Comisia Europeană examinează opțiuni pentru interzicerea contractelor de gaze rusești

Conform unui oficial de rang înalt din cadrul Comisiei Europene, instituția analizează posibilitatea de a introduce reglementări care să împiedice companiile din Uniunea Europeană să semneze noi contracte pentru combustibili fosili din Rusia.
De asemenea, Comisia lucrează la dezvoltarea unor opțiuni legale pentru ca firmele din UE să poată rezilia contractele de furnizare a gazelor rusești fără a se expune sancțiunilor.
În contextul în care anumite state europene amenință cu blocarea sancțiunilor UE împotriva gazului rusesc, Comisia caută alternative pentru a accelera eliminarea dependenței europene de energia provenită din Rusia. Un „plan de acțiune” în acest sens urmează să fie prezentat pe 6 mai.
Comisia analizează, printre altele, posibilitatea de a introduce măsuri comerciale care să restricționeze companiile europene în a încheia noi contracte cu furnizorii de combustibil rusesc, a declarat officialul, care a preferat să rămână anonim.
Obiectivul interzicerii de noi contracte este de a reduce achizițiile spot de gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia de către companiile europene.
Creșterea importurilor de GNL rusesc în UE în 2024
În ciuda scăderii livrărilor de gaze rusești prin conducte după invazia Ucrainei, importurile de GNL din Rusia au crescut în 2023. În 2024, 19% din totalul aprovizionării cu gaze și GNL al blocului provenea din Rusia.
Comisia analizează și posibilitatea de a oferi o fundamentare legală companiilor pentru a invoca forța majoră și a se retrage din contractele cu furnizorii de gaze rusești fără a suporta penalități.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a evitat să ofere comentarii pe această temă.
Comisia a subliniat că orice măsuri de restricționare a importurilor de energie din Rusia trebuie să aibă un impact mai mare asupra Moscovei decât asupra UE și să țină cont de efectele asupra securității energetice și prețurilor combustibililor din Europa.
După lansarea planului de acțiune, Comisia va organiza discuții cu statele membre ale UE și cu reprezentanți din sectorul privat.
În cazul în care Comisia decide să implementeze oricare dintre instrumentele legale, va propune legislația necesară, având în vedere că ar putea fi necesară aprobarea Parlamentului European și a unei majorități semnificative din statele membre.