Tensiuni în OPEC+. O națiune depășește limitele impuse de organizație în ceea ce privește extracția de petrol

Kazahstanul va pune pe primul loc interesele naționale în fața celor ale OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi), conform declarațiilor noului ministru al Energiei, Erlan Akkenzhenov, transmise agenției Reuters.
Mai multe state membre OPEC+, inclusiv Arabia Saudită, lider în producția de petrol, și-au exprimat nemulțumirea față de creșterea producției Kazahstanului, conform unor surse anonime citate de Reuters.
Ministrul a adăugat că țara nu a reușit să reducă extracția de petrol la cele trei mari proiecte energetice, deoarece acestea sunt operate de companii internaționale, în special zăcământul Tengiz, gestionat de Chevron.
„Vom acționa conform intereselor naționale. Aceasta este o formulare extinsă, dar reflectă pe deplin contextul în care ne aflăm. Ne orientăm exclusiv după interesele naționale”, a declarat Akkenzhenov.
Kazahstanul, care contribuie cu aproximativ 2% la producția globală de petrol, a raportat o scădere de 3% a extracției în primele două săptămâni din aprilie față de media din martie, însă rămâne peste cotele convenite cu OPEC+ după luni de supraproducție.
Zăcămintele Kashagan și Karachaganak, alte două surse mari de petrol din Kazahstan, sunt de asemenea administrate de companii internaționale.
În ultimul an, conformarea statelor membre OPEC+ față de țintele de producție individuale a scăzut. Kazahstan, printre cei 10 cei mai mari producători de petrol din lume, extrage țiței într-un ritm record și depășește semnificativ limita sa convenită cu OPEC+, după finalizarea expansiunii zăcământului Tengiz de către Chevron.
În timp ce guvernul din Kazahstan negociază cu marii operatori internaționali pentru îmbunătățirea conformării la cote, nu dispune de multă influență asupra acestora, a explicat Akkenzhenov. „Nu avem control asupra acestor procese. Deciziile aparțin colegilor noștri internaționali. Creșterea producției provine doar de la zăcăminte. Dacă începem să închidem vechile depozite, ne vom face rău singuri”.
Kazahstanul riscă să compromită complet zăcămintele mature dacă începe să reducă extracția. Aceste trei zăcăminte reprezintă 70% din producția de petrol a țării, conform estimărilor lui Akkenzhenov.
Statul din Asia Centrală s-a angajat să compenseze supraproducția prin reducerea extracției de petrol până în iunie 2026.
Proiectul Kashagan este gestionat de North Caspian Operating Company (NCOC), care include akționari precum Eni și Shell, iar compania locală KazMunayGaz are o participație de 16,88%. Zăcământul Karachaganak este administrat de Eni, Shell și KazMunayGaz. Consorțiul Tengizchevroil (TCO) se ocupă de zăcămintele Tengiz și Korolev, cu acționari precum Chevron, KazMunayGaz și Exxon.
În ceea ce privește exporturile, Akkenzhenov a menționat că Kazahstanul se așteaptă să își atingă obiectivele de a exporta 55 milioane de tone metrice de petrol în acest an, echivalentul a 1,2 milioane de barili pe zi (bpd), prin conducta CPC. Printre acționarii CPC se numără companiile Chevron, Exxon Mobil, statul rus, compania Lukoil și KazMunayGas.
Cei peste 1.500 de kilometri ai oleoductului Caspian Pipeline Consortium transportă petrol din Kazahstan până la portul rusesc Novorossiisk de la Marea Neagră, având o pondere de aproximativ 80% din exporturile de petrol ale Kazahstanului. De asemenea, țara aspiră să-și crească exporturile de petrol prin conducta rusă Drujba către Germania, având capacitatea să transporte peste 2,5 milioane de tone pe an, deși acest lucru depinde de înțelegerile cu Moscova, conform spusele lui Akkenzhenov.