Corespondență din Spania: „Copiii noștri se nasc datori” / Malaga a înregistrat o dublare a prezenței românilor la vot față de anul trecut

În Malaga, o provincie din Spania cu aproape 11.000 de români, numărul celor care s-au prezentat la vot în perioada vineri-sâmbătă, până la ora 20, a crescut semnificativ comparativ cu primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, depășind nivelul de anul trecut. Corespondentul nostru din Malaga a discutat cu românii veniți la vot pentru a explora așteptările lor față de acest scrutin prezidențial.
- Românii din diaspora au la dispoziție trei zile pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025. Secțiile de vot din străinătate sunt deschise de vineri până duminică, între orele 7:00 și 21:00 ora locală, iar duminica votul se finalizează la 21:00 ora României, indiferent de fusul orar.
Datele arată o mobilizare mai puternică a diasporei comparativ cu anul trecut. Până sâmbătă seara, peste 360.000 de români din afaceri externe își exprimaseră opțiunea de vot. În Spania, unde trăiesc aproximativ 630.000 de români, peste 48.000 dintre aceștia votaseră în primele două zile.
În Malaga sunt disponibile patru secții de vot pentru cei aproape 11.000 de români. Până sâmbătă seara, 1.144 de români au votat în această provincie. Spre comparație, în noiembrie 2024, până la ora 23, doar 502 persoane s-au prezentat la urne.
Corespondentul nostru a discutat cu votanții de la secțiile 830 și 831 din Malaga, care majoritar au exprimat dorința de a vedea „o schimbare totală” în România, deși se află la peste 3500 de kilometri distanță.
„Noul președinte trebuie să se distanțeze de partidele tradiționale”
Vasile, un mecanic cu 22 de ani de muncă în Spania, a votat pentru binele românilor. „În țară lucrurile se înrăutățesc. Noul președinte trebuie să fie serios, să se preocupe de cetățeni și să se îndepărteze de partidele tradiționale”, spune el.
Vasile își exprimă temerea că, odată ajuns la putere, noul președinte va întâmpina obstacole, dar este convins că românii din diaspora au o înțelegere mai bună a situației comparativ cu cei din țară, având în vedere condițiile cunoscute din străinătate.
Nicole, care locuiește de asemenea de 22 de ani în Spania, vorbește cu emoție despre necesitatea schimbării în România. Ea subliniază că noul președinte trebuie să se distanțeze de PSD și să combată corupția din domeniul imobiliar.
Deși își exprimă regretele pentru starea actuală a României, Nicole simte că întoarcerea acasă ar fi o provocare din cauza rădăcinilor deja sădite în Spania.
„Alegerile au fost o fară de nesocotire a voturilor cetățenilor”
Gheorghe, lăutar de 21 de ani în Spania, afirmă că a votat pentru un trai mai bun. „Am fost terorizați de cei care au fost la putere atâția ani. Vrem schimbare. Noua conducere trebuie să facă ordine”, adaugă el.
Gheorghe își exprimă frustrările cu privire la anularea alegerilor din decembrie 2024, numind-o „o prostie”, considerând că s-au jucat cu voturile alegătorilor.
Alexandru, care locuiește în Spania din 2005, este preocupat că alegerile curente ar putea fi afectate și afirmă că acestea sunt esențiale pentru viitor.
De asemenea, Alexandru subliniază dorința de a se întoarce în România, dacă aceasta ar deveni o opțiune viabilă.
El și alți români din Malaga sunt dezamăgiți de prețurile ridicate din țară, care depășesc prețurile din Spania. Își doresc ca noul președinte să abordeze problemele corupției.
Vot cu gândul la o Românie mai bună: „Aș vrea să îmbătrânesc acolo!”
Adrian și soția lui, care sunt de 20 de ani în Spania, exprimă dorința de a se întoarce, dar sunt pesimiști în privința schimbărilor posibile.
Ei au construit o viață în Spania, dar visează să se reîntoarcă în România, aș dori să se schimbe pentru binele țării. Copilul lor, care studiază, percepe România ca o destinație de vacanță.
Daniel, angajat în domeniul securității, este de 23 de ani în Spania și consideră că ar reveni în România doar dacă ar găsi un salariu decent. El subliniază necesitatea ca noul președinte să acționeze în interesul cetățenilor.