REPORTAJ. 80 de tineri sârbi au parcurs 1500 de kilometri cu bicicleta până la Strasbourg, protestând împotriva corupției regimului Vucic

REPORTAJ. 80 de tineri sârbi au parcurs 1500 de kilometri cu bicicleta până la Strasbourg, protestând împotriva corupției regimului Vucic
Cei 80 de bicicliști sârbi au făcut 1500 de kilometri până la Strasbourg și au fost întâmpinați cu aplauze. FOTO: Arhiva personală

În aprilie, un grup format din 80 de tineri sârbi a pedalat 1476 kilometri de la Novi Sad la Strasbourg, Franța. Aceștia și-au acoperit cheltuielile din donațiile protestatarilor care au ieșit în stradă împotriva regimului președintelui Vučić, după o tragedie din noiembrie, când tavanul gării centrale din Novi Sad s-a prăbușit, curmând viețile a 16 persoane. Tinerii au dorit să tragă un semnal de alarmă în Europa cu privire la corupția din țara lor.

  • Cei 80 de cicliști au trecut prin Ungaria, Slovacia, Austria și Germania, fiind întâmpinați cu entuziasm în orașe precum Budapesta, Viena și München. Călătoria s-a încheiat la Strasbourg pe 15 aprilie, unde au fost primiți de trei membri ai Parlamentului European. De asemenea, bicicliștii au adresat o scrisoare președintelui francez Emmanuel Macron, cerând sprijinul liderilor europeni pentru cauza lor.

„Puteam să fiu acolo”

„Pe mine, practic, foamea m-a salvat, îți spun sincer. Terminasem orele în jurul prânzului și mă gândeam dacă să iau un tren către Belgrad. Dar, până la urmă, m-am hotărât să plec a doua zi, pentru a purta discuția care este acum de actualitate”, povestește Matija, unul dintre cicliști.

El explică de ce nu a fost la gara din Novi Sad în momentul tragediei. „Ar fi putut fi ultima mea zi pe Pământ”.

Matija, student la programare în Novi Sad, pasionat de „machine learning”, a simțit că nu mai poate rămâne acasă după tragedia din noiembrie.

„Nu mai suportam ideea ca țara noastră să nu fie funcțională. Instituțiile ar trebui să își ia rolul în serios și să își îndeplinească responsabilitățile”, adaugă Matija.

„După prăbușirea acoperișului am realizat că nu vor fi consecințe din cauza corupției sistemice. A fost o revelație comună, dar puțini vorbeau despre asta. Acum este, însă, principalul subiect de discuție. Materialele au căzut peste oameni. Putea să fie oricare dintre noi”, continuă tânărul.

Acest incident a generat o furie colectivă. 16 vieți s-au pierdut, iar a șaptea victimă se află acum în spital, întrebându-se „și toate acestea pentru ce?”.

Pe 1 noiembrie, acoperișul gării din Novi Sad s-a prăbușit peste călători, la doar câteva luni după renovare.

„Corupția este de vină. Un oficial a declarat că indiferent de numărul victimelor, sistemul nu se va schimba. Acest lucru a stârnit indignare în societate. Nu am mai putut sta cu mintea împăcată în casă. Sistemul este profund defect, nevoie de o schimbare drastică în societatea sârbească”, concluzionează el.

Organizarea excursiei, cu escortă medicală, jurnaliști și tehnicieni

Călătoria grupului de bicicliști a fost meticulos planificată, strângerea de fonduri realizându-se în rândul sârbașilor care sprijină protestele anticorupție din Serbia.

Un grup de jurnaliști de la postul Nova.rs a însoțit bicicliștii, împreună cu o echipă medicală pentru eventuale accidente, tehnicieni și mecanici, precum și două camionete pentru transportul mâncării și hainelor.

„Coloana de bicicliști a fost însoțită de poliția rutieră în Austria și Germania, iar în Slovacia și Ungaria nu s-a raportat o astfel de asistență”, spune Vladimir „Vava” Jovanović, un fotojurnalist cu experiență.”

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, se declară un aliat al lui Vučić, având ideologii comune. În plus, calea ferată Belgrad – Novi Sad – Subotica este parte a unui proiect feroviar de mare viteză, care va conecta capitalele celor două țări în aproximativ două ore și jumătate.

Primii călători pe o porțiune inaugurată în 2022 au fost chiar acești doi lideri.

O coloană diversă, formată din studenți, activiști și academicieni

„Nu toți bicicliștii sunt studenți sau elevi”, mi-a spus Asja Francisti de la Bloomberg Adria. „Am un prieten de la un ONG de mediu care a fost coleg cu mine în acel domeniu”. De asemenea, experți din mediul academic s-au alăturat grupului de cicliști.

Traseul a inclus localitățile Novi Sad, Subotica, Budapesta, Bratislava, Viena, Linz, Salzburg, München, Augsburg, Ulm și Stuttgart, având ca destinație finală Strasbourg, orașul în care se află sediul Consiliului Europei.

