Reguli noi pentru Premiile Oscar, în urma controverselor legate de filmele produse cu inteligență artificială

Organizatorii Premiilor Oscar au anunțat că filmele create cu ajutorul inteligenței artificiale (AI) vor putea fi eligibile pentru distincții importante, conform unei relatări de la BBC.
Academia de Arte și Științe Cinematografice (AMPAS) a introdus reguli noi, clarificând că utilizarea AI și a altor tehnologii digitale „nu va influența în mod pozitiv sau negativ șansele de a obține o nominalizare”.
AI generativ, capabil să genereze texte, imagini și clipuri audio sau video ca răspuns la comenzi simple, a fost implicat în realizarea unor filme premiate în luna martie.
Cu toate acestea, AMPAS a subliniat importanța contribuției umane în procesul de selecție a câștigătorilor.
Academia a menționat că noua formulare a regulilor referitoare la eligibilitatea filmelor realizate cu AI a fost propusă de consiliul său pentru știință și tehnologie.
Conform noului regulament, membrii Academiei sunt obligați să vizioneze toate filmele nominalizate din fiecare categorie pentru a avea drept de vot în runda finală, care decide câștigătorii.
Filme premiate cu Oscar, realizate cu inteligență artificială
Subiectul utilizării AI în cinematografie a generat debate după gala din martie, când Adrien Brody a obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor datorită interpretării sale din The Brutalist. Inteligenta artificială a fost folosită pentru a rafina accentul artistului în limba maghiară.
În plus, s-a descoperit că o tehnologie similară a fost utilizată pentru a îmbunătăți vocile actorilor din musicalul Emilia Perez, care a fost de asemenea premiat.
Capabilitatea tehnologiei de a ajusta rapid tonul și stilul unui artist, precum și de a efectua editări vizuale subtile, a contribuit la popularitatea acesteia în producția cinematografică și muzicală.
Cu toate acestea, existența AI ridică întrebări controversate, iar artiștii și actorii și-au manifestat temerile referitoare la materialele folosite pentru a dezvolta aceste instrumente și efectele asupra industriei.
Actorii și scenariștii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile de a-și pierde locurile de muncă din cauza AI în timpul grevelor de la Hollywood din anul 2023.
„Dacă îmi poți lua fața, corpul și vocea pentru a mă face să spun ceva fără voia mea, acesta nu este un lucru benefic,” a declarat actrița Susan Sarandon.
În egală măsură, scenariștii sunt îngrijorați că studiourile ar putea căuta să reducă cheltuielile apelând la instrumente precum ChatGPT în locul angajaților umani.