Șefa diplomației Uniunii Europene critică SUA pentru lipsa de acțiune față de Rusia, subliniind situația din Crimeea

Șefa diplomației Uniunii Europene critică SUA pentru lipsa de acțiune față de Rusia, subliniind situația din Crimeea
Kaja Kallas a fost prima femeie aleasă ca prim-ministru al Estoniei înainte de a deveni șefa diplomației Uniunii Europene, FOTO: Frederick Florin / AFP / Profimedia Images

Kaja Kallas, responsabilă cu politica externă a Uniunii Europene, a declarat marți pentru AFP că Statele Unite nu au utilizat „instrumentele” disponibile pentru a exercita presiuni asupra Rusiei. De asemenea, ea a acuzat Moscova că a lungit procesul prin armistițiul anunțat de Paște în Ucraina.

„Armistițiul nu a fost respectat. Este evident că Rusia joacă aceste jocuri și tergiversează, fără o dorință reală de pace”, a afirmat Kallas în cadrul interviului.

„Ei percep timpul ca fiind de partea lor, astfel că nu prezintă semne favorabile sau bunăvoință”, a continuat șefa diplomației europene.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a amenințat săptămâna trecută cu retragerea din eforturile de oprire a conflictului din Ucraina, dacă nu va observa progrese din partea Kievului și a Moscovei.

Ulterior, liderul american a exprimat speranța pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina „în această săptămână” și a promis „oportunități mari cu Statele Unite” pentru cele două națiuni aflate în conflict, dacă se va semna un acord de încetare a focului.

Kaja Kallas consideră că armistițiul de 30 de ore anunțat de Rusia de Paște a fost o manevră pentru a menține răbdarea lui Trump față de Kremlin.

Între timp, Kievul și susținătorii săi din Europa sperau că Washingtonul va adopta o abordare mai fermă față de Moscova înainte de o posibilă suspendare a eforturilor de pace.

„În realitate, au la dispoziție instrumente pentru a exercita presiuni asupra Rusiei. Aceste instrumente nu au fost utilizate”, a subliniat ea.

„Dacă aleg să se retragă fără a utiliza instrumentele pe care le dețin, atunci întrebarea mea este: de ce? De ce nu le folosesc pentru a încheia cu adevărat acest război?”, a adăugat Kallas, înaltă reprezentantă a Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate.

Kallas a exprimat temerea că Trump ar putea să se distanțeze de responsabilitățile legate de războiul din Ucraina, dar să continue să caute înțelegeri cu Moscova, indiferent de circumstanțe.

Marea Britanie va organiza miercuri o reuniune dedicată Ucrainei, la care vor participa reprezentanți ai Kievului, precum și din Statele Unite și Franța.

Șefa diplomației Uniunii Europene: „Crimeea este parte a Ucrainei”

Kallas consideră că ar fi o eroare pentru Statele Unite să ia în considerare recunoașterea Peninsulei Crimeea – annexată ilegal de Rusia în 2014 – ca teritoriu rus, în contextul unui eventual acord.

„În acest caz, Rusia obține în mod evident ceea ce își dorește”, a avertizat șefa diplomației europene.

Ea a subliniat că Uniunea Europeană nu va recunoaște niciodată Crimeea ca teritoriu rus.

„Crimeea este Ucraina”, a afirmat Kaja Kallas.

Până în prezent, Uniunea Europeană a fost exclusă din negocierile de pace conduse de Statele Unite, dar Washingtonul recunoaște că blocul comunitar va trebui să fie implicat într-un moment dat, având în vedere amploarea sancțiunilor impuse Rusiei.

Kremlinul caută cu disperare o reducere a sancțiunilor ca parte a oricăror negocieri, însă Kallas a declarat că Uniunea Europeană nu ar trebui să relaxeze măsurile punitive până când Rusia nu demonstrează că își respectă angajamentele în cadrul unui acord de pace.

Recomandari
Show Cookie Preferences