Cine sunt catolicii MAGA care aspiră să „reîntregească” Biserica după pierderea Papei Francisc

Cine sunt catolicii MAGA care aspiră să „reîntregească” Biserica după pierderea Papei Francisc
Papa Francisc, fotografiat în timp ce se ruga în timpul unei slujbe ce a avut loc în timpul unei vizite pe care a efectuat-o în Mexic, în apropierea zidului construit de SUA la granița dintre cele două țări, FOTO: Gabriel Bouys / AFP / Profimedia Images

Jesse Romero, un realizator de podcasturi catolice originar din Phoenix, Arizona, consideră că este timpul pentru un „papă în stil Trump”, capabil să restaureze valorile creștine tradiționale, în urma decesului Papei Francisc, conform Financial Times.

„Persoanele care sunt permisive față de avort, au tendințe marxiste sau susțin comunitatea LGBTQ+ – trebuie eliminate. Există episcopi care au participat la paradele Pride… trebuie să renunțăm la ei”, susține Jesse Romero, influencer și autor conservator.

„Pontificatul lui Francisc a fost contestat ca fiind legitim”

Romero face parte dintr-un grup în expansiune de catolici conservatori din Statele Unite care speră ca decesul lui Francisc să aducă o schimbare semnificativă de la reformele promovate de el, spre o abordare mai doctrinară și tradițională a credinței.

„Cu siguranță, aceștia se așteaptă la o respingere a pontificatului lui Francisc la următorul conclav. Mulți dintre ei l-au contestat pe Francisc pe fondul doctrinar,” a afirmat David Deane, profesor de doctrină creștină la Atlantic School of Theology, Halifax.

Viziunea radicală a fost exprimată clar de Roger Stone, susținător al fostului președinte Donald Trump, care a descris omagiile aduse lui Francisc la televiziunile americane ca fiind de „greață”.

„Pontificatul său nu a fost niciodată legitim, iar învățăturile sale au contrazis constant Biblia și dogma Bisericii”, a scris el, adăugând că „este mai bine să nu mai fie în această lume”.

Unii catolici din SUA îl consideră pe Papa Francisc anti-american

Financial Times subliniază că opinia lui Stone reflectă o antagonism față de Francisc care a apărut devreme în pontificatul său printre tradiționaliștii americani și care s-a amplificat de-a lungul vremii. Acest sentiment a câștigat adeziune și printre clerul catolic din SUA, mobilizând conservatorii ca reacție la revenirea lui Trump.

„Există o diversitate semnificativă de opinie în rândul catolicilor americani care preferă un lider mai puțin experimentator doctrinar, mai tradițional și, în viziunea lor, mai puțin ostil față de valorile americane,” afirmă John Allen Jr., editor la Crux.

Dezvoltarea unei suspiciuni față de Francisc este poziționată în special în rândul „catolicilor MAGA”, care combină sprijinul pentru agenda populistă a lui Trump cu fidelitatea față de ortodoxia creștină și cu o profundă neîncredere față de tendințele liberale în Biserică.

„Există o interacțiune reciprocă între MAGA și catolicii post-liberali, în care fiecare sprijină ceea ce face celălalt,” subliniază profesorul Deane de la Atlantic School of Theology.

„Trump a întărit comunitatea catolică prin reafirmarea unor principii fundamentale, cum ar fi protecția granițelor, apărarea vieții și recunoașterea binelui în genuri. Acest lucru a beneficiat catolicii, motiv pentru care 58% dintre ei au votat cu republicanii în noiembrie,” afirmă John Yep, liderul grupului Catholics for Catholics.

JD Vance, un exponent remarcabil al catolicilor MAGA

Printre cei mai proeminenți catolici MAGA se numără Steve Bannon, fost strateg principal al lui Trump, și vicepreședintele JD Vance, care a devenit catolic în 2019 și a fost unul dintre ultimele persoane care l-au întâlnit pe Francisc de Paște.

