Tensiuni între forțele de poliție din Bosnia-Herțegovina: Protecția lui Milorad Dodik în fața arestării

Forțele de ordine din Bosnia-Herțegovina, cunoscute sub numele de SIPA, au încercat miercuri să-l captureze pe liderul separatist sârb Milorad Dodik, care este căutat pentru încălcări grave ale ordinii constituționale, însă intervenția forțelor de poliție sârbe a împiedicat operațiunea, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al SIPA, citate de Reuters.
Un tribunal din stat a emis un mandat de arestare pe numele lui Dodik, președintele regiunii autonome Srpska, împreună cu alți doi colaboratori, după ce aceștia au ignorat o chemare la audieri într-o investigație legată de o lege separatistă pe care au propus-o și care a fost suspendată de Curtea Constituțională din Bosnia-Herțegovina.
Deși existau un mandat de arestare emis, Dodik a continuat să-și desfășoare activitățile, fiind însoțit de forțele de poliție antiteroriste din regiunea sa. Miercuri, a ajuns în orașul Sarajevo de Est, situat în apropierea capitalei, unde se află sediul Agenției de Stat pentru Investigații și Protecție (SIPA).
„Poliția SIPA a încercat să pună în aplicare ordinul tribunalului și să-l aresteze pe președintele Republicii Srpska, însă au fost avertizați de poliția regională că vor utiliza forța, împiedicând astfel executarea ordinului”, a explicat Jelena Miovcic, purtător de cuvânt al SIPA.
Un reporter de la Reuters a observat că în jurul clădirii unde se afla Dodik erau prezenți doar membri ai poliției din Republica Srpska.
Dodik a generat cea mai semnificativă criză politică de la finalul războiului civil din anii '90, fiind condamnat la un an de închisoare și având interzisă activitatea politică timp de șase ani, după ce a sfidat reglementările emisarului internațional destinat prevenirii unui nou conflict interetnic. Milorad Dodik beneficiază de sprijin din partea Serbiei și Rusiei, în timp ce guvernul din Sarajevo este susținut de Uniunea Europeană și Statele Unite.
În luna precedentă, un tribunal a emis un mandat internațional de arestare împotriva lui Dodik, care a ignorat ordonanța internă, însă Interpol a refuzat să emite un „avertisment roșu” în astfel de situații.
Fiind un susținător vechi al secesiunii de Bosnia-Herțegovina, Dodik a propus o lege care interzice intervenția poliției și a sistemului judiciar de stat în regiunea sârbească, însă aplicarea acesteia a fost suspendată de Curtea Constituțională.