„Cea mai mare reducere a bugetului din istorie”. Trump preferă explorarea lunară și marțiană în detrimentul ştiinţei

Trimiterea astronauților pe Lună și Marte implică sacrificarea unor programe științifice esențiale. Vineri, Casa Albă a prezentat propunerea de buget pentru NASA, agenția spațială americană, subsumând o reducere de aproximativ 24%, cu tăieri semnificative în domeniile științelor spațiale și ale Pământului, mai ales în ceea ce privește finanțarea programelor de monitorizare prin satelit destinate studiului schimbărilor climatice.
Ca și multe alte agenții federale, NASA ar putea suferi modificări notable, iar planul administrației Trump ar conduce la o reducere semnificativă a bugetului său, în cazul în care este aprobat de Congres.
Conform organizației The Planetary Society, dedicată explorării spațiale, această propunere reprezintă „cea mai mare reducere bugetară anuală din istoria NASA”. Aceste tăieri nu vor conduce la o agenție mai eficientă, ci vor genera haos și ar putea submina conducerea americană în domeniul explorării spațiale.
Printre modificările importante se numără eliminarea progresivă a rachetei SLS și a capsulei Orion, dezvoltate pentru programul lunar Artemis.
Aceste echipamente, foarte costisitoare și cu dezvoltarea întârziată, ar urma să fie abandonate după misiunea Artemis 3, care ar avea rolul de a trimite astronauți înapoi pe Lună pentru prima dată din 1972, fiind înlocuite cu rachete și nave de aterizare private, precum cele dezvoltate de SpaceX, compania fondată de Elon Musk, un susținător al lui Trump.
Trump vizează concurența cu China
Proiectul stației spațiale lunare Gateway, concepută de NASA în colaborare cu alte agenții internaționale, ar putea fi abandonat complet.
La fel, s-ar putea renunța și la mult așteptata expediție de întoarcere a mostrelor de roci din Marte, care ar putea oferi indicii despre viața antică.
Aceste inversări sunt prezentate ca fiind necesare pentru atingerea obiectivelor NASA, care, sub conducerea lui Trump, își propune să finalizeze misiunile pe Lună și Marte înaintea Chinei, principalul competitor.
Revenirea lui Donald Trump, însoțit de Elon Musk, un jucător de bază în industria spațială, a provocat temeri legate de posibile perturbări semnificative în programul spațial american și de conflicte de interese, întrucât candidatul pentru funcția de director al NASA este considerat un apropiat al multimiliardarului.