Asalt asupra curților de apel din România: Peste 100 de cereri împotriva deciziei CRR de anulare a alegerilor prezidențiale

În ultimele zile, curțile de apel din România au primit peste 100 de cereri legate de anularea deciziei Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale. Aceste acțiuni au fost demarate după hotărârea dată de Curtea de Apel București, cu zeci de cereri depuse în fiecare curte de apel.
Până acum, toate cererile soluționate au fost respinse de judecători, cu excepția unei cereri admisă astăzi la Curtea de Apel Ploiești, unde judecătorul Alexandru Vasile a decis suspendarea efectelor deciziei Curții Constituționale până la soluționarea finală a cazului.
Un alt complet de la aceeași instanță a respins, cu o zi înainte, o cerere similară.
Cererea inițială de anulare a deciziei Curții Constituționale legată de alegerile prezidențiale a fost depusă pe 8 aprilie la Curtea de Apel Timișoara.
De la acea dată, s-au înregistrat peste 100 de cereri asemănătoare la curțile de apel din întreaga țară. Acest val de cereri pare a fi organizat, având în vedere că zeci de cereri sunt depuse simultan în zile diferite, conform datelor centralizate de pe portalul instanțelor.
Informația a fost semnalată inițial pe Facebook de un cadru didactic de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Până acum, mai puțin de jumătate dintre cererile depuse au fost soluționate. În afară de decizia judecătorului Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești, toate celelalte cereri au fost respinse de către magistrați, invocând același motiv: decizia Curții Constituționale nu este supusă controlului instanțelor judecătorești.
În toate dosarele deja soluționate, petenții au contestat respectivele decizii.
Judecătorul de la Curtea de Apel Ploiești a anulat decizia CCR privind alegerile
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești a decis, joi, anularea și suspendarea deciziei Curții Constituționale (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024. Decizia poate fi contestată în termen de cinci zile de la pronunțare, iar apelul va fi judecat de Înalta Curte de Justiție și Casație, care, pe 17 ianuarie, a respins definitiv cererea lui Călin Georgescu referitoare la reluarea turului alegerilor prezidențiale.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a anunțat că va face recurs împotriva deciziei pronunțate de Curtea de Apel Ploiești – Secția de contencios administrativ și fiscal, conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Public.
Biroul Electoral a informat că, în urma deciziei Curții de Apel Ploiești, activitatea birourilor electorale constituite pentru scrutinul prezidențial din mai va continua, bazându-se pe mai multe acte normative deja emise.