Parchetul a contestat decizia Judecătorului de la Curtea de Apel Ploiești, care a desființat hotărârea CCR privind anularea alegerilor prezidențiale din 2024

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a depus recurs împotriva deciziei pronunțate pe 24 aprilie 2025 de Curtea de Apel Ploiești – Secția de contencios administrativ și fiscal, în dosarul nr. 301/42/2025. Judecătorul Alexandru Vasile a decis suspendarea hotărârii CCR care anula alegerile prezidențiale din 2024, conform unui comunicat de presă difuzat de Ministerul Public pe contul de Facebook.
Decizia lui Alexandru Vasile a avut loc joi, când judecătorul a decis anularea și suspendarea deciziei CCR referitoare la anularea alegerilor prezidențiale din decembrie 2024.
Recursul poate fi depus în termen de cinci zile de la pronunțarea deciziei, iar apelul va fi judecat de Înalta Curte de Justiție și Casație (ICCJ), care a respins definitiv, pe 17 ianuarie, cererea lui Călin Georgescu privind reluarea turului al alegerilor prezidențiale.
Decizia CCR a fost contestată de Gheorghiță Popescu, conform informațiilor disponibile pe portalul instanței. Hotărârea instanței ploieștene a fost luată cu zece zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.
O judecătoare de la Curtea de Apel Ploiești a explicat că cererea principală a fost de anulare a deciziei CCR, iar decizia instanței nu este definitivă, având posibilitatea de a fi contestată la Curtea Supremă.
Pe 6 decembrie, Curtea Constituțională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, câștigat de Călin Georgescu, pe baza unor documente desecretizate de CSAT, provenite de la SRI, SIE, MAI și STS. Rapoartele SRI sugerează o operațiune planificată din timp în favoarea lui Călin Georgescu.
Augustin Zegrean, fost judecător și președinte al Curții Constituționale, a comentat decizia Curții de Apel Ploiești, catalogând-o ca fiind 'aberantă'. El a avertizat că, dacă hotărârea instanței din Ploiești rămâne în vigoare, alegerile programate în următoarele 10 zile ar putea fi anulate.
Zegrean a subliniat incoerența deciziilor, afirmând că este posibil ca anularea alegerilor prezidențiale curente să aibă loc în absența unui recurs din partea CCR sau a procesului inițiator.
Fostul președinte al Curții Constituționale a explicat că o hotărâre nulă de la Curte ar implica și nulitatea hotărârilor Guvernului privind organizarea altor alegeri. În această situație, procesul electoral ar putea fi reluat de la zero, însă rămâne în suspensie turul II, nefiind clarificat statutul turului I.
Profesorul și expertul în drept constituțional, Bogdan Dima, a subliniat că decizia Curții de Apel Ploiești nu are efecte juridice.
Dima a argumentat că judecata instanței este o eroare de interpretare, fără a produce efecte legale, iar procedurile actuale vor continua, urmând să se exploreze căile legale disponibile.
Referitor la posibilitatea ca anularea hotărârii Curții de Apel să conducă la revenirea la turul doi al alegerilor din luna decembrie, Dima a afirmat că, din punct de vedere juridic, decizia este lipsită de relevanță, deși politic ar putea influența diverse grupuri.
Dima a adăugat că există alte opțiuni de atac care ar putea influența situația, subliniind limitările competențelor Curții Constituționale, indicând un comportament judiciar care pare mai degrabă politic decât juridic.
Justiție – Fotografie ilustrativă. SURSA FOTO: Andrey Popov / Dreamstime.com