Cancerul de prostată poate apărea și la 36 de ani. Dr. Dmitrii Grumeza, urolog MedLife: „Din păcate, bolile oncologice întineresc”

Cancerul de prostată poate apărea și la 36 de ani. Dr. Dmitrii Grumeza, urolog MedLife: „Din păcate, bolile oncologice întineresc”
Dmitrii Grumeza Foto: MedLife

Un diagnostic tardiv de cancer urologic poate afecta drastic șansele de supraviețuire ale pacientului. Dr. Dmitrii Grumeza, medic specialist urolog la Hyperclinica MedLife Floreasca, afirmă: „Cancerul nu manifestă semne clare la început, de aceea este crucial ca bărbații să efectueze analizele necesare încă de la 40 de ani sau de la apariția primelor manifestări neobișnuite.”

În activitatea sa, dr. Grumeza se confruntă cu cinci tipuri predominante de cancer urologic, în ordinea frecvenței: cancerul de prostată, cancerul de vezică urinară (sau urotelial), cancerul renal, cancerul testicular și cancerul penian. Toate aceste tipuri beneficiază de soluții eficiente în medicina modernă, cu condiția să fie depistate devreme.„Prognosticul variază în funcție de stadiul în care este diagnosticată boala. Dacă este identificată precoce, șansele de recuperare sunt foarte bune, însă, odată ajunsă într-un stadiu avansat, situația devine complicată. Din păcate, mulți pacienți își neglijează problemele din cauza fricii, rușinii sau lipsei de cunoștințe medicale”, subliniază medicul.

Cancerul de prostată: „pericolul“ constă în absența simptomelor

Cancerul de prostată reprezintă o preocupare majoră pentru sănătatea bărbaților, fiind cel mai frecvent tip de cancer urologic. Conform studiilor din 2024, acest tip de cancer constituie aproximativ 15% din totalul diagnosticelor de cancer la bărbați la nivel global.

Una dintre principalele probleme ale acestui tip de cancer este că, în stadiile incipiente, nu apar simptome care să îndemne pacientul să se adreseze medicului. Dr. Grumeza avertizează: „Mai ales la tineri, sub 45 de ani, simptomele pot lipsi complet. Acesta este pericolul cancerului de prostată.”

Testul PSA (antigenul specific prostatic) rămâne un instrument esențial în depistarea timpurie a acestei afecțiuni. În trecut, testul PSA era recomandat după 50 de ani, dar acum este indicat să se înceapă screeningul de la 40 de ani. „Din păcate, cancerul devine din ce în ce mai frecvent la persoane mai tinere”, explică specialistul.

Dr. Grumeza menționează că a avut pacienți cu cancer de prostată la vârste de 36 sau 39 de ani, cazuri rare dar semnificative. „Aceste cazuri rămân întipărite în memorie. Recomandarea principală este ca toți bărbații să viziteze un urolog pentru o evaluare inițială la 40 de ani. Dacă rezultatele sunt favorabile, controlul poate fi repetat la 3-5 ani. În caz contrar, sunt necesare investigații suplimentare.”

Importanța testului PSA

Testul PSA analizează nivelul antigenului specific prostatic în sânge. Un nivel crescut poate indica prezența cancerului de prostată, dar poate semnala și afecțiuni benigne, precum hiperplazia benignă de prostată. „Dacă valorile PSA sunt constant ridicate, se va efectua un test Free PSA și, eventual, un RMN multiparametric de prostată. Dacă suspiciunea se menține, se recomandă biopsia prostatică”, explică medicul.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în România, incidența cancerului de prostată este în continuă creștere, cu aproximativ 5.000 de noi cazuri anual. Proiecțiile arată că, între 2020 și 2040, incidența acestui cancer va crește cu 21,8%.

