„Strategia de pierdere a alegerilor prezidențiale”. Care candidat este vizat de atacuri planificate?

„Strategia de pierdere a alegerilor prezidențiale”. Care candidat este vizat de atacuri planificate?
George Simion, Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Inquam Photos

Serviciile secrete continuă să influențeze agenda post-alegeri în România, lucru ce prejudiciază competiția electorală și avantajează candidații extremiști, afirmă Alina Mungiu Pippidi, profesoară de științe politice.

Nicușor Dan se simte „incomodat” deliberat, fiind atacat inclusiv de candidați care par să fie orientați spre a-i submina poziția, conform observațiilor Alinei Mungiu Pippidi, exprimat într-un editorial pe platforma „România curată”.

Profesoara de științe politice analizează dezbaterea prezidențială desfășurată luni seara la Digi24, menționând însă că discuțiile au fost în mare parte superficiale, ignorând teme cu adevărat relevante.

„Contrariul deschiderii și transparenței s-a manifestat prin modul în care au fost selectați jurnaliștii și întrebările, un spectacol al irelevanței și meschinăriei mărunte. O selecție pură și selectivă – dacă ar fi fost o dezbatere între liderii din sondaje, de ce era doamna Lasconi prezentă? A fost adusă pentru a incomoda un candidat, nu pentru a se promova pe sine”, subliniază Alina Mungiu Pippidi.

Ea consideră că George Simion și Victor Ponta „au reușit să câștige prin absență”. „Totul pare bine regizat, dar uitând că nu trăim într-un regim autoritar, cine a acționat rapid și neconvențional – Ponta, care nu a apărut (oricum nu este votat de cei care se uită la Digi), și Simion, care s-a retras după o mică regie cu Lasconi (flori și turul doi) au câștigat prin simpla absență”, afirmă Mungiu-Pippidi.

De asemenea, ea remarcă că „candidații proeuropeni s-au prezentat într-o lumină dezamăgitoare”. „Vă susțin nevestele? E mai bine decât dacă nu v-ar susține, dar asta e tot. Trei candidați și un singur prim-ministru propus de un partid minoritar, Ilie Bolojan – aceasta e propunerea voastră? De la 20.000 de specialiști am ajuns la un simplu administrator? Vor organiza concursuri pentru a angaja oameni capabili? Serviciile s-au ocupat deja de valorile și concursurile necesare, putem rămâne cu o președinție interimară pe termen nelimitat, alternând între Aurescu și Diaconescu, apoi din nou la Aurescu”, completează profesoara.

Conform opiniei sale, candidații proeuropeni „nu au reușit să demonstreze că sunt susținuți de personalități relevante, aspiră la voturile diasporei, dar în domeniul politicii externe nu au susținători de valoare”.

„Dacă am înțeles corect, candidații proeuropeni se bază pe sprijinul familiilor și prietenilor și intenționează să conducă împreună cu ei și cu specialiștii din servicii. În trecut, existau institute de cercetare și grupuri care se aliniau în sprijinul candidaților, dar acum Nicușor a ales să nu prezinte o listă lungă de intelectuali care să-l susțină, în special cei care s-au alăturat în ultimele zile”, menționează aceasta.

„În concluzie, a fost o competiție a anonimatului, excepție făcând Daniel David, care a susținut-o pe Antonescu, fiind nevoit să compenseze astfel pozițiile sale publice dintr-o lume foarte regizată. Nicușor a sugerat că va urma modelul lui Băsescu, cu comisii prezidențiale de experți, iar dacă s-ar fi publicat listele cu membrii și liderii lor, lucrurile ar fi fost și mai bine primite”, adaugă profesoara.

Atacurile între candidați în timpul dezbaterii au generat un sentiment de amărăciune”, concluzionează politologul.

„Ceea ce contează acum este ce se va întâmpla în zilele următoare, și anume un singur aspect: dacă George Simion va câștiga, va fi similar cu situația lui Călin Georgescu – bursele vor cădea, companiile românești vor suferi, angajații lor vor fi concediați, iar dobânzile vor exploda, punând statul român în imposibilitatea de a se împrumuta pentru a plăti pensiile, chiar și cele parțial mărite. Fiecare susținător al lui Simion va contribui din propria buzunar la destabilizarea Europei și a României, iar prognozele sunt deja disponibile, sigura că analiștii economici sunt pregătiți să explice”, concluzionează Alina Mungiu Pippidi.

„Nu deficitul bugetar de 9% va duce la prăbușirea țării, ci catastrofa financiară care se va declanșa imediat după alegerea unui candidat suveranist”, argumentează Mungiu-Pippidi în finalul editorialului.

Recomandari
Show Cookie Preferences