CSM a sesizat Inspecţia Judiciară în cazul judecătorului de la Curtea de Apel Ploieşti, după decizia de joi, pentru verificarea unei posibile abateri disciplinare

CSM a sesizat Inspecţia Judiciară în cazul judecătorului de la Curtea de Apel Ploieşti, după decizia de joi, pentru verificarea unei posibile abateri disciplinare
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a investiga posibile abateri disciplinare ale judecătorului de la Curtea de Apel Ploieşti, care a decis, joi, anularea și suspendarea deciziei Curții Constituționale (CCR) referitoare la alegerile prezidențiale de anul trecut, conform unui comunicat de presă emis de CSM.

„Având în vedere interesul public ridicat față de soluția pronunțată de Curtea de Apel Ploiești în ziua de 24 aprilie 2025, Secția pentru judecători a CSM a hotărât să sesizeze Inspecția Judiciară în scopul investigării unei eventuale abateri disciplinare a judecătorului care a soluționat cazul”, a declarat CSM, în seara zilei de joi.

Consiliul subliniază că această măsură a fost luată pe considerentul că, în aproximativ 30 de alte cazuri similare soluționate de curțile de apel din țară, hotărârile au fost de respingere a acțiunilor, ceea ce sugerează o practică judiciară unitară în acest domeniu.

Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti a decis, anterior în aceeași zi, anularea și suspendarea deciziei Curții Constituționale (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale desfășurate în anul anterior.

Decizia poate fi contestată în termen de cinci zile de la pronunțare, conform portalului instanței, iar apelul va fi judecat de Înalta Curte de Justiție și Casație (ICCJ), care, pe 17 ianuarie, a respins definitiv cererea lui Călin Georgescu privind reluarea celui de-al doilea tur de alegeri prezidențiale.

Hotărârea CCR a fost contestată la Curtea de Apel Ploiești de către Gheorghiță Popescu, potrivit informațiilor disponibile pe portal. Decizia instanței din Ploiești a fost pronunțată cu zece zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.

Pe 6 decembrie, Curtea Constituţională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale, câştigate de Călin Georgescu, în baza unor documente desecretizate de CSAT și primite de la diverse instituții precum SRI, SIE, MAI şi STS. Rapoartele SRI indică o operațiune desfășurată în favoarea lui Călin Georgescu, având „modul de operare al unui actor statal”.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a declarat recurs împotriva deciziei pronunțate în dosarul numărul 301/42/2025, adică în cazul în care judecătorul Alexandru Vasile a suspendat decizia CCR, a anunțat Ministerul Public într-un comunicat publicat pe pagina sa de Facebook.

Detalii despre judecătorul de la Curtea de Apel Ploiești care a pronunțat decizia

Alexandru Vasile este judecător în secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Curții de Apel Ploiești, secție ce este condusă de judecătoarea Maria Stoicescu.

Anterior, Vasile a activat ca judecător la Tribunalul Prahova și, între 2013 și 2017, a fost detașat la Ministerul Justiției.

Judecătorul deține un apartament în Ploiești și conduce un automobil Skoda Octavia din anul 2007. Salariul său anual este de 205.000 lei, iar activele financiare sunt evaluate la 200.000 lei, conform celei mai recente declarații de avere. Acesta este necăsătorit.

Expertiza în drept constituțional asupra situației actuale

Augustin Zegrean, fost judecător și președinte al Curții Constituționale, a comentat decizia Curții de Apel Ploiești de anulare a alegerilor prezidențiale anterioare, caracterizând-o drept „aberantă”. Zegrean afirmă că, dacă hotărârea instanței din Ploiești rămâne definitivă, alegerile programate pentru următoarele zile vor fi anulate.

„Toate aceste minute sunt aberante, având în vedere că decizia CCR nu este act administrativ. Este o hotărâre a Curții Constituționale a României, care este diferită. În plus, se menționează ‘se suspendă până la judecarea cauzei pe fond’ și, totodată, ‘se judecă cauza pe fond și se anulează’. Este o situație confuză”, a declarat fostul președinte al CCR.

Zegrean a subliniat că există riscul ca alegerile pentru Președintele României de anul acesta să fie anulate, în cazul în care niciuna dintre părțile implicate în proces, respectiv CCR și reclamantul Gheorghiță Popescu, nu va depune recurs.

„Dacă hotărârea Curții este nulă, atunci și decizia Guvernului de a organiza alte alegeri este, de asemenea, nulă. Astfel, se va reveni la început cu alegerile, dar rămâne și turul II nerezolvat, deoarece hotărârea CCR a anulat turul I.”

Fostul președinte al Curții Constituționale a explicat că hotărârea nu este încă definitivă și, dacă în termen de cinci zile nu se depune recurs, va rămâne astfel.”},{

Recomandari
Show Cookie Preferences