14 mitropoliți și arhiepiscopi din 'Sfântul Sinod' al Bisericii Ortodoxe Ruse, inculpați oficial de SBU

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a formulat acuzații oficiale împotriva a 14 mitropoliți și arhiepiscopi de rang înalt ai Bisericii Ortodoxe Ruse pentru implicarea lor în confiscarea ilegală a lăcașurilor de cult din Ucraina, în special din regiunile ocupate de forțele ruse, conform unei declarații de marți a SBU.
Instituția ucraineană de securitate îi acuză pe cei 14 clerici că au fost membri ai 'Sfântului Sinod' al Bisericii Ortodoxe Ruse, care este considerat a fi 'sub controlul Kremlinului' între 2022 și 2024.
Acționând sub conducerea Patriarhului Kirill, care este un susținător evident al războiului început de Rusia împotriva Ucrainei, aceștia au contribuit la organizarea preluării forțate a comunităților religioase din regiunile ocupate, inclusiv din Zaporojie, Luhansk, Donețk, Herson și peninsula Crimeea, afirmă SBU în comunicatul său.
Clerul a coordonat integrarea diecezelor Djankoi, Berdiansk, Rovenky și Herson în Biserica Ortodoxă Rusă, înlocuind conducerea locală cu persoane numite direct de Moscova, care au sprijinit deschis războiul și au fost implicate în propagarea mesajelor Kremlinului, conform acuzațiilor agenției.
Toți cei 14 suspecți au fost acuzați în contumacie de complicitate la acțiuni menite să modifice frontierele de stat ale Ucrainei, încălcând Constituția, cu implicații grave.
SBU continuă să depună eforturi pentru a-i aduce pe suspecți în fața justiției în legătură cu crimele comise în dauna Ucrainei.
Patriarhul Kirill a fost inclus în decembrie 2023 pe lista persoanelor căutate de autoritățile ucrainene, fiind acuzat de încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei, infracțiune care poate duce la o condamnare pe viață.
În august 2024, parlamentul ucrainean a adoptat o lege ce interzice activitățile Bisericii Ortodoxe Ucraineene sub conducerea Patriarhiei Moscovei, care a avut legături îndelungate cu biserica rusă. Un număr considerabil de membri ai acestei biserici au fost acuzați că au colaborat cu forțele ruse sau că au susținut invazia.
În prezent, majoritatea credincioșilor ortodocși din Ucraina fac parte din Biserica Ortodoxă a Ucrainei, un organism autonom înființat în 2019, care este recunoscut ca fiind independent de Moscova, conform surselor din Kiev.