Cristian Tudor Popescu acuză o „infracțiune” după decizia Curții de Apel Ploiești: „Judecătorul a încălcat toate legile din România ”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comparat decizia recentă a Curții de Apel Ploiești, care a anulat și suspendat hotărârea Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale de anul trecut, cu o „bombă de presă” difuzată de diverse canale media împotriva candidaților. El a afirmat că judecătorul care a emis această decizie „a încălcat toate legile din România în legătură cu CCR”.
De asemenea, Popescu a declarat în cadrul unei emisiuni la B1 Tv că hotărârea Curții de Apel Ploiești are ca scop atragerea voturilor pentru candidații care se opun integrării europene.
Potrivit lui Cristian Tudor Popescu, decizia judecătorului din Ploiești poate provoca o „stare de anarhie în societatea românească”, similar cu ceea ce s-a întâmplat după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu.
„Ceea ce a realizat acest judecător de la Ploiești poate fi comparat cu o bombă de presă, asemănătoare cu cele raportate în fiecare seară de diverse emisiuni. Fiecare canal, în funcție de interesele proprii și de candidații pe care îi susține, prezintă astfel de informații, urmărind să influențeze voturile pentru anumite candidaturi”, a explicat jurnalistul.
„De data aceasta, bomba provine dintr-o instituție a statului, finanțată din bugetul comun, nu de la o televiziune privată. Judecătorul în cauză, a încălcat toate legile din România referitoare la CCR. Această secție de Contencios Administrativ nu are legătură cu decizia emisă, care nu este o hotărâre administrativă. Judecătorul de la Ploiești nu avea competența de a lua o astfel de decizie,” a subliniat el, conform declarațiilor sale.
Pe 6 decembrie, CCR a hotărât anularea alegerilor. În sistemul judiciar din România există termene pentru contestare. Orice decizie poate fi contestată, iar termenul este de 30 de zile, cu excepții. Au trecut aproape cinci luni de atunci. Dacă o contestație a fost depusă pentru anulare în decembrie, judecătorul nu ar fi trebuit să o ia în considerare acum, dat fiind că toate termenele de contestație au fost depășite,” a explicat Popescu, acuzând o încălcare a legii din partea judecătorului.
De asemenea, Popescu consideră că magistratul s-a comportat „ca un agent electoral”, având intenția de a aduce voturi pentru candidații anti-europeni.
Ce a afirmat Cristian Tudor Popescu:
- „Faptul că judecătorul a discutat despre așa ceva reprezintă o încălcare a legii, poate chiar o infracțiune. Care este scopul? Judecătorul știe că procesul electoral nu se va opri, cu zece zile înainte de voturi – observați momentul în care a fost lansată această idee. BEC a declarat că alegerile vor continua, iar ÎCCJ va respinge această hotărâre. Dar de ce a acționat astfel?
- Scopul este acela de a atrage voturi pentru partidele anti-europene, care acum au început să reacționeze, resuscitând tema „returului turului 2”, Georgescu…
- Ciracii lui Georgescu, reprezentând alianțe politice, au sărit la atac, sperând că oamenii le vor oferi voturi acum, având în vedere că se discută despre revenirea în turul doi.
- Întrebarea rămâne: poate acest judecător să acționeze astfel în justiția din România fără a suporta vreo consecință? Există o Inspecție Judiciară sau un CSM care să investigheze acest magistrat și să clarifice baza legală a deciziei sale?
- Dacă acest judecător nu va fi întrebat nimic de aceste instituții, atunci, indiferent de desfășurarea alegerilor, justiția din România va fi afectată grav. Scopul său ar putea fi să ofere avantaj partidelor susținute, dar poate că și să genereze anarhie în România, inclusiv violențe sociale. Altfel, la ce ar putea mira o astfel de decizie?”.
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești a decis, în data de joi, anularea și suspendarea hotărârii CCR de anulare a alegerilor prezidențiale din anul trecut.
Această decizie poate fi contestată în termen de cinci zile de la pronunțare, conform portalului instanței. Apelul urmează să fie judecat de Înalta Curte de Justiție și Casație (ICCJ), care, pe 17 ianuarie, a respins cererea lui Călin Georgescu legată de reluarea turului alegerilor prezidențiale.
Decizia Curții Constituționale a fost contestată la Curtea de Apel Ploiești de Gheorghiță Popescu, conform informațiilor disponibile pe portal. Soluția instanței de la Ploiești a fost pronunțată cu zece zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.
Pe 6 decembrie, CCR a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale câștigat de Călin Georgescu, bazându-se pe documente desecretizate de CSAT și primite de la SRI, SIE, MAI și STS. Rapoartele SRI indicau o operațiune bine pregătită în favoarea lui Călin Georgescu, având „modul de operare al unui actor statal”.
De asemenea, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a formulat recurs împotriva deciziei acestei instanțe referitoare la suspendarea hotărârii CCR, comunicat publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Public.
În plus, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis să sesizeze Inspecția Judiciară pentru a verifica eventualele abateri disciplinare ale judecătorului Alexandru Vasile.
CSM a menționat că măsura adoptată are loc având în vedere că în aproximativ 30 de alte cauze similare soluțiile pronunțate de curțile de apel din țară au rezultat în respingerea acțiunii, uniformizând astfel practicile judecătorești.