Rusia a condamnat generalul Ivan Popov, liderul său popular, la închisoare pentru critici la adresa efortului de război

Un tribunal militar din Rusia l-a condamnat pe general-maiorul Ivan Popov, fost comandant al Armatei a 58-a ce opera în Ucraina, la o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru înșelăciune pe scară largă și falsificare de acte oficiale, conform anunțului făcut joi de agenția TASS.
„În urma cumuluării pedepselor pentru toate infracțiunile, Popov a fost condamnat la cinci ani de închisoare, ce vor fi executați într-o colonie penală de regim general”, a declarat judecătorul Dmitri Letunovski.
Popov a fost demis în iulie 2023, după ce a transmis colegilor un mesaj audio în care își exprima nemulțumirea față de lipsa de sprijin din partea artileriei, criticându-l direct pe generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al armatei ruse.
„Armata ucraineană nu a reușit să pătrundă prin liniile noastre, dar comandantul nostru superior ne-a lovit din spate, trădător și josnic, decapitându-ne în momentele cele mai dificile”, afirma Popov în mesajul său din iulie.
Popov a mai menționat că, după ce a semnalat lipsa sprijinului de artilerie și alte probleme, „comandanții superiori au simțit o amenințare din partea mea și într-o singură zi au emis un ordin către ministrul Apărării, eliminându-mă din sistem”.
Demisia generalului a stârnit furia naționaliștilor ruși
Kateryna Stepanenko de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington subliniază că demiterea lui Popov „a provocat indignare în rândul ultranaționaliștilor ruși, offițerilor și veteranilor, care au acuzat Ministerul rus al Apărării că l-a îndepărtat pe Popov pentru a ascunde problemele armatei”.
În acel moment, conducerea militară era foarte sensibilă la critici, având în vedere că revolta eșuată a lui Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, avusese loc cu mai puțin de o lună înainte.
Situația lui Popov a evoluat negativ, fiind inițial trimis în Siria ca adjunct al comandantului contingentului rus, dar ulterior, în mai anul trecut, a fost arestat pentru acuzații de fraudă, pe care le-a negat în mod constant.
Procurorii au cerut o pedeapsă de șase ani de închisoare, iar Popov a fost exclus din armată. În ciuda acestor circumstanțe, susținătorii săi au continuat să-i ofere sprijin.
Stepanenko consideră că Kremlinul „nu a reușit în mare parte să convingă ultranaționaliștii ruși, ofițerii și veteranii de implicarea lui Popov în presupuse activități de deturnare de fonduri, ceea ce a dus la reacții critice continue pe internet.”
Popov a adresat o scrisoare deschisă președintelui rus Vladimir Putin, publicată de media de stat la sfârșitul lunii martie, solicitând permisiunea de a reveni pe câmpul de luptă.
În scrisoare, el l-a numit pe Putin „ghidul său moral și modelul său personal”, afirmând că acesta l-a ajutat să înțeleagă semnificația expresiei: ‘minte limpede, inimă caldă și mâini curate’.
Urmărește cele mai recente evenimente din a 1155-a zi a conflictului din Ucraina.