OPEC anunță o creștere accelerată a producției de petrol pentru luna iunie, surprinzând piețele

Alianța OPEC+, condusă de Arabia Saudită și Rusia, a decis sâmbătă să crească oferta de petrol cu 411.000 de barili pe zi începând cu 1 iunie, după ce în luna mai a fost realizată deja o majorare similară, conform surselor EFE și Agerpres.
Această creștere, implementată de opt dintre cele 22 de state membre ale alianței, a fost hotărâtă în cadrul unei ședințe online, conform comunicatului emis de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol.
Potrivit comunicatului, „Opt națiuni din OPEC+, care au anunțat anterior ajustări voluntare adiționale în aprilie și noiembrie 2023 (printre care se numără Arabia Saudită, Rusia, Irak, Emiratele Arabe Unite, Kuwait, Kazahstan, Algeria și Oman), s-au reunit virtual pe 3 mai 2025 pentru a evalua condițiile pieței globale și perspectivele acesteia.”
Relaționându-se la „fundamentele solide actuale ale pieței, reflectate prin stocurile scăzute de petrol”, sursa menționată specifică faptul că aceste opt țări, parte a unui grup esențial din cele 12 membri OPEC și 10 națiuni producătoare aliați, „vor implementa o ajustare (în sus) de 411.000 barili pe zi în iunie 2025.”
Creștere de trei ori mai mare față de oferta inițială
Procentul de creștere adoptat este de trei ori mai mare comparativ cu cel stabilit inițial pentru creșterea lunară. Planul inițial, în vigoare din 1 aprilie, prevedea o majorare graduală de aproximativ 137.000 barili pe zi pe durata a 18 luni.
Totuși, prin decizia luată sâmbătă și cea anunțată anterior, aceste țări au crescut oferta cu un total de 959.000 de barili, ceea ce înseamnă că în doar trei luni s-a realizat aproape jumătate din totalul estimat.
Noua strategie a OPEC+ a surprins piețele, care erau obișnuite cu tactica precaută a alianței din perioada de criză generată de pandemia de Covid, concentrată pe restabilirea încrederii investitorilor și menținerea unui nivel ridicat al prețurilor.
Anunțul neașteptat despre triplarea ratei de creștere din mai, stabilită la începutul lunii aprilie, după impactul negativ al deciziei Statelor Unite de a crește taxele la importuri, a dus la scăderi semnificative ale prețurilor petrolului.
Prețul barilului de petrol Brent, de referință pentru Europa, a scăzut cu mai mult de 15% în aprilie, încheind sesiunea de vineri pe Bursa din Londra la 61,29 dolari, înregistrând o scădere de 1,35% față de ziua precedentă.
În mod similar, petrolul Texas (WTI) a avut o cotație de 58,11 dolari la închidere, ceea ce reprezenta o diminuare de 1,91% comparativ cu ziua de joi și o pierdere săptămânală de aproximativ 8%.
Perspectivele OPEC
Experții estimează că Arabia Saudită va putea susține un nivel mai redus al veniturilor din vânzările de petrol, având astfel capacitatea de a influența alți parteneri, precum Kazahstan și Irak, să respecte mai strict cotele stabilite.
În același timp, OPEC se bazează pe prognoze optimiste, având în vedere cererea anticipată în sezonul vacanțelor. Pe de altă parte, președintele american Donald Trump a solicitat deja OPEC în ianuarie să ia măsuri pentru a reduce prețurile la energie, având ca scop atenuarea inflației.
Miniștrii de resort ai celor opt țări menționate urmează să se reunească pe 1 iunie pentru a hotărî nivelul producției din luna iulie,