„Papa Francisc a demonstrat curajul absent al stângii globale”, afirmă un fost prim-ministru italian / „A înțeles o temă fundamentală mai bine decât liderii occidentali”

Fostul premier italian, Massimo D’Alema, a declarat pentru Corriere della Sera că Francisc a fost fără îndoială un papă progresist, având un mesaj care a oferit substanță valorilor fundamentale ale stângii, reflectate în Evanghelie.
D’Alema a menționat că Papa Francisc a rămas „principala figură a stângii, în cel mai semnificativ mod”, reafirmând o opinie avută deja din 2018.
„Pot să spun că da, evenimentele din ultimii șapte ani nu au făcut decât să valideze observația mea de atunci”, a afirmat D’Alema într-un interviu.
„Desigur, a fost o glumă, în special pentru că Papei Francisc nu i-ar fi plăcut să fie numit lider «de stânga». Totuși, două lucruri sunt certe: a fost un papă progresist, în cel mai amplu sens al cuvântului, iar mesajul său a susținut valorile de bază ale stângii, cum ar fi justiția socială, combaterea sărăciei și promovarea păcii”, a adăugat D’Alema.
„Nu mai suntem centrul lumii”
D’Alema, care a comentat după trecerea în neființă a lui Francisc, la vârsta de 88 de ani, înainte de conclavul care urmează să aleagă un nou papă, a subliniat că mesajul Papei va continua să fie relevant.
„Papa Francisc a intuit o chestiune fundamentală mai bine decât alți lideri occidentali: nu mai suntem centrul lumii. Din numeroase motive demografice și economice, o altă regiune a globului va deveni protagonista decadelor viitoare; iar pontificatul lui Bergoglio s-a concentrat mai ales pe această parte a lumii, adică pe cele pe care noi le considerăm «periferii»”, a explicat D’Alema.
„Aceste mari schimbări, aflate deja în curs de desfășurare în ultimul deceniu, au fost întâmpinate de o parte a lumii occidentale cu reacții egoiste și violente, într-un demers brutal și nerealist: brutal pentru că războiul este distructiv; nerealist, pentru că motivele fundamentale ale acestei schimbări nu pot fi stopate prin intermediul armelor, zidurilor sau taxelor”, a adăugat el.
„Bergoglio nu a ezitat să rostească adevărul”
D’Alema a menționat că Papa Francisc a spus întotdeauna ceea ce a considerat necesar, fără frica de a apărea radical sau de a provoca diviziuni.
„În legătură cu situația din Ucraina, fără a justifica în vreun fel acțiunile Rusiei, el a avut curajul să afirme că există o formă de co-responsabilitate istorică a lumii occidentale în criza actuală”, a declarat fostul premier, referindu-se la comentariile Papei care au stârnit controverse în Ucraina.
„Nu toată lumea a exprimat acest adevăr precum a făcut-o Papa Francisc. Aceleași observații se aplică și conflictului din Orientul Mijlociu și suferințelor populației civile din Gaza: de asemenea, Bergoglio nu a ezitat să rostească adevărul clar”, a subliniat D’Alema.
„Lupta pentru pace este o problemă esențială”
În încheiere, D’Alema a subliniat că stânga a avut de suferit din lipsa curajului de a acționa conform promisiunilor, citând cazul Partidului Democrat din SUA și ascensiunea lui Donald Trump.
„Este incorect să credem că Trump a câștigat la Casa Albă doar pentru că a dominat votul popular anul trecut; în realitate, a obținut aproape aceleași voturi ca în 2020, poate puțin mai mult față de înfrângerea din 2020”, a explicat el.
„Diferența a fost generată de eșecul Partidului Democrat de a mobiliza voturile celor mai săraci cetățeni, din lipsa curajului de a îndeplini promisiunile sale, mai ales în privința echității și justiției sociale. De asemenea, a lipsit curajul de a promova pacea în afara frontierelor americane. Lupta pentru pace trebuie să fie o chestiune de maximă importanță pentru stângă”, a mai susținut D’Alema.
Massimo D’Alema, fost jurnalist, a fost prim-ministru al Italiei între 1998 și 2000, viceprim-ministru și ministru al afacerilor externe între 2006 și 2008. De asemenea, a fost secretar național al Partidului Democrat al Stângii și a început cariera politică în cadrul Partidului Comunist Italian.