România va solicita Uniunii Europene excluderea ursului din lista speciilor strict protejate. Procedura de intervenție pentru urși în localități va fi simplificată.

România va solicita Uniunii Europene excluderea ursului din lista speciilor strict protejate. Procedura de intervenție pentru urși în localități va fi simplificată.
Ursi Foto: Dominik Belica / Alamy / Alamy / Profimedia

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat că ursul ar trebui exclus din lista speciilor strict protejate în România, subliniind că viața umană are prioritate. Acesta a fost citat de Agerpres.

În privința excluderii ursului brun din lista speciilor strict protejate stabilite de Directiva europeană Habitate, ministrul a menționat că demersul a fost inițiat deja și că a avut succes în cazul speciei de lup, în urma unui consens la nivel european. Totuși, România consideră că nu există motive pentru ca lupul să fie exclus din această categorie, în timp ce ursul ar trebui să fie păstrat datorită stării favorabile a populațiilor.

Proceduri simplificate pentru intervenția autorităților

Ministerul Mediului a lansat un proiect de ordonanță în dezbatere publică care are rolul de a simplifica modul în care autoritățile pot interveni atunci când un urs pătrunde într-o zonă locuită, astfel încât să se poate lua măsura împușcării rapide a animalului, dacă acesta reprezintă un pericol pentru siguranța cetățenilor.

Fechet a explicat că propunerea ministerului oferă primarilor libertatea de a decide în funcție de gravitatea situației și de riscurile percepute la fața locului.

Ministrul a menționat că există riscuri legate de o posibilă procedură de infringement, iar ordonanța va include recomandări din partea ministerelor implicate, pentru a evita conflicte cu Uniunea Europeană.

La întrebarea privind momentul adoptării acestei ordonanțe, Fechet a afirmat că se va acționa cât mai curând posibil.

„Dincolo de riscurile legate de conflicte cu Comisia Europeană, vreau să reiterez că viața omului trebuie să primeze, atât în România, cât și în alte state membre ale Uniunii Europene. Nimeni nu ne poate interzice să ne apărăm atunci când există riscul ca o persoană să fie grav rănită sau chiar ucisă de un urs în spații urbane.”, a adăugat Fechet.

Populația de urși depășește numărul optim

Conform unui studiu preliminar cu privire la populația de urs brun din România, estimările arată că aceasta variază între 10.419 și 12.770 de exemplare, sugerând că numărul optim ar trebui să fie de aproximativ 4.000.

Acest studiu face parte din proiectul „Implementarea Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România”, având ca beneficiar Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ‘Marin Drăcea’, Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt Brașov și Regia Națională a Pădurilor – RNP Romsilva.

Datele au fost obținute din analiza a 24.056 de probe genetice, fiecare urs fiind identificat printr-un profil genetic unic, stabilit pe baza a 16 markeri ADN.

Bugetul total al proiectului se ridică la 57,3 milioane de lei, iar implementarea acestuia se va desfășura în două etape: iulie 2021 – decembrie 2023 și ianuarie 2024 – decembrie 2025.

Recomandari
Show Cookie Preferences