Imagini satelitare relevă fortificarea instalațiilor nucleare subterane ale Iranului în anticiparea unui posibil atac

Imagini satelitare relevă fortificarea instalațiilor nucleare subterane ale Iranului în anticiparea unui posibil atac
Fotografie distribuită de IRGC, pe 11 ianuarie 2025, care îi arată pe Hossein Salami (stânga), șeful Gardienilor Revoluției din Iran, și pe Amir Ali Hajizadeh, șeful forțelor aeriene ale Gardienilor, vizitând o bază subterană de rachete într-o locație nedezvăluită din Iran. Sursa foto: AFP / AFP / Profimedia

Iranul își înconjoară principalele instalații nucleare cu un imens perimetru de securitate, protejând astfel două sisteme de tuneluri scufundate adânc în sol, conform unui raport publicat miercuri, în contextul tensiunilor cu SUA și Israel, relatează agenția de știri Reuters.

Raportul Institutului pentru Știință și Securitate Internațională se bazează pe imagini recente din satelit, în timp ce SUA și Iranul se pregătesc pentru o a treia rundă de negocieri în scopul unui posibil acord ce vizează reintegrarea restricțiilor asupra programului nuclear al Teheranului.

Președintele american Donald Trump, care a scos SUA din acordul încheiat în 2018 în timpul administrației Barack Obama, menit să împiedice Iranul să dezvolte arme nucleare, a avertizat că va ordona bombardamente asupra Iranului dacă nu se ajunge repede la un nou acord care să asigure aceleași scopuri.

Decizia lui Trump de a se retrage acum șapte ani a determinat Iranul să încalce mai multe din restricțiile impuse prin acel pact. Puterile occidentale suspectează că Iranul urmărește să dezvolte capacitățile necesare pentru a asambla o armă nucleară, afirmație negată categoric de Teheran.

Accesul inspectorilor ONU la instalațiile din subteranul Muntelui Kolang Gaz este interzis

David Albright, președintele institutului, a subliniat că noul perimetru indică faptul că sistemele de tuneluri, în construcție de câțiva ani sub Muntele Kolang Gaz La, ar putea deveni funcționale în curând.

Albright a remarcat că Teheranul nu a permis accesul inspectorilor nucleari ai ONU în aceste instalații.

Această situație a stârnit îngrijorări legate de eventualitatea ca aceste structuri să fie folosite pentru stocarea uraniului îmbogățit la nivelul necesar producerii de arme nucleare, precum și pentru amplasarea centrifugelor avansate capabile să purifice rapid cantități suficiente de uraniu pentru o bombă.

Iranul a afirmat anterior că va instala centrifuge avansate într-unul dintre aceste complexe, în locul unui alt site aflat aproape de centrala de la Natanz, care a suferit daune în urma unui sabotaj în 2020.

Albright a menționat că noile instalații sunt construite la adâncimi semnificativ mai mari decât fabrica de îmbogățire a uraniului de la Fordow, situată în apropierea orașului Qom.

Imaginile satelitare dezvăluie progresele construcției la sistemele subterane

Imaginile comerciale din satelit realizate pe 29 martie au surprins intrări întărite în aceste complexe, precum și ziduri ridicate de-a lungul unui drum care înconjoară vârful muntelui, plus excavații pentru instalarea unor noi panouri, conform raportului.

Partea nordică a perimetrului se leagă de inelul de securitate al centralei de la Natanz, se menționează în raport.

Continuarea construcțiilor în aceste complexe evidențiază refuzul Teheranului de a accepta cerințele ca orice discuții cu SUA să conducă la dezmembrarea completă a programului său nuclear, Iranul argumentând că are dreptul la tehnologie nucleară pentru scopuri pașnice.

Israelul nu exclude posibilitatea unei acțiuni militare împotriva facilităților nucleare ale Iranului în viitorul apropiat, premierul israelian Benjamin Netanyahu afirmând că orice negocieri trebuie să conducă la o dezintegrare totală a programului nuclear iranian.

Mohammad Eslami, șeful programului nuclear iranian, a făcut referire marți, la îngrijorările legate de vulnerabilitatea programului nuclear al țării, și a aluzionat la inițiative precum construcția noii zone de securitate din jurul sistemelor de tuneluri.

„Eforturile continuă” pentru „extinderea măsurilor de protecție” la facilitățile nucleare, a declarat Eslami, conform agenției de presă de stat iraniană, în cadrul unui eveniment dedicat aniversării înființării Gardienilor Revoluției Islamice din Iran.

Recomandari
Show Cookie Preferences