Corpul unei jurnaliste ucrainene, decedată în detenție în Rusia, a fost repatriat în Ucraina

Corpul unei jurnaliste ucrainene, decedată în detenție în Rusia, a fost repatriat în Ucraina
Jurnalista ucraineană Victoria Roșcina, ucisă în captivitatea rusă. Credit foto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Trupul jurnalistei ucrainene Victoria Roșcina, în vârstă de 28 de ani, a fost restituite Ucrainei, anunț făcut joi de oficiali de la Kiev, la mai bine de șase luni de la comunicarea decesului ei în detenție în Rusia, în condiții neclare.

„Corpul ei a fost predat în cadrul unei repatrieri recente, desfășurată la sfârșitul lunii februarie. Identitatea a fost confirmată prin teste ADN”, a declarat Leonid Timcenko, ministrul ucrainean adjunct de interne, conform presei din Ucraina.

Familia Roșcinei a solicitat nu doar un singur test ADN, ci mai multe, inclusiv la laboratoare internaționale, având în vedere torturile la care a fost supusă, a precizat deputatul ucrainean Iaroslav Iurcișin pe Telegram.

Autoritățile de la Kiev au acuzat Moscova de torturarea și omorârea jurnalistei, care a dispărut în august 2023, după ce a mers în regiunile ocupate de Rusia în Zaporojie pentru a documenta situația de acolo.

Victoria Roșcina, 27 de ani la momentul dispariției, a fost confirmată moartă pe 19 septembrie 2024, conform unei scrisori din partea Ministerului rus al Apărării trimise familiei sale.

După multe negări, Rusia a recunoscut în aprilie 2024 pentru prima dată că jurnalista se afla într-o închisoare pe teritoriul său. Însă, cauza exactă a morții ei rămâne încă nespecifiată.

Deținută în condiții inumane

Conform unei anchete realizate în martie 2025, în colaborare cu trei medii de informare din Ucraina, organizația Reporters Sans Frontieres (RSF) a dezvăluit că Viktoria Roșcina a fost ținută în „condiții inumane” și lipsită de acces la tratamente medicale necesare.

Se afirmă că Roșcina a fost arestată în orașul Energodar, localizat lângă centrala nucleară din Zaporojie, apoi transferată într-un centru de detenție din Melitopol, înainte de a fi mutată la sfârșitul anului 2023 în centrul de detenție provizoriu nr. 2 din Taganrog, care a fost descris de către foști prizonieri ca un „lagăr de tortură”.

O altă deținută ucraineană care a împărtășit aceeași celulă cu Roșcina a declarat că aceasta a fost supusă torturii, conform publicației Meduza.io.

Martorii au menționat că starea ei de sănătate s-a agravat treptat; ea a încetat să mai mănânce și a slăbit aproximativ 30 de kilograme, iar îngrijirile medicale i-au fost refuzate de mai multe ori.

La sfârșitul lunii august 2024, RSF a raportat că jurnalista a reușit să efectueze un apel telefonic scurt către familia sa.

Conform publicației independente ruse Mediazona, ea ar fi decedat în timpul unui transfer din Taganrog, însă autoritățile ruse nu au confirmat informația și nu au oferit alte detalii, în afară de data oficială a morții.

La centrul de detenție din Taganrog, a fost ascunsă de inspecții, după ce părinții săi au solicitat ajutorul organizațiilor internaționale.

În timp ce se spera că jurnalista va fi inclusă în schimbul de prizonieri de război din septembrie 2024, aceasta nu a fost printre cei care s-au întors în Ucraina.

Mii de civili ucraineni sunt în prezent deținuți în închisori din Rusia sau din zonele ocupate ale Ucrainei, mulți dintre ei susținând că sunt supuși torturii și privați de corespondență, conform ONG-urilor și mass-media.

Recomandari
Show Cookie Preferences