Programul Rabla 2025 este pe cale de a se lansa – Află valoarea ecotichetului și noutățile față de anul anterior

Ministerul Mediului a anunțat o creștere a subvenției pentru achiziția de vehicule full-electrice prin programul Rabla, de la 5.100 euro în anul precedent la 7.500 euro în 2025. Ghidul de finanțare a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial, iar Rabla 2025 introduce modificări în procesul de înscriere și în bugetul total al programului.
Scopul acestui program este de a aduce pe drumuri un număr considerabil de mașini noi.
Rabla 2025 – Trei actualizări referitoare la subvenții, înscriere și buget
„Cea mai importantă noutate, așteptată cu interes de toți, este valoarea ecotichetului pentru vehiculele electrice, care a fost majorată la 37.000 lei, echivalentul a aproximativ 7.500 euro. Ne dorim ca acest an să aducă proiecte care să depășească toate anticipările și să stabilească noi recorduri”, a declarat ministrul Mircea Fechet.
„O altă inovație este legată de modalitatea de înscriere. Intenționăm să le oferim românilor posibilitatea de a se înregistra direct în aplicația Administrației Fondului pentru Mediu, fără intermediari, iar voucherul poate fi folosit la orice producător.”
De asemenea, avem un buget istoric de 1,43 miliarde lei, cu aproape 50% mai mult față de anul trecut, pe care ne dorim să-l utilizăm rapid, având în vedere că va exista o singură sesiune de înscriere”, a adăugat ministrul.
Ministrul a subliniat că un aspect esențial pentru programul Rabla 2025 va fi lansarea unei aplicații digitale care simplifică procesul de înscriere și reduce timpul alocat evaluării dosarelor. Această decizie a fost luată în urma unor discuții directe cu reprezentanții sectorului auto, a completat Fechet.
Rabla 2025 – Valoarea ecotichetului explicată
Ecotichetul a fost stabilit conform următoarelor categorii:
- 10.000 lei (aproximativ 2.000 euro) pentru achiziționarea unui vehicul nou cu motor termic (inclusiv GPL/GNC) sau pentru o motocicletă;
- 12.000 lei (aproximativ 2.400 euro) pentru un vehicul nou cu motorizare hibrid;
- 15.000 lei (aproximativ 3.000 euro) pentru un vehicul nou plug-in hibrid sau o motocicletă electrică;
- 37.000 lei (aproximativ 7.500 euro) pentru un vehicul electric 100% sau cu pilă de combustie pe hidrogen;
- 120.000 lei (aproximativ 24.000 euro) pentru un vehicul nou plug-in hibrid sau electric, în cazul instituțiilor publice și unităților administrativ-teritoriale;
Procedura de înscriere
În vederea înscrierii în programul Rabla, solicitanții vor trebui să completeze o cerere într-o aplicație informatică administrată de Administrația Fondului de Mediu, în care trebuie să încarce toate documentele necesare, incluzând dovezile de casare a unui vehicul vechi. Finanțarea se va oferi în limita bugetului disponibil, conform spuselor Ministerului Mediului.
Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale pot solicita un maxim de 25 ecotichete în cadrul unei sesiuni, fără necesitatea de a casare un autovehicul folosit. Persoanele fizice pot obține până la 2 ecotichete în fiecare sesiune de înscriere, câte una pentru fiecare vehicul nou achiziționat.
Perioada totală de implementare este de 90 de zile de la obținerea statutului de „beneficiar al finanțării”. În acest interval, producătorii sunt obligați să emită și să încarce factura electronică în aplicație, finalizând formalitățile de vânzare-cumpărare și livrare a vehiculului nou.
Sursa foto: Dreamstime.com