VIDEO Nicușor Dan îl acuză pe Crin Antonescu de semnarea unor acte ce au dus la pierderea de terenuri în București / Replica PNL

VIDEO Nicușor Dan îl acuză pe Crin Antonescu de semnarea unor acte ce au dus la pierderea de terenuri în București / Replica PNL
Nicușor Dan își prezintă programul prezidențial „România onestă" pe 22 aprilie 2025. Foto: Cristian Nistor / Agerpres

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate miercuri, Nicușor Dan a adus în atenția publicului o serie de acte semnate de Crin Antonescu în anul 1999, pe când acesta era ministru al Tineretului și Sportului. Aceste acte sunt responsabile pentru pierderea unor terenuri de importanță în București în favoarea unor afaceriști. Terenurile vizate sunt situate în Parcul Herăstrău și la Ștrandul Tineretului. Reprezentanții lui Crin Antonescu au declarat că Nicușor Dan îi lansează atacuri denigratoare.

„Crin Antonescu și mafia imobiliară. Îi reamintesc românilor că, prin acte ilegale semnate de Crin Antonescu, șapte hectare din Parcul Herăstrău au ajuns în proprietatea unor dezvoltatori imobiliari și sunt acum ocupate de restaurante. De asemenea, alte șapte hectare din Ștrandul Tineretului, situat în zona Arcul de Triumf, au fost atribuite tot unor dezvoltatori imobiliari ce aveau planuri de construcție a unor complexe imobiliare”, a declarat primarul general, actual candidat independent la prezidențiale, în cadrul conferinței organizate miercuri la sediul său de campanie.

Referitor la Parcul Herăstrău, Nicușor Dan a afirmat că cele șapte hectare menționate au fost parte „dintotdeauna” din domeniul public al statului.

„În anul 1999, România avea un ministru al Tineretului și Sportului, Crin Antonescu, care a semnat un certificat de atestare pentru o societate numită BTT”, a declarat el, arătând un document semnat de Antonescu.

„Aceste șapte hectare au devenit din domeniul public plin de restaurante”

Dan a adăugat că actele semnate de Crin Antonescu au fost considerate ilegale de instanță: inițial în 2008 de Tribunalul București și ulterior, în 2015, printr-o decizie definitivă a Curții de Apel București.

„Odată ce aceste documente ilegale au permis intrarea în proprietatea BTT, în anul 2000, terenul, care constă dintr-un teren sportiv istoric al statului și clubul nautic, a avut o parte vândută foarte rapid către firma Nick Import-Export, controlată de Fernando Enciu”, a acuzat Nicușor Dan.

„Locul mai mare a fost vândut către firma Domino Impex SRL, care era asociată cu soția domnului Bartolomeu Finiș. În jurul anului 2010, Adrian Petrache devine acționar în această firmă. Acum, pe aceste șapte hectare sunt numeroase restaurante în parc. Documentul pe care l-am prezentat a fost anulat definitiv”, a continuat candidatul independent la alegerile prezidențiale.

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a preluat un teren al statului printr-un act semnat de Crin Antonescu

Nicușor Dan a făcut referire și la un alt caz de la Ștrandul Tineretului, din zona Arcului de Triumf.

„Există două acte semnate de Crin Antonescu, în calitate de ministru al Tineretului și Sportului, prin care aceste terenuri sunt scoase din domeniul public. Avem hotărârea de guvern 377 din 1999, inițiată de Crin Antonescu, prin care terenul trece în domeniul privat al statului, într-o fază ulterior, o nouă hotărâre de guvern inițiată și semnată de el permite transferul acestui teren către Complexul Sportiv Național Lia Manoliu”, a detaliat Nicușor Dan, prezentând două documente.

El susține că în anii 2000 aceste hectare au fost concesionate firmei „Trigarnit”, iar aproximativ între 2005-2006 contractul a fost transferat la Kiseleff Business Plaza, firma lui Puiu Popoviciu.

Puiu Popoviciu, un om de afaceri român, a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită, însă a fugit la Londra înainte de finalizarea procesului și nu a fost extrădat. În ianuarie 2025, a fost achitat de instanța supremă pe motiv că „fapta nu există”.

„Pe celelalte șase hectare, de asemenea, după scoaterea din domeniul public și transmiterea către o entitate subordonată Ministerului Tineretului și Sportului, a fost încheiat un contract de concesiune de 49 de ani cu Tineretului S.A., firmă controlată de Alexandru Bidner și Adrian Petrache. Ulterior, în 2006, Tineretului S.A. a fost preluată de Puiu Popoviciu”, a mai explicat Nicușor Dan.

El adaugă că în 2005, Consiliul General al Municipiului București a aprobat un Plan Urbanistic Zonal pentru construcții pe aceste terenuri, dar „din fericire, criza financiară și imobiliară din 2008-2009 a împiedicat realizarea acestui proiect”.

PNL răspunde: „Nicușor Dan repetă aceleași acuzații neîntemeiate din trecut”

Echipa de campanie a lui Crin Antonescu a fost solicitată de a oferi o reacție la acuzațiile lui Nicușor Dan. Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a afirmat că declarațiile primarului denotă „o evidentă disperare”.

„Este regretabil că Nicușor Dan repetă aceleași atacuri nejustificate din urmă cu 20 de ani. Acest comportament arată o disperare evidentă. De asemenea, este dezamăgitor că, în cei cinci ani de când a câștigat Primăria, promovând o revoluție în domeniul imobiliar, nu a reușit să descopere niciun abuz sau să condamne vreun rechin imobiliar”, a spus reprezentantul PNL.

„Cel mai îngrijorător este că avem un candidat la prezidențiale care pare a fi blocat într-o singură temă, problema imobiliară din București. Cu un astfel de background, nu are ce căuta în funcția cea mai înaltă în stat”, a conchis Ionuț Stroe.

Recomandari
Show Cookie Preferences