Reacția Ministrului Justiției privind decizia Curții de Apel Ploiești: „Alegerile continuă deoarece actele guvernului nu au fost suspendate sau anulate”

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a comentat pe 24 aprilie decizia Curții de Apel Ploiești, care a decis suspendarea și anularea Hotărârii nr. 32 din 6 decembrie 2024, prin care se anulasera alegerile prezidențiale de anul trecut. Marinescu a subliniat că alegerile programate pentru luna mai „continuă deoarece actele administrative emise de guvern nu sunt suspendate sau anulate.”
„Hotărârea Curții Constituționale a României (CCR) nu constituie un act administrativ. În esență, legea impune că nu se poate suspenda sau anula această hotărâre. Însă, conform deciziei luate de Curtea de Apel Ploiești, s-a acceptat suspendarea executării actului administrativ contestat, considerând că hotărârea CCR nr. 32 este acest act administrativ. În baza acestei hotărâri, guvernul a emis acte normative pentru organizarea alegerilor. Așadar, executarea hotărârii CCR a avut loc înainte de pronunțarea deciziei de la Ploiești. Prin urmare, nu mai există efecte curente ce pot fi suspendate ca rezultat al acestei hotărâri judecătorești”, a declarat Ministrul Justiției în cadrul unei emisiuni la B1 Tv.
„Atâta timp cât acțiunea de contencios nu a viza actele administrative emise anterior, acestea sunt în continuare valabile și nu pot fi suspendate prin voința judecătorului. Din acest motiv, actele administrative continuă să aibă efecte”, a explicat oficialul guvernamental.
„Alegerile continuă deoarece actele administrative ale guvernului nu au fost suspendate sau anulate”, a concluzionat ministrul Marinescu.
Pe 24 aprilie, Curtea de Apel Ploiești a decis suspendarea executării și anularea Hotărârii nr. 32 din 6 decembrie 2024, care anula alegerile prezidențiale de anul trecut. Decizia poate fi contestată în termen de cinci zile, conform informațiilor publicate pe portalul instanței, iar apelul va fi judecat de Înalta Curte de Justiție și Casație, care a respins deja, pe 17 ianuarie, cererea lui Călin Georgescu de reluare a turului alegerilor prezidențiale.
O avocată contactată a apreciat că decizia Curții de Apel Ploiești este „o aberație, deoarece nu se poate suspenda o hotărâre care și-a produs deja efectele, iar hotărârea CCR nu reprezintă un act administrativ și, prin urmare, nu putea fi contestată în contencios administrativ”, conform declarațiilor sale.
Hotărârea CCR a fost contestată în instanță de Gheorghiță Popescu, conform informațiilor disponibile pe portal. Decizia Curții de Apel Ploiești a fost pronunțată cu zece zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.
O judecătoare din cadrul Curții de Apel Ploiești a explicat că acțiunea principală a fost anularea deciziei Curții Constituționale, iar decizia instanței nu este definitivă, având posibilitatea de a fi contestată la Curtea Supremă.
Pe 6 decembrie, Curtea Constituțională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale câștigate de Călin Georgescu, subliniind că această decizie se bazează pe anumite documente desecretizate de către CSAT, primite de la SRI, SIE, MAI și STS. Rapoartele SRI indică o operațiune bine pregătită în favoarea lui Călin Georgescu, care reflectă comportamentul caracteristic al unei entități statale.