Pregătirea polonezilor obișnuiți pentru o posibilă invazie din partea Rusiei

Pregătirea polonezilor obișnuiți pentru o posibilă invazie din partea Rusiei
Militari polonezi pe tancuri K2 Black Panther, pe bulevardul Wislostrada din centrul Varșoviei, capitala Poloniei, în timpul paradei militare de Ziua Armatei Poloneze, 15 august 2024. FOTO: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

La un poligon de antrenament militar situat în apropierea Wroclaw-ului, cetățeni polonezi se aliniază, așteptând să primească arme și instruire în utilizarea acestora. Instructorul, un soldat polonez cu fața acoperită de vopsea de camuflaj, le explică: „Odată ce cartușul este încărcat, arma este gata de utilizare, transmite BBC.

Diversi participanți, de la tineri la bătrâni, bărbați și femei, părinți și copii, au venit cu un singur scop: să învețe cum să facă față unui atac armat.

În cadrul acestei inițiative denumite „Antrenament cu armata”, cetățenii nu numai că participă la o sesiune de tragere, ci sunt și instruiți în tehnici de luptă corp la corp, acordarea primului ajutor și utilizarea măștilor de gaz.

„Situația actuală este alarmantă, trebuie să ne pregătim”, afirmă căpitanul Adam Sielicki, coordonatorul proiectului. „Avem o amenințare din partea Rusiei, iar pregătirile sunt esențiale.”

Căpitanul Sielicki menționează că programul a devenit extrem de popular, iar guvernul polonez planifică extinderea acestuia pentru a asigura instruirea tuturor bărbaților adulți din țară. Polonia, având granițe cu Rusia și Ucraina, se angajează să aloce aproape 5% din PIB pentru apărare în acest an, representând cel mai mare procent dintre statele NATO.

Săptămâna trecută, prim-ministrul Donald Tusk a anunțat intenția Poloniei de a crea „cea mai puternică armată din regiune”. Varșovia investește în avioane, nave, sisteme de artilerie și rachete din SUA, Suedia și Coreea de Sud, printre altele.

Dariusz, participant la cursul de sâmbătă din Wroclaw, spune că ar fi „primul” care s-ar oferi voluntar în caz de atac asupra Poloniei. „Istoria ne-a învățat că trebuie să fim pregătiți să ne apărăm. Nu ne putem baza pe nimeni altcineva, iar alianțele pot dispărea.”

Bartek, după ce își pune masca de gaze, afirmă că majoritatea polonezilor ar lua armele în apărarea țării dacă ar fi atacați.

Agata, care participă împreună cu o prietenă, subliniază că alegerea lui Donald Trump a amplificat temerile în rândul celor din Polonia. „Există îngrijorări că s-ar putea să se retragă din Europa, ceea ce ne face să ne simțim vulnerabili.”

Agata își exprimă neliniștea după alegerile din SUA.

Declarațiile lui Donald Trump și ale președinților de stat care l-au susținut au stârnit îngrijorări profunde în rândul oficialilor de la Varșovia. De exemplu, secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a menționat într-o vizită în Polonia că prezența trupelor americane în Europa „nu trebuie considerată o certitudine pe termen lung”.

SUA dispune în prezent de aproximativ 10.000 de soldați în Polonia, dar recent a anunțat retragerea dintr-o bază militară importantă situată la Rzeszow, în estul țării. Oficialii precizează că trupele vor fi redistribuite în Polonia, dar acest anunț a stârnit și mai multă neliniște.

Criticile lui Donald Trump la adresa liderului ucrainean Volodimir Zelenski și susținerea acordată lui Vladimir Putin nu fac decât să intensifice îngrijorările.

Polonia este pe cale să semneze un acord de apărare cu Franța, iar un alt pact cu Regatul Unit este în negociere, ca răspuns la dorința de a diversifica parteneriatele militare, îndepărtându-se de dependența istorică față de SUA. Există discuții și despre integrarea Poloniei sub „umbrela nucleară” a armatei franceze.

„Cred că [Trump] ne-a determinat să ne reevaluăm abordarea față de securitate”, afirmă Tomasz Szatkowski, reprezentantul permanent al Poloniei la NATO. „Nu putem permite pierderea Poloniei de către SUA, dar trebuie să explorăm și alte opțiuni pentru a ne dezvolta capacitățile.

„Dacă Rusia continuă cu intențiile sale agresive, am putea fi primele victime. Vom fi cei care ne protejăm țara”, concluzionează Szatkowski, punând accent pe situația geopolitică și pe lecțiile din istorie. Wanda Traczyk-Stawska, în vârstă de 98 de ani, își amintește invazia Rusiei din 1939, când Polonia a fost împărțită între URSS și Germania nazistă.

Wanda își aduce aminte de neliniștea tatălui său în acele vremuri.

O fotografie din tinerețe arată cum Wanda, în calitate de luptătoare în Revolta de la Varșovia din 1944, lupta împotriva germanilor. După ce Germania a fost învinsă, Uniunea Sovietică a impus un regim pro-Moscova în Polonia, regimul care a dominat până în 1989.

În prezent, forțele armate poloneze numără aproximativ 216.000 de membri, bărbați și femei, iar guvernul își propune să crească efectivele la 500.000, inclusiv rezerviști, ceea ce va face din armată a doua cea mai mare din NATO, după cea a Statelor Unite.

Întrebând-o pe Wanda dacă consideră că consolidarea armatei este benefică, ea afirmă: „Desigur. Rusia a demonstrat agresiuni istorice. Deși nu vorbesc despre oameni, autoritățile au avut mereu această atitudine.”

La optzeci de ani după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, polonezii privesc din nou spre vecinii lor cu suspiciune. O adăpostire antiaeriană este construită în sudul Poloniei.

„Aceste adăposturi protejează în principal împotriva bombelor nucleare și a atacurilor armate”, explică Janusz Janczy, directorul ShelterPro, arătând un buncăr complet echipat. „Cererea a crescut exponențial în urma anului electoral din Statele Unite.”

Janusz a observat o creștere a numărului de solicitanți: „În trecut primeam câteva apeluri pe lună, acum am zeci în fiecare săptămână. Clienții sunt în principal îngrijorați de Rusia și de posibila ineficiență a NATO.”

Dar sunt polonezii pregătiți să își apere țara în cazul unui conflict real? Un sondaj recent arată că doar 10,7% dintre adulți ar fi dispuși să se alăture armatei ca voluntari, iar o treime dintre ei afirmă că ar alege să plece.

Într-o după-amiază însorită în Wroclaw, studenții sunt întrebați dacă s-ar simți pregătiți să își apere țara. Majoritatea răspund negativ, conform unei observații a unui student la medicină numit Marcel, care adaugă: „Războiul este aproape, dar totuși pare atât de departe”.

În aceeași notă, un alt student, Szymon, răspunde că probabil ar fi printre primii care ar dori să părăsească Polonia, afirmând că nu vede nimic care să merite să își sacrifice viața.

Recomandari
Show Cookie Preferences