Cancerul vezicii urinare și cel renal – strâns legate de fumat

Cancerul de vezică urinară sau urotelial, care este al doilea cel mai frecvent cancer urologic, are legături cunoscute cu fumatul, fiind asociat în aproximativ 50% dintre cazuri. Dr. Grumeza notează din experiența sa că la pacienți tineri, cazurile de cancer vezical sunt întâlnite mai ales la fumători sau la cei expuși la substanțe toxice. De asemenea, fumatul dublează riscul de cancer renal, conform aceleași surse.

Primul simptom al cancerului urotelial este adesea hematuria – prezența sângelui în urină. Dr. Grumeza explică: „La început poate fi hematurie microscopică, detectabilă doar în analizele de urină. În stadii avansate, sângele devine vizibil.” Investigația inițială este ecografia, urmată de cistoscopie sau tomografie computerizată pentru confirmarea diagnosticului.

Cancerul renal este, de asemenea, o patologie asimptomatică. „Pacienții se prezintă fie cu hematurie, fie cu alte simptome nespecifice. Astfel, prima investigație efectuată este ecografia abdominală, urmată de tomografie computerizată”, afirmă dr. Grumeza. Alături de fumat și expunerea la substanțe toxice, și vârsta reprezintă un factor de risc pentru cancerul renal, având o prevalență mai mare după 45 de ani.

În decursul ultimului deceniu, în România, incidența cancerului renal a crescut cu 7%, în contrast cu o scădere de 16% la nivelul Uniunii Europene, conform Profilului de țară privind cancerul 2025.

Cancerul testicular afectează în principal tinerii

Spre deosebire de celelalte tipuri de cancer urologic, care afectează de obicei persoanele de peste 40-45 de ani, cancerul testicular se manifestă preponderent în rândul bărbaților tineri, de la adolescență până la 30 de ani. „Pacienții se prezintă de obicei cu o masă tumorală detectabilă. Recomand tuturor tinerilor să își efectueze un autoexaminare a testiculelor la duș, pentru a-și menține sănătatea”, încurajează dr. Grumeza.

Depistarea în stadii incipiente este, adesea, salvatoare: „Dacă este identificat la timp, putem realiza o orhiectomie (îndepărtarea chirurgicală a testiculului afectat), iar pacientul poate avea o viață normală”.

Cancerul penian – rar, dar asociat HPV

Deși rar, cancerul penian este o realitate asociată frecvent cu infecția persistentă cu HPV (virusul papiloma uman). „Din păcate, pacienții cu această boală adesea ignoră ani de zile prezența condiloamelor sau leziunilor pe penis,” mărturisește dr. Grumeza.

Diagnosticul se stabilește prin biopsie, iar pentru evaluarea extinderii se recomandă tomografie computerizată sau RMN pelvin.

Semnele ignorate care pot indica un cancer

Conform medicului urolog, simptomele care ar trebui să determine un pacient să se adreseze urgent unui urolog includ: hematuria (sânge în urină), tulburări de urinare (jet slab, senzația de golire incompletă a vezicii), durere sau disconfort genital, formațiuni palpabile în zona testiculelor sau dureri persistente la urinare. Chiar dacă aceste simptome nu indică întotdeauna prezența cancerului, prezența lor necesită un consult medical.

„Am întâlnit cazuri în care un simplu control preventiv a condus la depistarea cancerului de prostată la pacienți complet asimptomatici,” povestește dr. Grumeza. Aceste situații demonstrează importanța testului PSA ridicat, urmat de investigații suplimentare, care au condus la diagnostic și tratament precoce, având șanse de vindecare foarte mari.

***

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, având drept scop să ofere informații utile și inspirație pentru un stil de viață sănătos și echilibrat.

Sănătatea este considerată principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea pacienților ne încurajează și ne motivează să furnizăm soluții medicale la cele mai ridicate standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife se găsesc medici competenți, cu expertiză susținută de tehnologii avansate și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe https://www.medlife.ro/.

Recomandari
Show Cookie Preferences