MAI răspunde la acuzațiile AUR: „Informațiile sunt eronate!”

Ministerul Afacerilor Interne a refuzat, joi, să recunoască afirmațiile AUR, care susțineau că pe listele electorale există „aproximativ patru milioane de persoane decedate care figurează oficial cu ‘drept de vot’ în România”. Instituția a declarat că „informațiile sunt eronate”, conform surselor Agerpres și News.ro.
MAI afirmă că „informațiile” conform cărora milioane de persoane decedate sunt listate ca având drept de vot „sunt incorecte”, subliniind că numărul alegătorilor a fost actualizat recent.
„Informaţiile sunt eronate! Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor din Ministerul Afacerilor Interne a actualizat și transmis, cu 10 zile în urmă, către Autoritatea Electorală Permanentă listele cu persoanele care au împlinit sau urmează să împlinească vârsta de 18 ani până în ziua scrutinului”, a afirmat MAI, joi, în cadrul unei conferințe de presă.
Conform MAI, reprezentanții AEP au confirmat primirea acestor liste actualizate în timpul celei mai recente întâlniri a Comisiei Tehnice Centrale dedicate organizării alegerilor prezidențiale.
„De asemenea, precizăm că pe listele de alegători transmise Autorității Electorale Permanente sunt incluse și persoanele care împlinesc 18 ani în ziua votului”, se menționează în comunicatul MAI.
AUR a informat AEP și Avocatul Poporului
MAI a emis aceste clarificări în contextul în care AUR a anunțat, tot joi, că a informat AEP și Avocatul Poporului, solicitând o intervenție rapidă pentru verificarea și actualizarea registrelor electorale permanente, precum și demararea unei anchete cu privire la utilizarea acestora la vot.
„AUR exposed public una dintre cele mai grave fraude sistemice acceptate de statul român în ultimele decenii: menținerea persoanelor decedate pe listele electorale permanente. Conform estimărilor AUR, cca patru milioane de persoane decedate continuă să figureze oficial cu ‘drept de vot’ în România, distorsionând realitatea electorală și oferind oportunități de manipulare unui sistem corupt care refuză să-și piardă controlul”, conform comunicatului emis de AUR.
Partidul lui George Simion susține că „această situație nu este doar o anomalia administrativă”.
„Este o falsificare a voinței poporului și o amenințare directă la adresa democrației, datele fiind utilizate pentru a umfla artificial prezența la vot și a manipula rezultatele alegerilor. În acest context, devine imposibil ca un candidat să atingă pragul necesar pentru a câștiga din primul tur”, a declarat AUR.
AUR mai afirmă că „fiecare rundă de alegeri de după 1989 a fost afectată de aceste liste umflate, prin care votul celor decedați este folosit ca instrument politic”.
„Problema a fost identificată în urma trimiterii unor scrisori personalizate de către președintele AUR, George Simion, către diverse categorii de persoane, folosind datele din registrul electoral disponibile legal tuturor candidaților și partidelor parlamentare. A fost suficient un gest de comunicare deschisă cu cetățenii pentru a demasca acest sistem corupt, care se bazează pe minciuni, manipulare și deturnarea votului popular”, se conține în comunicat.