Reacțiile Londrei și Parisului la ultimatumul lui Vance în contextul războiului din Ucraina. „Acestea reprezintă cerințe foarte ferme din partea europenilor”

Un purtător de cuvânt de la Downing Street a declarat miercuri că Ucraina trebuie să își decidă propriul viitor, referindu-se astfel la apelul vicepreședintelui american JD Vance pentru un schimb de teritorii între Moscova și Kiev, în scopul de a ajunge la o încetare a focului, conform AFP.
„Susținem eforturile Statelor Unite pentru a încheia războiul într-un mod sustenabil. Acesta este scopul pe care toți îl dorim. Însă, în cele din urmă, este responsabilitatea Ucrainei să decidă asupra viitorului său”, a adăugat purtătorul de cuvânt într-un context în care au loc discuții între reprezentanții ucraineni, americani și europeni la Londra.
De asemenea, președinția franceză a emis miercuri un mesaj în urma propunerii vicepreședintelui SUA referitoare la „schimburi teritoriale” între Kiev și Moscova, subliniind că respectul pentru „integritatea teritorială și vocația europeană a Ucrainei constituie cerințe foarte importante ale țărilor europene”, conform AFP.
„Obiectivul rămâne acela de a forma o abordare comună, pe care Statele Unite să o poată prezenta rusilor”, a afirmat Palatul Élysée, context în care delegații din Franța, Marea Britanie și Germania au sosit miercuri la Londra pentru a discuta cu emisarii americani și ucraineni despre negocierile pentru un armistițiu în Ucraina.
Vicepreședintele american JD Vance a declarat miercuri, în timpul unei vizite de patru zile în India, că Moscova și Kievul trebuie să ajungă la un acord, avertizând că, altfel, Washingtonul va suspenda eforturile pentru un armistițiu. El a menționat că „aceasta înseamnă că ucrainenii și rușii trebuie – ambele părți – să renunțe la o parte din teritoriile pe care le dețin în prezent”.
„Am formulat o propunere foarte clară atât pentru ruși, cât și pentru ucraineni, și este timpul ca ei să decidă «da» sau, altfel, Statele Unite să se retragă din acest proces”, a declarat Vance reporterilor.
„Cred că a sosit momentul să facem, dacă nu pasul final, unul dintre pașii finali – și anume, ca părțile să declare că vor opri crimele și vor îngheța liniile teritoriale la un nivel aproape de cel actual”, a adăugat Vance.
Acesta a recunoscut că planul va necesita ca atât Rusia, cât și Ucraina „să renunțe la o parte din teritoriul pe care îl controlează în prezent”.
Anterior, publicația Axios a raportat că secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, și trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, s-au retras de la discuțiile de miercuri de la Londra, după ce Ucraina a declarat că dorește să se concentreze pe o propunere de încetare a focului pe o durată de 30 de zile, în locul unui cadru mai larg sponsorizat de SUA.
Acest cadru, conform agenției de presă, ar implica recunoașterea anexării Crimeei de către Rusia de către SUA, recunoașterea controlului de facto al Moscovei asupra altor patru regiuni ucrainene parțial ocupate, precum și o reducere a sancțiunilor și promisiunea unei colaborări economice viitoare.
Axios a menționat că garanțiile de securitate propuse pentru Ucraina sunt în continuare vagi.
Trump a afirmat anterior că un acord de pace în Ucraina ar putea fi realizat în termen de 24 de ore după revenirea sa la putere, propunând o încetare necondiționată a focului în martie. Kievul a acceptat inițial această propunere, însă Kremlinul a respins-o ulterior.
De asemenea, marți, Kremlinul a avertizat împotriva oricărei „precipitări” în discuțiile pentru obținerea unui armistițiu, având în vedere că au trecut mai mult de trei ani de la începutul invaziei ruse.