REPORTAJ: Votantii români la Secția nr. 21 de la Gasometer Spielraum, Viena: „Îngrijorarea e la ordinea zilei în privința rezultatelor” / „Să nu avem granițe cu inamicul numărul unu”

Am discutat cu românii care au votat la una dintre secțiile din Austria, având îngrijorări referitoare la viitorul României și temeri că rezultatele alegerilor le-ar putea restricționa libertatea de mișcare în Europa.
Ivona Costan, în vârstă de 35 de ani, originară din Miercurea Ciuc, locuiește de zece ani la Viena, împreună cu partenerul ei. Project manager de profesie, a decis să emigreze la 25 de ani, căutând o nouă aventură. A venit să voteze la Secția nr. 21 de la Gasometer Spielraum, afirmând: „România este țara în care m-am născut, unde avem prieteni și care ne pasionează”.
„Nu am trăit niciodată într-o perioadă în care drepturile noastre să fie restricționate”
Ivona spune că „îngrijorarea este evidentă în ochii tuturor în legătură cu rezultatele”. Ea își dorește ca România să continue pe un traseu european, beneficiind de aceleași drepturi și libertăți ca până acum.
„Nu am trăit niciodată într-o perioadă în care drepturile noastre să fie restricționate,” își amintește ea, adăugând că acum, în doar o oră și jumătate, poate fi în București, la prieteni. Aceasta apreciază cât de simplu este să călătorească, să studieze sau să viziteze, fără bătăi de cap legate de vize. Este o libertate care ar trebui prețuită de noi și de generațiile viitoare.”
Învățarea limbii germane
Anita Pălăcean, de 38 de ani, se află în Viena de un an și jumătate, alături de soțul și fiica lor de șapte ani, mutându-se din Cluj după ce soțul a primit o ofertă de muncă mai bună.
În prezent, Anita, fostă team leader într-o corporație românească, învață germană și plănuiește să își caute un loc de muncă când va dobândi o stăpânire mai bună a limbii. Fetița s-a adaptat rapid, învățând germana datorită programelor din școlile vieneze pentru străini. „Clujul, deși frumos, nu mai oferea ceea ce ne doream ca familie,” subliniază Anita. „În Viena am găsit multe parcuri și evenimente pentru copii, iar viața este mai calmă.”
„Prețuiesc libertatea pe care o am ca femeie și individ”
Anita și soțul ei au votat pentru România, unde le rămân familiile și prietenii. „România contează mult pentru noi și ne pasionează ce se întâmplă acasă,” adaugă ea. „Urmărim știrile din România și nu suntem foarte la curent cu situația politică din Austria.”
„Nu am mari așteptări, niciun candidat nu mi se pare complet de încredere, dar vreau ce e mai bine pentru România. Vreau să mă pot deplasa liber în Austria și înapoi, fără o direcție extremistă; această tendință în Europa mă îngrijorează. Prețuiesc libertatea pe care o am ca femeie și ca individ.”
„Revenind acasă, realitatea mă șochează”
Iris Cârlan, de 20 de ani, observator la alegeri pentru Expert Forum, locuiește în Viena, unde studiază la Universitatea de Arte Aplicate. Este în anul III, pregătindu-se să se înscrie la un master în planificare urbană.
„Revenind acasă, realitatea mă șochează. Deși aici, în Viena, problema românilor pare mai romantică, la întoarcere observ realitatea: orașul s-a schimbat, interacțiunile dintre oameni sunt diferite, iar oamenii par mai stresați,” explică Iris.
„Când sunt aici, uit aceste aspecte, dar mi le amintesc imediat ce mă întorc în România.”
Reflectând asupra unui posibil întoarceri în țară, „dar totul depinde de alegeri”
Iris, interesată de politica internațională, subliniază importanța informării, un obicei învățat din familie. „Am fost educată să fiu la curent cu subiectele de interes. La facultate, învățăm despre cum ne informăm corect.”
Are abonament la mai multe publicații internaționale și urmărește știrile din România. „Sunt determinată să mă informez activ, mai ales că în 2024 am votat pentru prima dată,” spune ea.
Înscrisă ca observator din 2023, consideră că a dobândit multe cunoștințe utile despre procesul electoral. „Am aflat lucruri importante despre anularea votului și am participat la training-uri utile.”
Aspiră să lucreze în administrația publică fie în Viena, fie în București, dar nu este încă decisă pentru care direcție să opteze. „Aș putea începe în Viena și, eventual, să mă întorc acasă, dar trebuie să văd cum se evoluează lucrurile după alegeri.”
„Am crescut în socialism și cunosc influența Rusiei”
Rodica Petrescu, în vârstă de 72 de ani, locuiește în Austria de 23 de ani, unde a lucrat în curățenie până la pensionare în 2013. A fost profesoară de fizică și chimie în România și este preocupată în special de educația din țară.
„Învățământul a suferit mult,” spune Rodica. „Legile în educație ar trebui să fie formulate de cineva cu experiență în domeniu, care să cunoască psihologia copiilor. Trebuie să se faciliteze colaborarea între școală și părinți.”
Așteptările sale de la viitorul președinte sunt mari: „Să medieze, să nu existe conflicte între oameni, să existe mai multe locuri de muncă și salarii mai mari. Trebuie să aibă o bună înțelegere a politicii externe și să știe cum să gestioneze conflictele.”
Românii din diaspora pot vota timp de trei zile în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025. Secțiile din străinătate sunt deschise vineri până duminică, între orele 7:00 și 21:00, ora locală, cu mențiunea că duminică votul se încheie cel târziu la ora 21:00, ora României. Echipa Teleleu desfășoară o documentare a votului românilor din Viena, acolo fiind șase secții de votare.