America pregătește sancțiuni economice împotriva Rusiei din cauza conflictului din Ucraina, dar apobarea lui Trump este incertă

Autoritățile din Statele Unite au elaborat un nou set de sancțiuni economice împotriva Rusiei, axate pe sectorul bancar și energetic, pentru a crește presiunea asupra Moscovei de a sprijini eforturile președintelui american Donald Trump în vederea încheierii războiului din Ucraina, conform afirmațiilor a trei oficiali americani și unei surse care este la curent cu subiectul.
Printre țintele vizate se numără gigantul energetic rus Gazprom și companii importante din domeniile resurselor naturale și sectorul bancar, a declarat un oficial al administrației, care a preferat să rămână anonim. Acesta nu a oferit informații suplimentare.
Cu toate acestea, nu este clar dacă pachetul de sancțiuni va fi semnat de Trump, a cărui atitudine față de Kremlin a evoluat de la simpatii la frustrare din cauza refuzului președintelui rus Vladimir Putin de a răspunde apelurilor la încetarea focului și la negocieri.
„Consiliul Național de Securitate al SUA lucrează pentru a coordona un set de măsuri punitive împotriva Rusiei”, a afirmat sursa menționată anterior. „Aceasta trebuie însă aprobată de Trump.”
Decizia depinde de Trump
„Decizia este complet în mâinile sale”, a confirmat un alt oficial american.
„Înca de la început, președintele a fost ferm în angajamentul său de a obține o încetare totală a focului,” a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, James Hewitt. „Nu comentăm detalii despre negocierile în curs de desfășurare”, a adăugat el.
Trezoreria SUA, care se ocupă cu punerea în aplicare a majorității sancțiunilor, nu a răspuns la solicitarea de comentarii.
Dacă Trump va aproba aceste noi sancțiuni – care ar urma să fie semnate miercuri în cadrul unui acord privind mineralele dintre SUA și Ucraina, pe care Trump l-a promovat intens ca parte a eforturilor sale pentru pace – ar putea semnala o întărire a stance-ului său față de Kremlin.
De la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, în 2022, Statele Unite și aliații lor au impus mai multe serii de sancțiuni împotriva Rusiei. Deși aceste măsuri au avut un impact asupra economiei ruse, Moscova a găsit modalități de a ocoli sancțiunile și de a continua finanțarea conflictului.
Trump a încercat să-i ofere lui Putin toate oportunitățile pentru a accepta o încetare a focului, însă acesta a continuat să respingă aceste propuneri, conform spuselor lui Kurt Volker, fost trimis al SUA la NATO și fost reprezentant special pentru negocierile din Ucraina în mandatul lui Trump. „Aceasta este o provocare suplimentară pentru Rusia.”
Acțiunile administrate de Trump
„Putin a intensificat conflictul,” a adăugat el. Trump „a reușit să unească SUA și Ucraina în apelul pentru o încetare imediată și completă a focului, iar acum Putin este cel care este în afara consesului.”
De la începerea mandatului său în ianuarie, Trump a adoptat măsuri considerate ca fiind menite să încurajeze Rusia să accepte eforturile sale de pace, incluzând desființarea unei echipe operative din cadrul Departamentului de Justiție, care se ocupa cu aplicarea sancțiunilor și vizarea oligarhilor apropiați de Kremlin.
El a făcut și declarații favorabile Moscovei, acuzându-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski de declanșarea conflictului și numindu-l „dictator”.
În același timp, Steve Witkoff, delegatul special al lui Trump, a promovat o strategie de pace care ar implica cedarea a patru regiuni ucrainene către Moscova și a avut patru întâlniri cu Putin, cea mai recentă chiar săptămâna trecută.
Cu toate acestea, la doar trei zile după acea întâlnire, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a reafirmat cererile extremiste ale lui Putin, iar forțele ruse au continuat atacurile pe linia frontului, precum și lovituri cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene, provocând mai multe victime civile.
Sursa Reuters a raportat în martie că Statele Unite lucrează la un plan ce ar putea oferi Rusiei o reducere a sancțiunilor, însă Trump și-a exprimat frustrarea față de tergiversările lui Putin în ceea ce privește încheierea invaziei și, săptămâna trecută, a avut o întâlnire „foarte constructivă” față în față cu Zelenski la Vatican.
A doua zi, Trump a declarat pe platforma sa de socializare Truth Social că „ia în considerare cu seriozitate impunerea unor sancțiuni financiare ample și tarife vamale asupra Rusiei”, care ar rămâne în vigoare până la o încetare a focului și un acord de pace final.
Volker a explicat că Rusia obține resurse financiare pentru a-și susține armata prin vânzările de petrol și gaze către țări precum India și China, fiind semnificativ impactul pe care sancțiunile secundare asupra acestor tranzacții l-ar avea.