Efectele sănătății asociate cu mestecatul gumei frecvent

Un studiu din 2019, efectuat pe un grup de peste 3.000 de adolescenți și adulți din Statele Unite, a arătat că 62% dintre respondenți au mestecat gumă în ultimele șase luni, cu o medie de aproximativ o bucată pe zi.
Specialiștii sugerează că mestecatul gumei poate avea atât efecte benefice, cât și dezavantaje asupra sănătății, conform informațiilor obținute de la experți.
Beneficiile mestecatului gumei
Îmbunătățirea sănătății orale. Mestecatul gumei stimulează producția de salivă, contribuind la protecția dentară prin neutralizarea acidității din cavitatea bucală, explică Dr. Peter Arsenault, dentist și profesor la Școala de Medicină Dentară a Universității Tufts.
De asemenea, mișcarea gumei ajută la îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii dentare de pe dinți și gingii. Saliva suplimentară poate îmbunătăți respirația, ajutând la combaterea respirației urâte, care este agravată de gura uscată.
Gumele fără zahăr sunt, în general, mai benefice pentru dinți comparativ cu cele cu zahăr, care favorizează dezvoltarea bacteriilor cauzatoare de carii. Guma pe bază de xilitol, un substitut al zahărului, poate reduce bacteriile responsabile de carii, iar cercetările din 2022 au arătat că utilizarea gumei cu xilitol de 3-5 ori pe zi, după mese, poate reduce riscul cariilor cu 17%.
Reducerea arsurilor gastrice. Saliva generată în timpul mestecării gumei poate ajuta la neutralizarea acidului din esofag, scăzând frecvența arsurilor gastroesofagiene, conform explicațiilor oferite de Dr. Aditi Stanton, gastroenterolog. Deși studiile sunt puține, un experiment din 2005 a demonstrat că mestecatul gumei fără zahăr timp de 30 de minute după consumul de alimente ce induc arsuri a dus la scăderea acidului din esofag.
Îmbunătățirea concentrării și reducerea tensiunii. Există dovezi preliminare că mestecatul gumei ajută la creșterea capacității de concentrare. Un studiu din 2018 pe 40 de adulți a relevat că cei care mestecau gumă în timpul lecțiilor au obținut rezultate mai bune la teste față de cei care nu au făcut acest lucru.
Mestecatul gumei poate influența starea de spirit și poate reduce stresul pe termen scurt, având un efect similar cu alte comportamente repetitive, conform expertului Jenna Watson, terapeut specializat în stres.
Cercetările sugerează că mestecatul gumei poate activa diferite regiuni ale creierului prin stimularea circulației sanguine.
Dezavantajele mestecatului gumei
Probleme mandibulare. Mestecatul gumei poate agrava afecțiunile maxilarului la persoanele cu probleme temporo-mandibulare sau care scrâșnesc din dinți, atrage atenția Dr. Arsenault. Acest obicei poate provoca oboseala mușchilor maxilarului, ducând la dureri de cap și disconfort facial.
Pentru a evita aceste probleme, Dr. Arsenault recomandă mestecatul gumei doar pentru intervale scurte, cum ar fi 15-20 de minute după masă. Dacă există o afecțiune existentă a ATM-ului, este indicat să se evite complet mestecatul.
Probleme digestive. Deși mestecatul gumei poate ajuta la refluxul acid pentru unele persoane, la altele poate agrava simptomele, prin relaxarea sfincterului esofagian inferior - mușchiul care împiedică influxul acidului, conform Dr. Stanton.
Un alt aspect negativ este că mestecatul gumei poate duce la înghițirea de aer, provocând disconfort abdominal, iar substituienții de zahăr folosiți în gumă, cum ar fi xilitolul, pot avea efect laxativ, crescând riscul de diaree sau crampe.
Expunerea la microplastice. Multe tipuri de gumă conțin plastice, cum ar fi polietilena, care îi conferă elasticitate. Deși studiile suplimentare sunt necesare, cercetările recente sugerează că aceste substanțe ar putea fi eliberate în cavitatea bucală, dar impactul lor asupra sănătății rămâne incert, conform specialiștilor.
Se estimează că majoritatea acestor microplastice sunt eliberate rapid, așa că este mai bine să păstrați aceeași bucată de gumă mai mult timp, în loc să o schimbați frecvent.
Pentru a păstra un mediu curat, Dr. Korfmacher sugerează să nu aruncați guma pe jos.
Gumă de mestecat – Fotografie ilustrativă. Sursa: Dreamstime.com