Israel va fi reprezentat de ambasador la funerariile papei. Cum s-au deteriorat relațiile cu Vaticanul

Deși majoritatea țărilor vor trimite șefi de stat, lideri de guvern sau membri ai familiilor regale la funeraliile Papei Francisc de sâmbătă, Israelul va fi reprezentat doar de ambasadorul său la Vatican, conform unui raport Reuters. Această decizie de a avea o reprezentație la cel mai mic nivel semnalează gradul în care relațiile dintre Israel și Vatican s-au deteriorat de la începutul conflictului din Gaza.
Primul indiciu a fost dat prin decizia guvernului israelian de a șterge o postare pe rețelele sociale în care erau exprimate condoleanțe după moartea papei.
Tăcerea lui Netanyahu
La scurt timp după anunțarea decesului suveranului pontif, pe contul @Israel de pe platforma X a fost postat un mesaj: „Odihnește-te în pace, Papă Francisc. Fie ca amintirea lui să fie o binecuvântare”. Postarea includea o imagine a papei din timpul vizitei sale la Ierusalim, dar ulterior a fost ștearsă fără nicio explicație. Jerusalem Post a citat oficiali din Ministerul de Externe care au precizat că mesajul a fost publicat „din greșeală”.
La funeraliile anterioare ale unui papă, respectiv ale lui Ioan Paul II în 2005, Israelul a fost reprezentat de președinte. Acum, ambasada israeliană la Vatican a anunțat că va participa ambasadorul Yaron Sideman, în funcție din septembrie.
Ambasada Israelului la Vatican și-a limitat reacția pe rețelele sociale la repostarea unui mesaj de condoleanțe adresat creștinilor din Țara Sfântă și din întreaga lume, transmis de președintele Isaac Herzog, care l-a descris pe papa decedat drept „un om cu o credință profundă și o compasiune fără margini”.
Până în prezent, premierul Benjamin Netanyahu, care conduce o coaliție de dreapta compusă din partide religioase și naționaliste, nu a comentat despre moartea liderului spiritual al catolicilor.
Relațiile dintre Vatican și Israel s-au deteriorat constant de la atacurile Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie 2023, care au dus la aproximativ 1.200 de victime și la răpirea a 250 de persoane. În Gaza, peste 50.000 de oameni au fost uciși, iar o mare parte din cei 2.300.000 de locuitori au fost nevoiți să se evacueze din locuințele lor.
Critici reciproce și declarații controversate
La o lună după declanșarea conflictului, s-a iscat o controversă în legătură cu o presupusă utilizare a termenului „genocid” de către Papa Francisc pentru a descrie evenimentele din Gaza. Palestinienii care s-au întâlnit cu el au afirmat că a folosit acest cuvânt, ceea ce a fost negat de Vatican. În aceeași zi, papa s-a întâlnit și cu familiile victimelor israeliene.
După începutul conflictului, ambasadorul Israelului la Vatican de la acea vreme, Raphael Schultz, a încercat să influențeze Secretariatul de Stat al curiei papale, solicitând ca papa să condamne mai ferm Hamas. „Este o distincție simplă. Una dintre tabere reprezintă crima, violul și nepăsarea față de cei din propria tabără, iar cealaltă este angajată în auto-apărare”, a afirmat Schultz în 2023.
Anul trecut, după ce cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, a declarat că reacția Israelului la atacurile Hamas a fost „disproporționată”, ambasada Israelului a catalogat afirmația ca „deplorabilă”. Ulterior, ambasada a redus criticile, menționând o eroare de traducere, dar relațiile au rămas în continuare tensionate.
În iunie 2024, arhiepiscopul Paul Gallagher, ministrul de Externe al Vaticanului, părea să-l critice pe Schultz în cadrul unui eveniment comun. „Sfântul Scaun nu își închide ușile în fața nimănui și încearcă să înțeleagă motivele și perspectivele tuturor. Este important ca pozițiile unei autorități să fie comunicate într-un mod prompt prin canalele diplomatice corespunzătoare”, a subliniat Gallagher.
Papa Francisc, care a vizitat Țara Sfântă în 2014, a sugerat în noiembrie că trebuie analizată dacă atacul militar al Israelului în Gaza constituie un genocid, marcând astfel cea mai explicită critică a sa la adresa acțiunilor Israelului în conflictul cu Hamas.
În ianuarie, papa a caracterizat situația umanitară din Gaza ca fiind „rușinoasă”, ceea ce a generat reacții negative din partea rabinului-șef al Romei, Riccardo Di Segno, care l-a acuzat de „indignare selectivă”. Totuși, Di Segno a adus omagii defunctului papă în această săptămână, vizitând capela unde a murit și anunțând că va participa la funeralii, chiar dacă coincide cu Sabbatul evreiesc.