„Pentru ei, efectiv, SUA au dispărut”. Avertisment privind dezinformarea globală după atacurile lui Trump la adresa presei

De Ziua Mondială a Libertății Presei, celebrată pe 3 mai, experții își exprimă îngrijorarea față de retragerea Statelor Unite din susținerea jurnalismului independent, o acțiune ce riscă să aibă repercusiuni globale, relatează The Guardian.
Ordinul executiv emis de președintele Donald Trump în martie a dus la închiderea Vocea Americii (VOA), un radiodifuzor global creat în 1942 pentru a combate propaganda nazistă. Această decizie a atras rapid sprijin din partea unor personalități care de obicei nu se aliniază cu administrațiile americane, potrivit unei analize semnate de editorul și comentatorul politic Michael Savage.
Trump a dispus ca Agenția SUA pentru Media Globală (USAGM), care finanțează VOA și alte organizații ce promovează jurnalismul independent peste hotare, să fie „eliminată în măsura maximă compatibilă cu legislația aplicabilă”. Această ordine a dus la suspendarea bruscă a emisiunilor difuzate în 49 de limbi, care ajungeau la mai mult de 425 de milioane de oameni.
La Moscova, Margarita Simonian, redactor-șef al postului RT, a numit decizia „minunată”, iar Global Times, publicație de stat chineză în limba engleză, a salutat faptul că radiodifuzorii au fost respinși de Casa Albă „ca o cârpă murdară”, punând capăt „otrăvii lor propagandistice”. De asemenea, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, cunoscut pentru reprimarea opoziției politice, a considerat decizia lui Trump „foarte promițătoare”.
Pe plan intern, Trump a continuat atacurile împotriva mass-media, acționând în instanță organizații precum CBS News și ABC, încercând să blocheze accesul politic al Associated Press la Casa Albă și să desființeze instituții precum National Public Radio și Public Broadcasting Service, pe care le-a numit „monștri radicali de stânga”.
Conform celor afirmate de The Guardian, pentru numeroase personalități din mass-media internatională, situația s-a schimbat drastic: regimurile autoritare sunt încurajate de o administrație americană care atacă presa pe plan intern și se retrage din lupta pentru libertatea de informare extern.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, experții subliniază că, în regiunile unde presa liberă este slabă, retragerea States Unite din acest context geopolitic va avea efecte devastatoare.
Pe lângă VOA, Trump a redus și finanțarea pentru Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL), care activează din timpul Războiului Rece și furnizează informații în țări cum ar fi Belarus, Rusia și Ucraina.
„Pentru ei, efectiv, SUA au dispărut.”
Jeffrey Gedmin, directorul Alhurra, un canal de știri în limba arabă finanțat de SUA, a declarat că reducerea personalului și a programelor „va face ca vocea Americii să fie amuțită în Orientul Mijlociu.”
Steve Herman, corespondentul național-șef al VOA, a explicat că în anumite state represive, instituția era unicul canal de legătură cu SUA: „În societăți unde nu există alte surse de știri și accesul la internet este limitat, oamenii se întreabă ce s-a întâmplat cu America. Pentru ei, efectiv, SUA au dispărut.”
Martin Baron, fost redactor al publicațiilor The Washington Post și The Boston Globe, a subliniat că daunele provocate de Trump în domeniul mass-media ar putea fi ireversibile: „Aceasta este o acțiune profund distructivă, fără nicio justificare rațională, care va fi foarte greu de reparat. Trump a demonstrat o eficiență extremă în distrugerea, iar presa independentă este printre țintele lui preferate.”
De asemenea, Jonathan Munro, directorul global al BBC News, a avertizat: „Trei sferturi dintre țările lumii nu dispun de o presă liberă, iar situația se agravează. Nu este vorba doar de lipsa presei libere, ci și de valul agresiv de dezinformare care pătrunde continuu pe telefoanele oamenilor. Acest lucru creează un cocktail pentru o populație profund dezinformată.”