„Nu aveți suficient teritoriu?”. Putin, criticat dur într-un discurs la Varșovia: „Unsprezece fusuri orare și tot nu sunt suficiente?”

„Nu aveți suficient teritoriu?”. Putin, criticat dur într-un discurs la Varșovia: „Unsprezece fusuri orare și tot nu sunt suficiente?”
Președintele rus Vladimir Putin la Kremlin, Moscova, Rusia, 22 aprilie 2025. FOTO: Kristina Kormilitsyna / AP / Profimedia

Radoslaw Sikorski, Ministrul de Externe al Poloniei, a profitat de discursul său anual în fața parlamentului de la Varșovia pentru a-l ataca frontal pe președintele rus Vladimir Putin, adresându-i întrebarea: „Nu aveți suficient teritoriu?”, conform informațiilor furnizate de Sky News.

Reacția energică a șefului diplomației poloneze a survenit după ce presa britanică a raportat că liderul de la Kremlin ar fi propus să pună capăt invaziei din Ucraina prin înghețarea conflictului pe actualele linii de front, parte a eforturilor de a ajunge la un acord de pace mediat de administrația președintelui american.

Polonia, unul dintre cei mai fervenți susținători ai Ucrainei în contextul acestui război, a fost vizată în discursul lui Sikorski, care a afirmat: „Unsprezece fusuri orare și tot nu sunt suficiente?”

„Vă rugăm să gestionați mai bine ceea ce se află în interiorul granițelor voastre, în conformitate cu dreptul internațional”, a completat ministrul polonez de Externe.

În condițiile în care războiul continuă să facă ravagii aproape de granița Poloniei, Sikorski a adresat o serie de întrebări esențiale care preocupă mulți dintre cetățeni.

„Anxietatea și întrebarea despre ceea ce va urma s-au instalat în casele polonezilor”, a afirmat el.

„Ne confruntăm cu pericolul reprezentat de agresiunea rusă? Se îndreaptă relațiile dintre Europa și Statele Unite spre o criză? Este capabilă Europa să-și îmbunătățească rapid capacitățile de apărare?”, a adăugat Sikorski.

Polonia și partenerii europeni depun eforturi pentru a-și întări apărarea, temându-se că agresiunea rusă ar putea continua și după Ucraina, iar administrația americană a semnalat că Europa trebuie să preia mai multe responsabilități în materie de securitate.

Critici subtile la adresa conducerii americane

Deși nu a menționat numele președintelui american, discursul șefului diplomației poloneze a părut să conțină o critică indirectă la adresa concesiilor pe care președintele le-ar fi dispus în favoarea Rusiei pentru a facilita încheierea războiului.

De la preluarea mandatului, președintele a formulat afirmații eronate, sugerând că Ucraina „nu ar fi trebuit să înceapă niciodată războiul” și că într-o zi Ucraina „ar putea deveni parte a Rusiei”, punând la îndoială legitimitatea guvernului ucrainean.

De asemenea, președintele a schimbat poziția tradițională a Statelor Unite de izolarea a Rusiei din cauza agresiunii sale, inițiind discuții directe cu Moscova și adoptând poziții asemănătoare celor din Kremlin.

„Pentru Polonia, cea mai mare amenințare este dezintegrarea coeziunii comunității occidentale. De aceea, nu ne putem permite iluzii sau inacțiune. Nu ne putem permite să fim singuri”, a declarat Radoslaw Sikorski.

De pe podiumul parlamentar polonez, Sikorski a transmis un mesaj clar Rusiei: „Nu veți mai avea controlul aici, nici la Kiev, nici la Vilnius, nici la Riga, nici la Tallinn și nici la Chișinău”, enumerând principalele capitale din aceeași zonă.

Ministrul a menționat că situația pe linia frontului din estul și sudul Ucrainei este „neclară” și că avansul forțelor ruse se realizează „cu pierderi uriașe”.

În acest context, Sikorski a salutat decizia Germaniei de a crește cheltuielile pentru apărare, subliniind că „Polonia și Germania au o responsabilitate majoră pentru securitatea în Europa”.

„Atât timp cât Germania rămâne parte a UE și NATO, mă tem mai mult de aversiunea germană față de armament decât de o armată germană”, a explicat el.

De asemenea, el a lăudat pachetul adoptat recent de parlamentul german, care a modificat limitele constituționale privind împrumuturile guvernamentale pentru a permite o creștere a cheltuielilor pentru apărare.

În aceeași zi, vicepreședintele american a avertizat că Washingtonul ar putea să renunțe la medierea unui armistițiu în Ucraina, în cazul în care Moscova și Kievul nu acceptă termenii discutați. „Am făcut o propunere clară atât rușilor, cât și ucrainenilor, iar acum este timpul ca ei să răspundă „da” sau ca Statele Unite să se retragă din acest proces”, a declarat Vance.

Afirmațiile lui Vance, asemănătoare cu cele exprimate anterior de președinte, au venit în ziua în care diplomați de rang înalt din SUA și Europa nu s-au prezentat la o nouă rundă de negociere pentru pace în Ucraina la Londra.

„Cred că a sosit timpul să facem, dacă nu pasul final, unul dintre pașii finali – adică, la un nivel general, părțile să declare că vor opri violențele și că vor îngheța liniile teritoriale la un nivel similar cu cel de acum”, a declarat Vance.

Acesta a recunoscut că planul ar necesita din partea Rusiei și Ucrainei „să renunțe la o parte din teritoriul pe care îl dețin în prezent”.

Anterior, s-a raportat că oficiali americani s-au retras de la discuțiile de la Londra, după ce Ucraina a spus că dorește să se concentreze pe o propunere de încetare a focului de 30 de zile, mai degrabă decât pe un cadru mai extins.

Acest cadru ar include recunoașterea de către SUA a anexării Crimeei de către Rusia, recunoașterea controlului de facto al Moscovei asupra altor patru regiuni ucrainene, reducerea sancțiunilor și promisiunea unei viitoare colaborări economice.

Recomandari
Show Cookie Preferences