Întâlnire cu secretarul general adjunct al Consiliului Europei

Secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Bjorn Berge, a fost de acord să întâlnească o parte din grup, pentru a-i asculta.

Biroul funcționarului european a transmis un mesaj prudent, subliniind că fiecare stat membru are obligația de a respecta standardele stabilite prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Activiștii, primiți în Parlamentul European de trei demnitari

Trei membri ai Parlamentului European i-au întâmpinat pe protestatarii sârbi, deși țara lor nu este parte a UE. Din cauza numărului mare, s-au putut întâlni doar cu jumătate dintre ei. Aceștia sunt deputații europeni Gordan Bosanac (Croația), Irena Jovova (Slovenia) și Fabien Keller (Franța).

Protestatarii au prezentat scrisori în care detaliază problemele actuale din Serbia, incluzând suspiciunile de corupție legate de tragedia din gara din Novi Sad.

Studenții au exprimat că guvernul nu reflectă voința poporului și au cerut un sprijin mai puternic din partea Europei, care se mândrește cu instituții precum CEDO.

Europarlamentarul Gordan Bosanac a apreciat efortul cicliștilor, subliniind inspirația pe care o oferă colegilor din afara Serbiei. Ambii deputați europeni au recunoscut provocările legate de problemele interne ale Serbiei și și-au reafirmat angajamentul față de valorile democratice.

Bosanac a organizat o discuție în octombrie despre protestele din Serbia, pentru a permite activiștilor din societatea civilă să abordeze intimidările cu care se confruntă.

Într-o discuție telefonică, Bosanac a explicat că este atent la mișcările civice din Serbia, amintind de protestele împotriva unei mine de litiu propuse.

„Prăbușirea acoperișului din noiembrie a fost prima picătură care a umplut paharul.”

„De aceea i-am primit pe acești tineri curajoși la mine în audiență”, adaugă el.

„În contextul stilului autoritar al lui Vučić și răspunsului pașnic al studenților bazat pe drepturile omului, nu am mai văzut o mișcare similară în Balcani de mult timp.”

La întoarcere, cei 80 de cicliști au fost întâmpinați cu apeluri de încurajare și medalii, iar Matija spune că a fost o ceremonie impresionantă.

Europarlamentara Irena Jovova le-a transmis studenților: „Ați realizat în aceste 13 zile mai mult decât au făcut politicienii în 13 ani, și doar cu bicicletele”.

Echipă tehnică dedicată menținerii bicicletelor funcționale până la Strasbourg

Aleksa Kozoderović, student la masterat în inginerie mecanică, face reparații la biciclete de la 13 ani.

El s-a alăturat grupului de ciclism după o competiție din Germania, întâlnindu-se cu ei în Győr, Ungaria.

„Am început să verific frânele bicicletelor, întrebând cicliștii despre eventualele probleme. Majoritatea aveau spițe rupte sau frâne avariate”, explică el.

Echipa sa, formată din cinci persoane, a fost bine pregătită pentru a gestiona problemele apărute pe parcurs.

„Toți colegii erau dornici să învețe, așa că le-am împărtășit cunoștințele până am ajuns la Strasbourg. Au fost foarte de ajutor.”

Chiar dacă au lucrat pentru susținerea cicliștilor, echipa s-a deplasat într-o dubă împrumutată de un antrenor din Belgrad.

„O persoană care susținea guvernul s-a răzgândit după călătoria noastră”

În urma călătoriei, Matija, revenit în Kraljevo, a declarat: „Se organizează o ceremonie de primire la Novi Sad”.

„Reacția a fost extrem de pozitivă, am aflat de la o persoană care susținea guvernul actual că și-a schimbat opinia în urma efortului nostru de a parcurge 1500 de kilometri. Autoritățile locale au organizat o festivitate, oferindu-ne medalii și cadouri.”

„Diaspora sârbească pare să se fi activat, având în vedere că ei consumă canalele de televiziune favorabile regimului, și a schimba mentalitățile este un lucru important.”

Svetlana Blaženović, studentă în anul doi la Facultatea de Științe, s-a alăturat protestelor de la început, ca președintă a parlamentului studențesc din Novi Sad.

„Experiența a fost frumoasă, dar și provocatoare. Când ne-am întors, am realizat cât de mult a contat efortul nostru. Au fost dificultăți, dar le-am depășit.”

Echipa ei s-a ocupat de logistică, iar Svetlana simte că prezența lor în Parlamentul European a fost crucială.

Referitor la soarta președintelui Vučić, ea nu știe dacă va cădea, dar „ceea ce ne dorim este justiție și dreptate”.

Protestele sârbești au generat un ecou nu doar în orașele mari, ci și în comunități mici, cum ar fi Dobovo, un sat din sud-estul țării.

Acțiunile recente au atras atenția și dincolo de ocean, actorul canadian Rob Stewart exprimându-și simpatia printr-o postare video, glumind că „nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă m-ați fi ales pe mine președinte”.

Recomandari
Show Cookie Preferences