Cel mai bogat român din 2024 a organizat o conferință de presă în SUA, abordând un subiect rar discutat în țară

Cel mai bogat român din 2024 a organizat o conferință de presă în SUA, abordând un subiect rar discutat în țară
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Dreamstime.com

Daniel Dineș a expus viziunea sa asupra locurilor de muncă în era Inteligenței Artificiale. Între candidații la președinție, Nicușor Dan a adus în discuție această temă în cadrul dezbaterii de miercuri seara, difuzată pe Antena 3 CNN.

La conferința de lansare a noii platforme UiPath, care a avut loc miercuri în Statele Unite, s-a discutat și despre anxietățile legate de pierderea locurilor de muncă din cauza avansului tehnologic. 

Când a fost întrebat dacă angajații ar trebui să fie îngrijorați sau entuziasmați de colaborarea cu inteligența artificială, Daniel Dineș (53 de ani) – fondatorul și CEO-ul UiPath, considerat de Forbes cel mai bogat român în 2024 – a dat un răspuns complex.

„Cred că, în realitate, toți ar trebui să fim amândouă: entuziasmați și puțin îngrijorați. Schimbarea este inevitabilă. Viteza schimbării ne va indica cât de repede trebuie să ne adaptăm. În opinia mea, fiecare angajat va trebui să se obișnuiească cu colaborarea la nivel cu agenții de inteligență artificială. Nu neapărat să creeze agenți, ci să învețe să interacționeze cu aceștia și cu roboții, devenind „dirijori”. Altfel, riscă să rămână în urmă”, a afirmat Dineș, conform StartUpCafe.

„Vei fi, inevitabil, lăsat în urmă”

El a făcut o analogie cu trecerea de la mașina de scris la computer: „Este ca și cum ai fi obișnuit cu mașina de scris mecanică și acum, cu apariția computerelor, tu refuzi să le utilizezi. Vei fi, inevitabil, lăsat în urmă. Această tehnologie a venit să rămână și va provoca o schimbare semnificativă în modul în care se desfășoară munca de birou.”

De asemenea, Daniel Dineș a menționat într-o postare recentă pe blogul oficial al UiPath că noua tehnologie dezvoltată de companie reprezintă o schimbare de paradigmă: „Este prima dată în istorie când avem acces la o tehnologie ce emulează cu adevărat gândirea umană.”

„Roboții execută. Agenții gândesc. Oamenii conduc”

Miliardarul român a accentuat importanța colaborării între roboți, agenți și oameni în procesul de automatizare: „Roboții execută. Agenții gândesc. Oamenii conduc.”

Această formulează subliniază modul în care tehnologia și factorul uman pot coopera pentru a spori eficiența și adaptabilitatea proceselor din companii.

În concluzie, Dineș își exprimă optimismul cu privire la impactul automatizării agenților asupra viitorului muncii: „Suntem la începutul unei transformări fundamentale în modul în care lucrăm. Automatizarea agentică va schimba natura locurilor de muncă, va redefine colaborarea și va extinde posibilitățile în întreprinderi la nivel global.”

Ce a spus Nicușor Dan

Nicușor Dan a menționat, în ultima sa intervenție adresată românilor la dezbaterea de pe Antena 3 CNN, că, din păcate, campania electorală nu a abordat teme esențiale pentru viitorul societății. Printre ele, impactul Inteligenței Artificiale în România, în condițiile în care „educația noastră nu pregătește suficient forța de muncă pentru noile tehnologii.”

„Întrebarea pe care doresc să o adresez celor care ne urmăresc este această: campania va trece, iar pe 19 mai 2025, ne vom confrunta cu un deficit masiv, care se va reflecta în inflație și prețuri. Va fi o țară în care mamele în vârstă percep că fiii lor nu au un viitor în orașele mici și în mediul rural, o țară în care oamenii își așteaptă dreptatea în instanțe, o țară care trebuie să concureze global pe tehnologiile viitorului. Este statul român, așa cum a funcționat până acum, capabil să răspundă acestor provocări? Cine poate să stimuleze adaptarea statului român la aceste realități?”, a afirmat candidatul independent la prezidențiale.

Sursa foto principală: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences