce în ce mai preocupați de faptul că discuțiile cu Rusia nu aduc rezultate, începând să contureze propuneri pentru o înțelegere care să se încadreze în termenii rapizi pe care Trump îi vizează, a declarat o sursă informată cu privire la negocieri.

Cu toate acestea, presiunea lui Trump pentru o încheiere rapidă a conflictului se confruntă cu intransigența lui Putin de a accepta condiții care nu se aliniază cu propriile cerințe maximaliste, precum „denazificarea” Ucrainei.

Recomandari
Show Cookie Preferences