Un exod discret al canadienilor afectează statele însorite din SUA

Un exod discret al canadienilor afectează statele însorite din SUA
Steag al Canadei, arborat într-o zonă de coastă, FOTO: Bert Hoferichter / Alamy / Profimedia Images

Numărul cetățenilor canadieni care dețin locuințe de vacanță în statele calde ale SUA, precum Florida și Arizona, a crescut semnificativ în această primăvară, mulți fiind descurajați de deteriorarea relațiilor cu SUA, conform agenției Reuters.

Agenții imobiliari observă o creștere a numărului canadienilor care își vând proprietățile, ceea ce contribuie la o scădere a prețurilor pe piața imobiliară din regiunile americane cu climat cald, renumite pentru atragerea pensionarilor și turiștilor din Canada.

Între aprilie 2023 și martie 2024, canadienii au investit aproape 6 miliarde de dolari în imobiliarele din SUA, reprezentând 13% din totalul tranzacțiilor străine, fiind mai activi decât orice altă naționalitate, conform datelor Asociației Naționale a Agenților Imobiliari din SUA. Aproape jumătate din locuințele achiziționate de canadieni au fost destinate vacanțelor, Florida, Arizona și Hawaii fiind piețele principale.

Tracy și Dale McMullen, din Alberta, Canada, au vândut recent casa lor de vacanță din Buckeye, Arizona, pe care o dețineau de cinci ani. De obicei, ei petreceau între patru și cinci luni pe an în Arizona, dar acum nu intenționează să se reîntoarcă.

„Am decis să vindem proprietatea după ce actualul președinte al SUA a preluat mandatul”, a explicat Dale.

„Simțeam că nu mai putem avea încredere în direcția în care merge lucrurile, fie ca indivizi, fie ca națiune. Nu ne-am mai simțit bineveniți sau în siguranță”, a afirmat acesta.

Politica actuală a afectat percepția canadienilor asupra SUA

Acțiunile administrației Trump au provocat indignare în rândul multor canadieni, mai ales după impunerea de taxe vamale care au afectat economia canadiană foarte dependentă de exporturi. Comentariile sale despre Canada, precum și numirea fostului prim-ministru Justin Trudeau ca „guvernator”, au stârnit nemulțumiri semnificative.

Ca urmare, mulți canadieni boicotează produse americane și anulează călătoriile către SUA.

Returnările canadienilor din SUA au scăzut cu 13,5% în martie față de anul trecut, iar călătoriile cu automobilul au coborât cu aproximativ 32%.

Piața imobiliară simte acum un declin similar în cerere.

Laurie Lavine, un agent imobiliar din Arizona, a menționat că are acum 18 proprietăți ale canadienilor care doresc să vândă, față de 2-4 cât erau în trecut.

Modificările regulamentelor de intrare în SUA afectează cetățenii canadieni

Tensiunile comerciale și deprecierea dolarului canadian contribuie la acest declin, a adăugat Lavine. Canadienii chiar se simt „vizati”, având în vedere aplicarea unor reguli mai stricte la frontieră.

Începând din această lună, administrația americană impune ca toți străinii de 14 ani sau mai mari să se înregistreze și să fie amprentați dacă rămân în țară mai mult de 30 de zile, schimbând regulile anterioare pentru canadieni care puteau sta până la șase luni fără viză.

Sentimentele mai puțin favorabile față de SUA afectează acum piața imobiliară din Florida, un stat proximitate important pentru Ontario și Quebec, cele mai populate provincii canadiene.

„Piața rezidențială din sudul Floridei a depins de influxul anual de canadieni care fie dețin proprietăți, fie închiriază pe perioada iernii, având un impact semnificativ asupra economiei locale,” a declarat Ermengarde Jabir, director de cercetare economică la Moody’s Analytics.

Primul trimestru al anului reprezenta, în mod obișnuit, vârful achizițiilor în ansamblurile rezidențiale din zonă. Această perioadă coincide cu o prezență crescută a canadienilor în regiune, afirmă Andrea Hartmann, coordonator al Sandy Hartmann Group.

„De la începutul anului, nu am avut nicio ofertă din partea cumpărătorilor canadieni, ceea ce nu s-a întâmplat înainte,” a spus ea.

Exodul canadian se extinde și în alte state calde ale SUA

Piața locuințelor din Florida este influențată, deja, de factori precum creșterile primesc de asigurare, provocările climatice și uraganele devastatoare recente.

„Acum, cu complicațiile politice și costurile de întreținere a unei proprietăți, mulți au decis să vândă,” a afirmat Ken O’Brian, proprietarul Southwest Coast Realty.

„Nu mai există motive să mai venim în SUA,” a declarat Donny B., un canadian din Ontario, care vrea să-și vândă cele două proprietăți din Florida. El a dorit să rămână anonim din teama de represalii.

Deciziile sale sunt motivate de incertitudinea politică, fluctuațiile valutare și temerile cu privire la recepția canadienilor de către localnici.

„Am ajuns aici miercuri și simțeam o neliniște. Mă întrebam: ‘cum mă vor percepe oamenii?’”

Fatima Malik, consilier imobiliar global, menționează că și alte state din SUA încep să simtă un exod similar al canadienilor. Agenții imobiliari din Los Angeles și Palm Springs colaborează cu canadieni care planifică să își vândă casele de vacanță.

„Unii așteaptă să observe cum evoluează lucrurile, dar alții iau în considerare destinații precum Portugalia, Mexic sau anumite regiuni din Franța,” a subliniat ea.

Recomandari
Show Cookie Preferences