Vance a generat consternare în ianuarie, acuzând Conferința Episcopală a SUA de susținerea imigranților ilegali datorită fondurilor federale substanțiale primite de diecezele americane pentru relocarea acestora. Cardinalul Timothy Dolan, arhiepiscop de New York, a considerat comentariul drept „calomnios” și „necuvenit”.

Financial Times menționează, de asemenea, că Trump a depus eforturi majore pentru a uni MAGA cu Biserica. În februarie, el a inițiat un grup de lucru pentru a combate părtinirea anti-creștină. De asemenea, l-a desemnat pe Brian Burch ca ambasador al SUA la Vatican, un critic deschis al lui Francisc.

Această mișcare este însă influențată de tendințe mai largi din Biserică, care se îndreaptă spre dreapta.

Conservatorismul în rândul preoților catolici din SUA

„Clerul hirotonit în ultimele două decenii în SUA tinde să fie mai conservator,” declară Janna Bennett, președinta Departamentului de Studii Religioase de la Universitatea Dayton.

Bennett subliniază impactul instituțiilor precum Universitatea Franciscană din Steubenville și Universitatea Ave Maria, care au format numeroși preoți cu orientări tradiționale.

Potrivit unui sondaj din 2023 de la The Catholic Project, peste 80% dintre preoții hirotoniți recent s-au definit ca fiind teologic „conservatori/ortodocși” sau „foarte conservatori/ortodocși”.

Acest lucru contrasta cu anii 1965-69, când 68% dintre preoții noi erau clasificați drept „progresiști” și „foarte progresiști”, procentul scăzând drastic în prezent.

Criticile catolicilor tradiționaliști față de deciziile lui Francisc

Catolicii tradiționaliști din SUA s-au arătat extrem de nemulțumiți de „Amoris Laetitia”, exortația apostolică din 2016, care permite persoanelor divorțate și recăsătorite să primească sacramentele.

Aceștia au contestat și deciziile recente de a binecuvânta cuplurile de același sex, implicarea lui Francisc în problematica schimbărilor climatice și deschiderea sa față de migranți. Catolicii conservatori au fost deranjați și de ostilitatea Papei față de liturghia în limba latină.

Totuși, experții afirmă că opoziția față de Francisc nu a reprezentat niciodată majoritatea catolicilor din SUA. „Nevoia de a se face auziți este disproporționată față de proporțiile lor,” a afirmat Steven Millies, profesor de teologie la Catholic Theological Union.

Acest grup devine din ce în ce mai influent, mai ales datorită unor organizații cum ar fi EWTN, cea mai mare rețea media catolică, care a amplificat voci mai radicale. Aceasta a generat fonduri semnificative care au sprijinit dezvoltarea unor programe ce glorifică religia.

„Papă Francisc a fost o resursă valoroasă pentru ei, oferind un adversar care mobilizează oamenii să-și susțină credința,” spune Millies.

Teama catolicilor MAGA de un „Francisc al doilea”

Însă Papa Francisc nu a primit în tăcere criticile din SUA; după atacurile cardinalului conservator Raymond Burke asupra „Amoris Laetitia”, Francisc a sugerat că îl va destitui din postul său de la Vatican. De asemenea, l-a demis pe episcopul Joseph Strickland, alt critic vocal.

Francisc și-a manifestat deschis dezacordul față de politicile lui Trump, afirmând într-o scrisoare că deportările imigranților contravin „demnității tuturor ființelor umane.”

Romero a subliniat dorința de a avea un nou papă care să restabilească unitatea în Biserică, spunând: „Căutăm pe cineva capabil să vindece fracturile din interiorul Bisericii.”

Cu toate acestea, această viziune nu este necesar împărtășită de cardinalii americani ce vor participa la următorul conclav. Dintre cei 10 cardinali americani sub 80 de ani care vor vota, șase au fost numiți de Francisc și susțin în general viziunea acestuia.

„Este mult mai probabil să alegem pe cineva care să continue linia lui – un Papa Francisc al doilea,” concluzionează Yep, liderul grupului Catholics for Catholics.

Recomandari
Show Cookie Preferences