Fabricile din China își reduc producția și își trimit angajații acasă din cauza taxelor impuse de administrația Trump

Unitățile de producție din China au început să-și diminueze activitatea și să concedieze angajați, ca urmare a scăderii comenzilor din cauza conflictului comercial generat de președintele american Donald Trump, care afectează produsele, de la îmbrăcăminte la electronice.
Multe dintre produsele chinezești se confruntă cu taxe de cel puțin 145% la importul în SUA, iar unii proprietari de fabrici au raportat că clienții din Statele Unite și-au anulat sau suspendat comenzile, obligându-i să reducă producția, potrivit Financial Times.
Anul trecut, aproximativ 15% din exporturile chinezești au avut ca destinație SUA. În discuții cu jurnaliștii de la Financial Times, muncitorii au menționat că mai multe linii de producție au fost suspendate sau oprite, indicând impactul tarifului asupra industriei.
Angajații afirmă că tensiunile comerciale au dus la închiderea temporară a fabricilor pentru o săptămână sau mai mult, afectând producția de la tălpi de pantofi, blugi, electrice și sobe portabile. De asemenea, unii proprietari de unități au redus orele de lucru suplimentare și programul de weekend.
Wang Xin, lidera Asociației de comerț electronic transfrontalier din Shenzhen, a declarat că mulți comercianți sunt „extrem de îngrijorați” și că au cerut furnizorilor să oprească sau să amâne livrările, ceea ce a determinat unele fabrici să suspende activitatea pentru una sau două săptămâni.
„Comenzile au dispărut, astfel că suntem nevoiți să ne oprim temporar”, a declarat un muncitor de 28 de ani de la o fabrică de mase plastice din provincia Fujian, care a cerut anonimat.
Conducerea companiei DeHong Electrical Products din Dongguan, Guangdong, le-a oferit angajaților o lună de concediu cu salariul minim, menționând că fabrica se confruntă cu „presiune semnificativă pe termen scurt” din cauza suspendării unor comenzi.
„Ne străduim să găsim soluții, inclusiv extinderea pe noi piețe și optimizarea costurilor, pentru a relua activitatea normală cât mai curând posbil”, a comunicat DeHong în notificarea adresată jurnaliștilor. Compania a refuzat să comenteze detaliile.
Fabrica Hangzhou Stellarmed, cunoscută pentru producția de truse de endoscopie destinate pieței din SUA, le-a spus angajaților că pot folosi restul lunii aprilie pentru a căuta alte locuri de muncă, oferindu-le acces la o agenție de recrutare.
„Nu știm cât timp va dura această situație”, a declarat Shi, proprietara fabricii. „Putem doar aștepta și observa ce se va întâmpla în continuare.”
Compania Dongguan Yuanguan Technology, producer de matrițe din plastic, a acuzat taxele vamale pentru suspendarea orelor suplimentare, conform unui anunț publicat.
Un angajat de 26 de ani din Zhejiang a spus că fabrica de jucării la care lucrează le-a oferit angajaților două săptămâni libere. „Nu este ușor pentru noi în prezent”, a adăugat el.
„Reformarea sectorului de producție din China va dura mult, iar muncitorii vor plăti prețul”, a afirmat Han Dongfang, fondatorul China Labor Bulletin, care monitorizează domeniile producției și muncii din China.
Sectorul electronic din China angajează multe persoane iar Washingtonul a scutit telefoanele inteligente și alte produse electronice de cele mai mari tarife.
Companiile mari de tehnologie și orașe cu o puternică tradiție de export, precum Shenzhen și Dongguan, au început să inițieze programe de sprijin menite să „stabilizeze comerțul internațional”. Săptămâna trecută, Shenzhen a alocat fonduri pentru subvenționarea participării companiilor la evenimente comerciale internaționale și a anunțat extinderea asigurărilor pentru exportatori.
Un manager de la Ningbo Taiyun Electric a menționat că a suspendat producția pe 12 aprilie, excepție făcând plăcile electrice pentru îndreptat și ondulat părul. „Mai avem câteva comenzi din Europa și căutăm să obținem mai multe”, a adăugat managerul. Compania nu a oferit comentarii imediat.
Pe fondul unui excedent comercial record de aproape 1 miliard de dolari raportat anul trecut, China a răspuns la tarifele impuse de Washington prin aplicarea unei taxe suplimentare de 125% pe importurile din Statele Unite. În ciuda dorinței exprimată de Trump de a discuta cu liderul chinez Xi Jinping pentru a rezolva problemele comerciale, Beijingul nu pare să se grăbească să coordoneze un apel.